fotografia

El Govern reconeix amb la Medalla d'Or a Maria Teresa Codina i a Lluís Llach

query_builder   21 desembre 2020 22:21

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix amb la Medalla d'Or a Maria Teresa Codina i a Lluís Llach

fotografia
  • És la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu per a reconèixer les persones que han prestat serveis rellevants a Catalunya
  • El 131è president de la Generalitat; el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern han lliurat els guardons
  • “En persones com vosaltres ens reconeixem com a poble” ha afirmat el 131è president de la Generalitat

El Govern ha reconegut aquest vespre amb la Medalla d’Or de la Generalitat, la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu, a la mestra i pedagoga Maria Teresa Codina i al cantautor, escriptor i polític Lluís Llach.

L’acte de lliurament s’ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i ha estat encapçalat pel 131è president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Després del lliurament de les medalles, el 131è president de la Generalitat ha destacat “la humilitat” com un tret comú dels dos guardonats “una humilitat que vol dir, a la vegada, esforç constant, insistència, abnegació, constància, determinació, i voluntat d’excel·lència”. “Les persones com Codina i Llach, saben que la única sortida certa és fer la feina sempre ben feta, el millor que pots”, ha assenyalat Torra.

De Maria Teresa Codina, Torra ha destacat que “ha impulsat els projectes més complicats en els llocs més difícils”. Ha recordat que “no ha defallit quan calia plantar cara a l’adversitat i ha estat al costat dels més desvalguts i ho ha posat al servei del país. Són les millors lliçons d’una mestra”, ha asseverat. De Lluís Llach, el 131è president de la Generalitat ha posat de relleu el seu optimisme, tenacitat i les ganes de tirar endavant passi el que passi”. També n’ha destacat el seu “esperit de ciutadania” i que “batalla contra el totalitarisme, la repressió en el sentit més ampli i en el més concret i el pessimisme”.

Durant el seu discurs, el 131è president de la Generalitat també ha incidit en que “la República Catalana ha de tenir clar que els pilars fonamentals són la llibertat, la cultura i el talent” i aquests són els trets que “hem volgut reconèixer als dos guardonats d’avui”. “En persones com vosaltres ens reconeixem com a poble”, ha manifestat, donant-los les gràcies per la feina feta.

Després de rebre la medalla d’or, Maria Teresa Codina ha pronunciat unes paraules d’agraïment, durant les quals ha afirmat que sempre ha valorat i prioritzat “l’escola per a tots i l’educació per a cadascú”, perquè tots els infants estiguin escolaritzats a l’edat que els correspon i assumint el repte de la diversitat. En el seu torn, Lluís Llach ha reivindicat que “ningú s’ha d’avergonyir per ser un nacionalista per l’alliberament nacional”.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

El decret de concessió de la Medalla d’Or a Maria Teresa Codina afirma que és “una de les persones referents en el món de la pedagogia a Catalunya”. I el decret de la Medalla a Lluís Llach reconeix “la seva destacada trajectòria com a cantautor, escriptor i polític, i el seu compromís amb el país”.

Durant la cerimònia de lliurament, el professor de la Universitat de Vic, Joan Soler Mata, ha estat l’encarregat de fer la glosa de Maria Teresa Codina i l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, ha fet la glosa de Lluís Llach.

A l’acte, que ha comptat amb l’actuació musical de Biel Majoral acompanyat de les ballarines d’Atrezzo Dansa, també hi ha participat el secretari de Govern, Víctor Cullell, que ha fet la lectura del decret de concessió de les Medalles. També hi ha assistit el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.

2  

Imatges

Lliurament de la medalla d'or a Maria Teresa Codina

Lliurament de la medalla d'or a Maria Teresa Codina 286

Lliurament de la medalla d'or a Lluís Llach

Lliurament de la medalla d'or a Lluís Llach 288