Salut amplia els cribratges intensius de COVID-19 a més municipis de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

query_builder   9 desembre 2020 14:05

event_note Nota de premsa

Salut amplia els cribratges intensius de COVID-19 a més municipis de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

  • Es fan proves a persones asimptomàtiques de més de 16 anys, amb independència del municipi on resideixin

En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, avui dimecres s’amplien les proves a diferents municipis de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.

Els dies i les dates dels cribratges són els següents:

  • Organyà. El 9 i 10 de desembre. El dia 9, de 15h a 19; i el dia 10, de 9:30 a 13:30. Al Centre Cívic.
  • Isona. El 9 de desembre, de 9h a15h, al Poliesportiu.
  • Esterri d'Àneu. El 9 de desembre, de 9h a14h i de 15h a 19h, al Poliesportiu.
  • Coll de Nargó. El 9 de desembre, de 9:30h a 13:30h; i el 10 de desembre, de 15h a 19h, a la Sala Polivalent. 
  • Rialp. Dia 11 de desembre, de 9h a 15h, al Saló.
  • Puigcerdà. Dies 9 i 10 de desembre, de 9h a 15h; i el dia 11 de desembre, de 9 a 14h. Al Casal d’Avis.
  • Vielha. Del 9 fins al 18 de desembre, de 10 a 14h i de 16 a 20h. Al centre de joventut Antara de Vielha.
  • Tremp. Dates per concretar.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, sense importar el municipi on resideixin, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR).

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l’Institut Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública, Fundació Hospital de Puigcerdà i Aran Salut.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).

Cal recordar que un resultat negatiu de qualsevol test per a la detecció de la COVID-19, com és el test antigènic ràpid, no eximeix de continuar respectant totes les mesures de protecció i prevenció envers la malaltia, especialment dur  mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se bé les mans.