Imatge de la intervenció del conseller.

Calvet: "L'INCASÒL és el principal agent de desenvolupament urbà del país"

query_builder   16 desembre 2020 15:21

event_note Nota de premsa

Calvet: "L'INCASÒL és el principal agent de desenvolupament urbà del país"

  • El conseller ha intervingut en l’acte institucional de celebració del 40è aniversari de l’INCASÒL
Imatge de la intervenció del conseller Damià Calvet.
Imatge de la intervenció del conseller Damià Calvet.

El Conseller de Territori i Sostenibilitat i president de l’Institut Català del Sòl, (INCASÒL), Damià Calvet, ha presidit avui l’acte institucional de celebració del 40è aniversari just el dia que el Parlament de Catalunya va aprovar la creació d’aquest organisme. En aquest sentit, el conseller ha destacat que l’INCASÒL va ser “una de de les primeres eines de la Generalitat recuperada per construir Catalunya” i ha fet un repàs del treball realitzat per aquest organisme durant quatre dècades.

L’acte, retransmès en streaming, ha comptat també amb la intervenció del secretari de l'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, i del director de l’INCASÒL, Albert Civit. La commemoració ha estat seguida per unes 155 persones, que també han pogut veure el vídeo de celebració dels 40 anys.

El conseller Calvet, que va ser director de l’INCASÒL durant els anys 2013-2018, ha iniciat la seva intervenció destacant la importància de disposar d’”un instrument que, en aquestes quatre dècades, ha esdevingut el principal agent de desenvolupament urbà del país, ja sigui pel sòl d’activitat econòmica, pel sòl residencial, per l’habitatge protegit, per la remodelació de barris o pel patrimoni arquitectònic, i per tot allò que el vincula a la revitalització de les nostres ciutats i viles, siguin grans o petites”.

L’INCASÒL va ser creat el 16 de desembre de 1980 amb la Llei 4/80, la quarta que aprovava el Parlament de Catalunya, per desenvolupar les competències exclusives de la Generalitat de l’urbanisme, les polítiques de sòl i ordenació territorial. Des d’aleshores ha promogut 392 sectors industrials i residencials, facilitat la instal·lació de 2.680 empreses. També ha construït 37.417 habitatges socials; ha remodelat 27 barris, amb 9.6000 famílies reallotjades, i ha realitzat 745 actuacions de rehabilitació del patrimoni històric situades a 369 municipis de Catalunya. Tot plegat, amb una inversió de 5.524 milions d’euros en aquests programes.

El futur: l’Agenda Verda

El conseller ha remarcat el compromís del Govern i del Departament de Territori i Sostenibilitat amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 impulsant l’Agenda Urbana de Catalunya, que forma part de l’Agenda Verda de Catalunya 2030. Ha indicat que “en els darrers mesos hem dedicat molts esforços a identificar els projectes que ens han de fer sortir de l’atzucac de les crisis i de les tres emergències: sanitària, climàtica i social”, recordant que des del Departament s’ha d’”aprofitar l’oportunitat per incorporar la transició ecològica en totes les nostres polítiques”.

 En aquest sentit, el conseller ha afegit que l’INCASÒL “sempre ha treballat incorporant les millors pràctiques disponibles”, i ara ajudarà “a moure les palanques que han de servir per dinamitzar la nostra economia, fer-la més sostenible, tecnològica i ecològica, i orientar-la a aconseguir la màxima protecció social”.

 La complexa gestió urbanística

El conseller també ha fet una referència a la dificultat que ha suposat per a l’INCASÒL la gestió de projectes complexos “que han d’equilibrar el vessant públic i privat, la part sectorial i territorial, la part legislativa i executiva i garantir la viabilitat econòmica, tècnica i política de cadascuna de les iniciatives i, per damunt de tot, la sostenibilitat econòmica, ambiental i social amb l’objectiu de contribuir a fer un país més verd, més resilent, més pròsper, un millor país”.

El desenvolupament del sector industrial de Gandesa per consolidar l’activitat de l’empresa Gràfiques Salaet i on ara s’instal·larà Freshly Cosmètics; la remodelació de barris com el Polvorí, i la reconversió d’un antic convent d’Almacelles en museu han estat els tres exemples que ha citat el conseller Damià Calvet per exemplificar la diversitat de la feina feta per l’INCASÒL.

“Tenim un model de país on la cohesió i l’equitat territorial són ineludibles”, ha senyalat el conseller, i ha afegit que en el futur cal centrar-se més en “la necessitat de crear condicions territorials que permetin inversions que dinamitzin l’economia i generin ocupació, per mantenir i augmentar l’estat del benestar, protegir socialment i fixar-nos encara més en l’Agenda Verda: des de Catalunya, pensant en el planeta”.

El conseller ha finalitzat la seva intervenció agraint al director de l’INCASÒL, Albert Civit, la tasca realitzada i destacant l’extraordinari equip professional i humà d’aquest organisme i ha animat a seguir treballant per construir “una Catalunya més verda, més pròspera i més justa”.

“Tenim Catalunya al cap”

El director de l’INCASÒL, Albert Civit, també ha intervingut en l’acte assegurant que “tenim Catalunya al cap” i fent un repàs de la tasca desenvolupada. “Podem dir amb orgull que l’INCASÒL ha esdevingut l’instrument de la Generalitat per implementar polítiques en matèria d’urbanisme, habitatge i gestió del sòl”.

 El director ha donat a conèixer l’exposició 40 anys, 40 raons que s’impulsa per difondre el paper de l’INCASÒL a la ciutadania i que serà itinerant per les principals ciutats catalanes. Igualment, ha anunciat que l’INCASÒL està remodelant el Castell de la Mogoda per convertir-lo en centre de recerca sobre les ciutats i el territori, un lloc de reflexió i treball sobre el futur de l’urbanisme.

L’acte també ha comptat amb la participació del secretari de l'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, qui ha remarcat que sense el braç executor de l’INCASÒL “la política de sòl i habitatge decidida i feta amb vocació, la millora de les condicions de vida dels ciutadans, la regeneració dels teixits dels nostres barris i l’impuls de l’activitat econòmica del país, quedaria incompleta”. El secretari ha remarcat que, a partir d’ara, l’INCASÒL “ha de ser un actor ambiciós, que vagi per endavant, a l’avantguarda territorial, a l’hora d’aplicar les noves polítiques que parteixen de la realitat i de les urgències globals actuals”.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 156

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 184