DTASF

Treball, Afers Socials i Famílies destina gairebé 900.000 euros per a la lluita contra el sensellarisme en un conveni amb la Fundació Arrels

query_builder   14 desembre 2020 18:59

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies destina gairebé 900.000 euros per a la lluita contra el sensellarisme en un conveni amb la Fundació Arrels

El conveni millorarà l’atenció a les persones sense llar, que han vist empitjorar la seva situació a causa de la pandèmia de la covid-19

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Fundació Arrels han signat aquest dilluns un conveni per millorar l’atenció a les persones sense llar, amb el que la conselleria concedeix a l’entitat una subvenció de 873.703,66 euros. Aquesta ajuda contribuirà a millorar a combatre el sensellarisme a la ciutat de Barcelona, que s’ha vist empitjorat notablement a causa de la pandèmia de la covid-19.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha signat l’acord amb el president de la Fundació Arrels, Jose Javier Ordóñez. Després de visitar el Centre Obert de l’entitat, el conseller ha explicat que “la nostra voluntat és que sigui una ajuda que tingui molta més sostenibilitat en el temps. Tenim vies directes a les que es presenten les entitats que treballen en l’àmbit del sensellarisme; també aquest any, que és molt complex, hem reforçat molt les polítiques d’emergència a través del contracte programa amb els municipis. Però amb aquest conveni el que volem reforçar és, més enllà de l’emergència, aquell treball amb mirada llarga, profund, que hi ha sobre el sensellarisme. I si hi ha un exemple d’aquest treball estructural, que té clar que la resposta és de seguiment i acompanyament a les persones, és la fundació Arrels”. 

Els fons objecte del conveni es dedicaran a l’impuls i gestió dels serveis següents:

  • Programa de Suport a la persona i l’allotjament. Consisteix en un servei d’acompanyament professional a les persones sense llar que entren a viure en un habitatge, per ajudar-les a refer la seva vida i els seus vincles socials i familiars. Segueix el model d’intervenció basat en el Model Housing First i en el dret d’accés a l’habitatge.
  • Centre Obert. És un recurs d’acollida d’atenció diürna, de mínima exigència i accés lliure, dirigit principalment a les persones en situació de carrer. Ofereix serveis bàsics i de relació personal, amb treballadors i voluntaris, per tal d'iniciar processos de millora de la situació en la qual es troben les persones sense llar.
  • Pis zero. És un recurs que busca ser una alternativa al carrer, perquè les persones sense llar puguin tenir un espai on dormir i descansar, sense estar exposats al risc que suposa dormir al ras. Ofereix 10 places diàries d'allotjament temporal i immediat, de  mínima exigència.

Fundada el 1987, la Fundació Arrels té com a principal objectiu col·laborar en el desenvolupament integral de les persones sense sostre que es troben en una situació més crítica. És una de les entitats socials catalanes més rellevants de les que es dediquen a l’atenció a les persones sense llar i compta amb 63 professionals, més de 400 voluntaris i 4.300 socis i donants.

Amb aquest conveni, el Departament reforça el seu compromís per la millora de l’atenció a les persones sense llar, incrementant els recursos dedicats a aquesta finalitat. Al llarg d’aquest any, i sense incloure el present conveni, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat a l’atenció d’aquest col·lectiu un total de 13.278.890€. D’aquests, 2,4 milions d’euros han servit per finançar els serveis gestionats per les entitats socials, mitjançant les línies de subvenció habituals de la conselleria. Els prop de 10,9 milions restants s’han incorporat a les addendes extraordinàries signades, arran de la crisi provocada pel COVID-19, al Contracte Programa que regula el finançament dels serveis socials municipals i comarcals.