Imatge aèria del sector de la Gran Indústria

Modificat el planejament de Perafort, al Tarragonès, per facilitar la finalització del sector de Repsol

query_builder   18 desembre 2020 11:29

event_note Nota de premsa

Modificat el planejament de Perafort, al Tarragonès, per facilitar la finalització del sector de Repsol

  • S’ajusta l’àmbit del sector a la propietat real dels terrenys, es resol el disseny del sistema viari i es determinen els deures urbanístics pendents
  • Aprovada la construcció d’una almàssera per a l’elaboració d’oli d’oliva a la Selva del Camp, que permetrà treure l’actual molí del seu emplaçament al centre del poble, on generava molèsties
Vista aèria del sector de la Gran Indústria.
Vista aèria del sector de la Gran Indústria.

La Comissió territorial d’urbanisme de Tarragona, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat llum verda avui a una modificació del planejament del municipi de Perafort (Tarragonès) que facilitarà l’execució del sector Gran Indústria, on es troba la petroquímica Repsol. El canvi ajusta l’àmbit del sector a la propietat real dels terrenys, resol el disseny de la vialitat i determina els deures urbanístics pendents.

L’àmbit d’actuació correspon als terrenys inclosos dins de la unitat d’actuació denominada de la Gran Indústria, dividida entre la Pobla de Mafumet i Perafort. En el cas de Perafort, els terrenys, d’unes 60 hectàrees, estan ocupats per la indústria petroquímica Repsol, que es va implantar als anys 60 i 70. No obstant, el seu entorn no s’ha arribat a desenvolupar urbanísticament.

Atès el temps transcorregut des de l’aprovació del planejament municipal de Perafort, el 1998, i per facilitar l’execució del sector, s’ajusta la superfície de l’àmbit de la Gran Indústria d’acord amb la realitat física i les noves bases i aixecaments topogràfics recentment realitzats. També s’elimina l’obligació de tramitar alguns dels documents urbanístics (estudi de detall, projecte de compensació i d’urbanització), ja que es tracta de denominacions obsoletes i, a més, no són necessaris, atès que l’edificació ja està molt consolidada.

Així, el document proposa el següent:

  • Reajustar els límits de l’àmbit d’acord amb la cartografia actualitzada: a l’est, amb el sòl no urbanitzable de la vora del riu Francolí; a l’oest, amb el camí públic, i al nord, amb la via del ferrocarril.

  • Modificar l’estructura viària del sector. El planejament de Perafort preveia l’execució d’un vial a l’est de l’àmbit, paral·lel al riu Francolí, que hauria de donar continuïtat al que es preveia antigament en el planejament del municipi veí de la Pobla de Mafumet, per connectar després amb el Morell.

La modificació aprovada avui proposa substituir-lo per un que Repsol ja ha executat parcialment. Es tracta de la continuació del vial que prové de la Pobla de Mafumet i la rotonda de la carretera T-750 de la Pobla de Mafumet. Té una amplada de 16,50 metres i incorpora, en una banda, una zona d’aparcament i de carril bici.

 

  • Excloure les naus industrials adossades situades a la banda sud-oest de l’àmbit, entre la Pobla de Mafumet i Perafort, que no tenen res a veure amb la tipologia de gran indústria. Se les qualifica de petita i mitjana indústria.

 

  • Qualificar com a gran indústria la banda sud de la zona d’equipaments, per on discorren les canonades d’interconnexió de serveis, anomenades

 

  • Establir que la cessió del 10% de l’aprofitament urbanístic es materialitzi mitjançant un pagament econòmic i no amb la cessió de sòl.

Nou molí d’oli a la Selva del Camp

 D’altra banda, la Comissió ha informat favorablement el projecte de la Cooperativa Agrícola de la Selva del Camp (Coselva) per construir una almàssera en uns terrenys agraris a uns tres quilòmetres del municipi de la Selva del Camp (Baix Camp). Aquesta nova infraestructura substituirà l’actual molí d’oli de la cooperativa, situat a l’entrada del nucli urbà i que provoca molèsties durant la temporada de collita i molta de l’oliva. L’almàssera es construirà al sud-est del nucli urbà, en uns terrenys ben comunicats i conreats en la seva totalitat, especialment amb oliveres.

La Cooperativa té els seus orígens al voltant de l’any 1900. A partir de la dècada dels 70 es va dedicar al conreu de l’avellana i, des dels anys 80, també a la producció d’oli, amb el conreu d’oliva arbequina. L’oli d’Antara ha rebut diversos guardons i reconeixements internacionals. La construcció de la nova almàssera permetrà evitar molèsties als veïns de la Selva del Camp i, alhora, renovar la maquinària de producció d’oli.

Imatge virtual de l'almàssera.
Imatge virtual de l'almàssera.

En les noves instal·lacions es durà a terme la producció d’oli d’oliva, envasat i emmagatzematge, així com la recepció i el processat d’ametlles. També es preveuen visites per a la difusió de l’activitat agrícola relacionada amb l’oli. L’almàssera tindrà una planta semisoterrada per minimitzar l’impacte en l’entorn i, en conjunt, disposarà d’una superfície útil de 3.700 m2.

El projecte arquitectònic té especial cura de la integració paisatgística de les instal·lacions. A més de la planta semisoterrada, es preveu mimetitzar l’almàssera amb cobertes vegetals, ús de colors terrossos i plantació d’arbres al seu voltant.

2  

Imatges

Imatge Perafort

Imatge Perafort 479

Imatge Selva del Camp

Imatge Selva del Camp 171

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 254