calvet

Calvet: "Si la Generalitat és competent en Rodalies, és la Generalitat qui ha de dir què s'ha de fer a Rodalies"

query_builder   11 desembre 2020 14:11

event_note Nota de premsa

Calvet: "Si la Generalitat és competent en Rodalies, és la Generalitat qui ha de dir què s'ha de fer a Rodalies"

  • El conseller rep amb escepticisme el Pla de Rodalies 2020-2030 que ha presentat avui el Ministeri de Transports, Habitatge i Agenda Urbana, però diu que “el mirarem amb predisposició a destacar-ne les llums per damunt de les ombres”

 

  • Damià Calvet retreu a l’Estat que s’hagi elaborat un nou programa per a Rodalies sense la participació del Govern de la Generalitat
calvet

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha rebut amb escepticisme el pla de Rodalies 2020-2030 que ha presentat avui el Ministeri de Transports, Habitatge i Agenda Urbana i ha retret a l’Estat que s’hagi elaborat aquest programa sense la participació del Govern de la Generalitat. “Si la Generalitat és competent en Rodalies, és la Generalitat qui ha de dir què s’ha de fer a Rodalies”, ha assenyalat el conseller. “Però s'opera al revés. Són els operadors que depenen del Govern espanyol els que dissenyen com volen que sigui Rodalies i quines inversions volen fer. Amb alguns contactes puntuals amb l’ATM, per tal que no sigui dit. És el món al revés”, ha exposat Calvet.

 

Damià Calvet ha posat de manifest que fa 10 anys, el febrer en farà 11, de la presentació del Pla de Rodalies. I els 400.000 usuaris i usuàries diaris de Rodalies segueixen patint, cada dia”, ha manifestat. “Passen els anys i les legislatures i queden les llistes de projectes. La pregunta és: aquest serà el primer que s’executarà?”, ha afegit. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que l’Estat ha estat negligent, indiferent, descurat. No ho ha estat amb el Govern de la Generalitat, que això és relatiu, sinó amb els ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.

 

Així, el conseller Damià Calvet ha assenyalat que “ens mirem aquest pla de rodalies amb escepticisme. De totes maneres, ens el mirarem amb bona voluntat, amb predisposició a destacar-ne les llums per damunt de les ombres” i també “amb calma perquè no hem participat al nivell que caldria en la seva elaboració”. Tanmateix, “sembla que va en la línia que interessa el país, però tenim una acumulació de frustracions tan important que no puc mostrar-me satisfet”. El conseller ha recordat que del Pla de Rodalies que es va presentar fa 10 anys, amb inversions per valor de més de 4.000 MEUR, se n’ha executat entre un 13 i un 15%.

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha reivindicat: “necessitem unes Rodalies fiables, un servei ferroviari en què la gent confiï. Un sistema robust que permeti viatjar en transport públic còmodament, sense ensurts, que permeti que la ciutadania abandoni el vehicle privat en benefici d’unes ciutats i d’un territori més netes i saludables”.

 

Amb tot, Calvet s’ha adreçat al ministre José Luis Ábalos i ha volgut posar de relleu que, “amb vostè al davant, les relacions amb el Ministeri han millorat i sé que és sensible als nostres plantejaments. Ara bé, vostè representa una institució amb una llarga història de greuges a Catalunya, una institució que ens ha fallat sistemàticament”.

 

Gestió dels fons europeus

 

Finalment, el conseller ha demanat al Govern de l’Estat que “gestioni els fons europeus amb una mirada àmplia; permetin que Catalunya decideixi en quins projectes pot imprimir l’agenda modernitzadora que ens ha de fer sortir de la crisi” per la pandèmia. En aquest sentit, Calvet ha recordat que la Generalitat està fent una Agenda Verda que ajudarà a reactivar projectes vinculats a la transició ecològica i la digitalització”, una Agenda que vol aplicar al transport públic.

3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 168

Fotografia

Fotografia 123

Fotografia

Fotografia 198

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 185