Cartell de Lo Cau

Joventut impulsa el primer agrupament escolta a les Terres de l'Ebre amb 23 joves voluntàries que faran el curs de cap el febrer vinent

El director general de l'ACJ, Cesc Poch, i el coordinador territorial de Joventut a l'Ebre, Joan Barberà, presenten el projecte Lo Cau a Tortosa

query_builder   15 desembre 2020 13:56

event_note Nota de premsa

Joventut impulsa el primer agrupament escolta a les Terres de l'Ebre amb 23 joves voluntàries que faran el curs de cap el febrer vinent

El director general de l'ACJ, Cesc Poch, i el coordinador territorial de Joventut a l'Ebre, Joan Barberà, presenten el projecte Lo Cau a Tortosa

El director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch, i el coordinador territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Joan Barberà, han presentat aquest matí a Tortosa el projecte d’educació en el lleure Lo Cau.

Presentació Lo Cau

Es tracta d’una iniciativa de Joventut per tal de fer aflorar un agrupament escolta o cau a les Terres de l’Ebre. Si bé en aquest àmbit territorial ja hi ha un total de 14 centres d’esplais que compten amb la participació d’uns 250 monitors i caps en l’àmbit de l’educació en el lleure gràcies a la tasca voluntària de monitors/es i caps, a hores d’ara no hi ha cap cau que eduqui amb el mètode escolta (un agrupament amb objectius i activitats similars a l’esplai però amb una metodologia pedagògica lleugerament diferenciada).

Un total de 23 joves han respost a la crida que la coordinació de Joventut a les Terres de l’Ebre ha estat fent els darrers mesos a través d’un vídeo a les xarxes socials -amb l’etiqueta #JoVullFerLoCau- i la col·locació de cartells. Es tracta de 18 noies i 5 nois d’entre 18 i 26 anys majoritàriament vinculats a l’àmbit social o l’educació i originaris del Montsià (11), el Baix Ebre (5), la Terra Alta (4) i la Ribera d’Ebre (3).

Aquestes primeres voluntàries del projecte –algunes de les quals també han assistit avui a la presentació- han mostrat el seu interès per ser les primers caps del nou agrupament escolta i fer néixer, així, Lo Cau. A partir d’ara, Joventut els ha organitzat un curs telemàtic de formació de monitoratge a través de l’escola La Forca que tindrà lloc el proper febrer. Aquestes sessions virtuals tractaran aspectes com ara la socialització, les funcions de l’oci com a lleure social o diferents mètodes per a aprendre a participar i fer xarxa.

Una vegada acabada la formació, Joventut ha creat un grup impulsor per contribuir a acabar de fer realitat el projecte. D’aquest grup en formaran part un total de 7 joves que havien estat caps escolta i que s’han ofert voluntaris per formar les futurs caps de Lo Cau. Així mateix, s’ha trobat la col·laboració desinteressada de tres entitats ebrenques que també els oferiran la seva experiència per tal d’assessorar-les: Atzavara-Arrels, Tatakua i GEPEC.

Finalment, Joventut també ha implicat en el grup impulsor els ajuntaments de Flix i Móra la Nova (a la Ribera d’Ebre), que han mostrat la seva voluntat de disposar d’un cau al seu municipi.

Per tal d’incorporar els primers participants a Lo Cau, està previst que les futures caps puguin engrescar gent jove a participar-hi a partir de xerrades a escoles i instituts quan la situació sanitària ho permeti. Així mateix, es preveu que a l’estiu ja es poguessin organitzar les primeres activitats del cau.

Durant la presentació del projecte aquest migdia a la coordinació territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, el director general de l’ACJ, Cesc Poch, ha declarat que “amb Lo Cau volem promoure l’educació en el lleure pel seu valor transformador i d’empoderament dels i les joves”.  En aquest sentit, Poch ha recordat la rellevància que representa l’educació en el lleure tant per a la integració d’infants i joves de diverses procedències socials com pel seu caràcter voluntari, desinteressat i de formació de l’esperit crític i del compromís cívic. “Aquest estiu hem pogut comprovar com de necessari era l’accés de molts joves al lleure educatiu pel seu benestar emocional i afectiu. Des de Joventut ens hi hem compromès des del principi i ens hi seguim comprometent amb els ajuts al sector o amb iniciatives com Lo Cau, que ens ajuden a promoure el lleure educatiu a les comarques de l’Ebre”, ha conclòs el director general de l’ACJ.

Per la seva banda, el coordinador de Joventut, Joan Barberà, ha afegit que “aquest només és el primer pas per aconseguir recuperar els caus a les Terres de l’Ebre, ja que esperem que Lo Cau sigui la llavor de futurs nous agrupaments escoltes”.

Cartell Lo Cau

Amb aquesta iniciativa, doncs, es reforça el potencial de l’educació en el lleure entre els infants i joves de les Terres de l’Ebre, un àmbit relacional que Joventut considera essencial per a la seva educació integral, salut i integració social. Així mateix, l’aparició de nous espais de lleure reforça un model de teixit social que a Catalunya sempre ha destacat per un associacionisme educatiu de base voluntària i comunitària molt potent.

Més de 6.000 joves i 180 activitats de lleure a l’Ebre

Segons les dades notificades a Joventut, l’estiu 2020 va registrar a les Terres de l’Ebre un total de 185 activitats d’educació en el lleure a les quals van assistir un total de 6.104 joves (5.177 participants, 847 monitors/es i caps i 80 persones de suport). Per tipologia d’activitat, les més nombroses van ser els casals de vacances (5.270 assistents totals), seguit de les colònies (559), les acampades (205) i les rutes (70).

I per comarques, el Baix Ebre va ser la que més assistents va acollir (2.482 en 81 activitats), seguit del Montsià (2.301 en 67 activitats), Ribera d’Ebre (1.066 i 29) i la Terra Alta (255 i 8).

2  

Imatges

Fotografia de la presentació

Fotografia de la presentació 184

Cartell de Lo Cau

Cartell de Lo Cau 2820