Salut impulsa nous cribratges intensius de COVID-19 a la Regió Sanitària Lleida

query_builder   11 desembre 2020 14:00

event_note Nota de premsa

Salut impulsa nous cribratges intensius de COVID-19 a la Regió Sanitària Lleida

 • Es treballa amb els serveis socials municipals i comarcals i amb entitats socials per arribar als grups de població que estan més exposats al virus

En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, la Regió Sanitària Lleida ampliarà la realització de tests durant la setmana vinent a més municipis. Com a novetat, s’ha començat a treballar amb els serveis socials dels consells comarcals i de l’Ajuntament de Lleida, així com amb diverses entitats socials i associacions del territori, per fer arribar la informació dels cribratges als grups de població més vulnerable o que, per la seva activitat, puguin estar més exposats al virus.

Les dates i els llocs dels cribratges intensius dels propers dies són els següents:

Setmana del 7 al 13 de desembre

 • Mollerussa. Cribratge adreçat als municipis de Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Palau d’Anglesola, El Poal, Els Alamús, Els Arcs, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, Puiggròs, Sidamon, Torregrossa, Vallverd, Vila-sana i Vilanova de Bellpuig. Divendres 11 de desembre, de 9h a 13h i de 15h a 19h, Pavelló Firal.
 • Lleida. Noguerola. Divendres 11 de desembre, de 16h a 20h, Llar Municipal de Democràcia.
 • Alcarràs. Cribratge adreçat als municipis d’Alcarràs, Soses i Torres de Segre. Divendres 11 de desembre, de 16:30 a 20h; i dissabte 12 de desembre, de 10 a 20h. Poliesportiu Municipal Andreu Aixalà.
 • Alpicat. Cribratge adreçat als municipis d’Albesa, Alcoletge, Alpicat, Benavent de Segrià, Corbins, La Portella, Rosselló, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià. Dissabte 12 i diumenge 13 de desembre, de 9h a 13h i de 16h a 19h, Sala La Unió.
 • Seròs. Cribratge adreçat als municipis d’Aitona, Almatret, La Granja d’Escarp, Maials, Massalcoreig i Seròs. Dissabte 12 de desembre, de 10 a 18h, Casal municipal.

Setmana del 14 al 20 de desembre

 • Juncosa de les Garrigues. Cribratge adreçat als municipis de Bellaguarda, Bovera, El Soleràs, Els Torms, Granyena de les Garrigues, Juncosa de Les Garrigues, La Granadella i Llardecans. Dilluns 14 de desembre, de 8:30h a 14h, al Consultori local. 
 • Bellpuig. Cribratge adreçat als municipis de Belianes, Bellpuig, Els Omells de Na Gaia, Llorenç de Rocafort, Maldà, Preixana, Rocafort de Vallbona, Rocallaura, Sant Martí de Maldà, Seana i Vallbona de les Monges. Dilluns 14 i dimarts 15 de desembre, de 9 a 14h i de 16 a 20h, Pavelló Poliesportiu.
 • Lleida. Mariola.  Dilluns 14 i dimarts 15 de desembre, de 16 a 20h, Centre Cívic Mariola.
 • El Soleràs. Cribratge adreçat als municipis de Bellaguarda, Bovera, El Soleràs, Els Torms, Granyena de les Garrigues, Juncosa de Les Garrigues, La Granadella i Llardecans. Dimarts 15 de desembre, de 09:30h a 13:30 h, al Consultori local.
 • Lleida. Bordeta. Dimecres 16 de desembre, de 16h a 20h, Llar de Jubilats de La Bordeta.
 • Les Borges Blanques. Cribratge adreçat als municipis d’Arbeca, Castelldans, Cervià de les Garrigues, El Cogul, El Vilosell, Els Omellons, Fulleda, Juneda, L’Albagés, L’Albi, L’Espluga Calba, La Floresta, Les Borges Blanques, Pobla de Cérvoles, Tarrés i Vinaixa. Dijous 17 i divendres 18 de desembre, de 10 a 18h, Pavelló de l’oli.
 • Lleida. Cappont. Dissabte 19 de desembre, de 10h a 13h i de 16h a 20h, Pavelló de Cappont.

La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR). Tot i que la mesura està dirigida a la població asimptomàtica a partir de 16 anys, Salut vol fer arribar els cribratges especialment a les persones amb dinàmiques socials que afavoreixen la transmissió del virus per tal d’incrementar la detecció de casos positius. I és que de les 9.797 proves que s’han fet entre el 23 de novembre i el 10 de desembre en tota la regió, únicament 27 han resultat positives.  

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Lleida compten amb la col·laboració dels diferents ajuntaments, els consells comarcals, entitats socials, Creu Roja, l’Institut Català de la Salut i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).

Cal recordar que un resultat negatiu de qualsevol test per a la detecció de la COVID-19, com és el test antigènic ràpid, no eximeix de continuar respectant totes les mesures de protecció i prevenció envers la malaltia, especialment dur  mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se bé les mans.