Balanç de les darreres incidències per l'episodi meteorològic advers

query_builder   9 gener 2021 21:29

event_note Nota de premsa

Balanç de les darreres incidències per l'episodi meteorològic advers

  • Protecció Civil de la Generalitat manté activades totes les alertes meteorològiques per neu, vent i mala mar
  • En aquests moments es mantenen 93 trams de vies afectats per la neu i 5 carreteres tallades. També hi ha dues línies de tren sense servei

 

Aquest vespre a les 20 hores el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha presidit la reunió del comitè tècnic del pla NEUCAT, del que formen part tots els organismes vinculats a la gestió de les emergències, transport i serveis bàsics, per valorar les afectacions per la neu durant tot el dia i les previsions meteorològiques previstes per demà.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per la propera matinada i demà diumenge és que es mantingui la nevada sobretot a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre i també a comarques de Girona i est de la Catalunya Central. La cota de neu se situarà al voltant dels 400 metres, localment per sota, sobretot durant la primera meitat del dia i als dos extrems del territori. A més, en tot l'episodi es podran acumular gruixos superiors als 50 cm a punts del prelitoral sud i dels 30 cm a punts de la serralada Transversal i del Pirineu i Prepirineu Oriental.

Pel que fa al vent, avui hi ha hagut ratxes de vent fortes a molts punts del litoral i prelitoral de Barcelona. Al port de Barcelona hi ha hagut cops de més de 90 km/h; a l’Observatori Fabra 75; a Cabrils 76; Montserrat 63,...

L’avís per vent arribarà als seus màxims aquesta nit i matinada. Demà al matí anirà afluixant i acabarà demà al migdia. D’altra banda, l’onatge seguirà encara intens i tendirà a afluixar de cara a demà.

 

Incidències de la nevada

Per les condicions meteorològiques adverses, RENFE ha informat que es manté suspesa la circulació de trens Ave i Llarga Distància des de Barcelona cap a Madrid, el sud i el nord peninsular. Només circulen els trens d’Alta Velocitat del tram Tarragona-Barcelona-Figueres. A més, es troba suspesa encara la circulació entre Móra i Reus i entre Lleida i la Plana de Picamoixons.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins les 21 hores un total de 715 trucades a causa de l’episodi de neu, la majoria al Segrià (84), Barcelonès (63), Osona (40) i Tarragonès (36).

Pel que fa al trànsit, es manté la restricció de circulació als vehicles pesants de més de 7,5 tones per totes les carreretes catalanes. Fins a les 21h s’ha permès als camions circular únicament per l’AP-7 per descongestionar els aparcaments, però en aquests moments ja no poden tornar a circular per cap de les carreteres catalanes.

El Servei Català de trànsit informa que a la xarxa viària catalana hi ha 93 trams afectats, dels quals 5 vies tallades. Per demarcacions, a Lleida, seguit de Tarragona, és on hi ha més incidències, si bé la principal carretera tallada continua sent l’Eix Transversal (C-25), a Girona, entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners

*Lleida*

*Una cinquantena de vies amb cadenes (56)*, entre les més importants hi ha diversos trams de:

❄ N-260 (Adrall-Sort; la Pobla de Segur - Xerallo; Pont de Suert-Xerallo),

❄ C-28 entre Vielha i Esterri d’Àneu

❄ C-13 entre Camarasa i Fontllonga; i entre Llavorsí i Esterri d’Àneu

❄ C-14 entre Belltall i Tàrrega

❄ C-12 a Àger

*Tarragona* 

2 carreteres tallades:

⚫ C-44 Vandellòs – Tivissa

⚫ TV-3022 el Perelló - Rasquera

*Una trentena de vies amb cadenes (29)*, entre d’altres:

❄ N-420 entre Caseres i Gandesa

❄ C-43 entre Gandesa i Benifallet

❄ C-12 entre Tortosa i Flix

*Girona*

2 vies tallades:

⚫ C-25 entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners

⚫ GIV-5201 a Viladrau

*Barcelona*

1 via tallada

⚫ BV-4024 de Bagà a Coll de Pal

❄  2 carreteres locals amb cadenes

 

Els Bombers de la Generalitat han fet al llarg del dia d'avui (de de mitjanit i fins a les 20.00 hores) 183 actuacions relacionades amb l'episodi de neu i vent. La major part d'aquests serveis ha estat per fer revisions de carreteres i ajut a vehicles que havien quedat embarrancats per la neu i no podien circular. A comarques lleidatanes s'han dut a terme actuacions per traslladar personal i equipament mèdic fins als centres d'atenció primària que havien quedat més aïllats. Així mateix, sobretot a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord (amb especial incidència a les comarques del Maresme i del Vallès Occidental) s'han fet diversos sanejaments de façana i serveis de retirada d'objectes caiguts a conseqüència de les ventades, com per exemple branques d'arbre que obstaculitzaven la circulació.

Per demarcacions, el nombre de serveis que s'han fet ha estat els següents:

- Regió d'Emergències de Girona: 19

- Regió d'Emergències de Lleida: 14

- Regió d'Emergències de Tarragona: 8

- Regió d'Emergències Metropolitana Nord: 80

- Regió d'Emergències Centre: 1

- Regió d'Emergències Metropolitana Sud: 18

- Regió d'Emergències de les terres de l'Ebre: 11