El conseller Bernat Solé.

Exteriors i Dincat col·laboren per promoure unes eleccions accessibles per a tothom el proper 14-F

L'objectiu és facilitar la participació en igualtat de condicions de persones amb discapacitat intel·lectual

query_builder   21 desembre 2020 16:28

event_note Nota de premsa

Exteriors i Dincat col·laboren per promoure unes eleccions accessibles per a tothom el proper 14-F

L'objectiu és facilitar la participació en igualtat de condicions de persones amb discapacitat intel·lectual

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i la federació Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, han signat un conveni de col·laboració per promoure unes eleccions al Parlament accessibles per a tothom el proper 14 de febrer.
El conseller Bernat Solé, des del Parlament.

Amb aquest conveni, la Generalitat i Dincat es comprometen a treballar per facilitar la participació als comicis en igualtat de condicions de les persones amb discapacitat intel·lectual. L’objectiu és crear entorns accessibles i garantir l’accessibilitat cognitiva en totes les fases del procés electoral, facilitant-ne la comprensió ja sigui creant documents fàcils d’entendre, utilitzant una senyalística accessible o fent pedagogia entre les persones implicades en el procés sobre com donar suport a persones amb discapacitat.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha celebrat la signatura d’aquest conveni, que fa un pas més en la voluntat del Govern de garantir el dret a vot a tothom, també de col·lectius en situació de vulnerabilitat. “El Govern treballa per a la promoció de societats més inclusives i l’eliminació de barreres per a les persones amb diversitat funcional i intel·lectual, també a les eleccions, n’és un exemple necessari”, ha afirmat el conseller, que s’ha compromès a vetllar per la implementació del conveni, per garantir l’accessibilitat durant el procés electoral i per fomentar la participació als comicis d’aquest col·lectiu.

El director de Dincat, Carles Campuzano, ha reivindicat que “les persones amb discapacitat intel·lectual han de poder exercir amb totes les garanties el seu dret a vot, així com ho fa la resta de la societat", un fet per al qual, a dia d'avui, "encara falta molt per treballar". Per a Campuzano, "és un deure de la societat i de l’administració pública garantir que tota persona que tingui la voluntat de votar compti amb les eines, suports i recursos necessaris". En aquest sentit, el director de Dincat ha reclamat com a punt de partida que tota la informació electoral sigui de fàcil comprensió i s’eliminin totes les barreres d’accessibilitat cognitiva "que puguin dificultar la participació del nostre col·lectiu".

D’aquesta manera, el Departament d’Acció Exterior, encarregat de l’organització dels comicis al Parlament, i Dincat vetllaran conjuntament per garantir l’accessibilitat cognitiva tant durant tot el procés electoral del proper febrer, també als propis espais electorals i als programes dels partits polítics. En aquest sentit, es vetllarà perquè tota la informació electoral dirigida a la ciutadania sigui de fàcil comprensió i perquè s’elimini tota barrera que pugui impedir o dificultar l’acció de votar als col·legis electorals, on s’impulsaran proves pilot si s’escau.

També es duran a terme les accions necessàries per vetllar perquè totes les persones implicades en el procés electoral, com ara membres de les meses, interventors o apoderats, siguin coneixedors del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual. A més, es treballarà per incloure aquest col·lectiu en actes vinculats a la campanya institucional i les accions de difusió per recordar precisament el seu dret a vot i promoure la seva participació. Dincat és una organització sense ànim de lucre que agrupa gairebé 300 entitats socials i representa els drets de més de 40.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies al territori.