Laura Martínez: "una societat més justa, igualitària i lliure de violències masclistes no és ajornable"

Aquest matí ha tingut lloc telemàticament la Mesa institucional del Circuit territorial de la Catalunya Central per a l'abordatge de la violència masclista

query_builder   11 desembre 2020 14:08

event_note Nota de premsa

Laura Martínez: "una societat més justa, igualitària i lliure de violències masclistes no és ajornable"

Aquest matí ha tingut lloc telemàticament la Mesa institucional del Circuit territorial de la Catalunya Central per a l'abordatge de la violència masclista

La delegada territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central, Alba Camps, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, han presidit aquest matí la reunió de la Mesa Institucional del Circuit de la Catalunya Central per a l’Abordatge de la Violència Masclista. També hi ha intervingut la coordinadora territorial de l’ICD, Rosa Codina, i hi han participat representants dels serveis territorials de la Generalitat, dels municipis, dels consells comarcals i altres institucions i entitats del territori.

L’objectiu de la reunió és la coordinació i informació de les actuacions contra les violències masclistes a la Catalunya Central al llarg de l’any i en la situació de pandèmia, l’anàlisi de l’evolució del nombre de dones ateses pels diferents serveis i la fixació de reptes. El Circuit compta amb cinc Grups de treball: de formació, mutilació genital femenina i matrimonis forçosos, dades, violències sexuals i habitatges d’emergència.

Martínez ha declarat que “com a Institut Català de les Dones, seguirem vetllant per sumar aliances des de totes les administracions. Continuarem posant tots els esforços per garantir l’atenció a totes les dones, independentment de la seva situació. Continuarem avançant com a país a través de l’acció conjunta i el treball coordinat i intens. Perquè una societat més justa, igualitària i lliure de violències masclistes no és ajornable”.

La presidenta de l’ICD ha exposat les principals actuacions contra les violències masclistes desenvolupades al llarg de l’any i en relació a la situació de pandèmia i ha afirmat que “ha calgut apropar més que mai els recursos d'informació i atenció. Per tal de garantir l'atenció hem treballat repensant i adaptant els serveis per donar resposta a les necessitats i per millorar l'accés i atenció a dones, principalment les que van quedar confinades als domicilis amb els seus agressors". I ha ressaltat que “durant l’estat d’alarma hem constatat com les denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella disminuïen un 31% respecte l’any passat. I que aquesta disminució de les denúncies es contraposava a l’augment de les trucades a la línia 900 900 120 d’atenció a les violències masclistes. La disminució de les denúncies en cap cas es va entendre com indicador d'una disminució de les violències masclistes, sinó com la conseqüència de les restriccions de mobilitat i confinament”.

Laura Martínez ha anunciat que “s’està treballant per a què totes dones tinguin assistència lletrada en el moment d’interposar la denúncia. Una demanda que des de la Catalunya Central s’ha fet reiteradament, sobretot des dels col·legis de Manresa i de Vic”. I ha subratllat la importància que té que en aquests moments “el Parlament de Catalunya està treballant en la proposició de llei de modificació de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista per tal d’incloure la violència institucional i la violència digital, ampliar les formes de violència masclista, ampliar la formació a les professionals”.

La delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, ha informat que s’ha incorporat la comarca del Solsonès a la Mesa Institucional del Circuit Territorial de la Catalunya Central per a l'abordatge de la violència masclista i ha manifestat que “la pandèmia ha posat de manifest que la lluita contra la violència masclista, ara més que mai, ha de ser una prioritat, no només de govern sinó de totes les esferes de vida de les persones, perquè no podem pretendre ser un país d’igualtat d’oportunitats sense lluitar contra aquesta situació, dia a dia i des del lloc que cadascú ocupa”.

Camps ha remarcat que “el confinament de la primavera, a més, va tallar durant uns mesos les cadenes de comunicació, l’acompanyament que s’ofereix, perquè l’agressor es va trobar amb un hàbitat idoni per controlar encara més les dones i les nenes. Per tant, la situació era més que preocupant”. La delegada ha destacat “la responsabilitat de govern en la lluita contra la violència masclista, i especialment en moments com els d’ara en què s’ha agreujat la situació de dones i nenes, que va de la mà amb un ferm compromís en la lluita contra les violències masclistes”.

També hi ha intervingut la coordinadora territorial de l’ICD, Rosa Codina, qui ha explicat tots els projectes que es preveu dur a terme en els propers mesos en la lluita contra la violència masclista i ha exposat la feina feta pel circuit territorial de violència masclista des de la darrera mesa institucional. Codina ha destacat que son reptes actuals del Circuit “la suma de la comarca del Solsonès a la coordinació en la lluita contra la violència masclista a la Catalunya Central, avançar en la lluita contra les mutilacions sexuals, avançar en l’abordatge de les violències sexuals, i ampliar i coordinar els habitatges d’emergència a totes les comarques de la Catalunya Central”.

El Circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista estableix els seus itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. Conté la Mesa institucional (màxim òrgan de representació i decisió), la Comissió tècnica (òrgan gestor), els Equips tècnics referents (comarcals) i els plenaris (comarcals).
Entre les feines que desenvolupa destaquen: el Mapa de recursos i els plans formatius específics per als diversos cossos professionals. Hi participen activament els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en l’abordatge de la violència masclista per contribuir a l'erradicació de la violència masclista a partir d'un model d'intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció.

També han intervingut, Dolors Collell, del departament Educació, qui ha presentat la formació sobre violències masclistes a través dels programes Coeduca’t, Prevenció i intervenció davant les violències masclistes entre alumnes, i Escoles sense violències; Montserrat Sánchez, subdirectora de la Lluita contra les violències masclistes del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, qui ha destacat entre d’altres temes l’apertura el mes de febrer del SIE de Manresa i dos serveis substitutoris de la llar; i Laura Ribalaiga, Coordinadora Territorial de Joventut a Barcelona, de la Direcció General de Joventut, qui ha explicat les iniciatives desenvolupades en aquest camp dins aquest sector de població.