foto

Les orquestres nacionals de Catalunya surten de gira aquest mes de febrer

query_builder   2 febrer 2021 15:06

event_note Nota de premsa

Les orquestres nacionals de Catalunya surten de gira aquest mes de febrer

• El Departament de Cultura impulsa per primera vegada una gira arreu del país de l’orquestra del Gran Teatre del Liceu i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)

• La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, assistirà al concert del dia 7 de febrer a l’Auditori Enric Granados de Lleida
Foto
Amb les restriccions i el confinament municipal és més necessari que mai reforçar el teixit cultural del país. El Departament de Cultura aposta per potenciar iniciatives que portin la cultura arreu del país, i amb aquest objectiu, impulsa per primera vegada, junt amb el Gran Teatre del Liceu, L’Auditori de Barcelona i diversos equipaments municipals, una gira pel territori de les dues orquestres nacionals: l’orquestra del Gran Teatre del Liceu i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).


La consellera Ponsa ha manifestat que "aquesta és una iniciativa molt rellevant per la cultura i pel territori en aquests moments d'especial dificultat. És de justícia fer un sentit agraïment a totes les persones que ho han fet possible amb tanta tenacitat i sensibilitat. Estem molt contents de formar-ne part".


La gira es farà aquest mes de febrer i es preveuen cinc concerts a les ciutats de Girona, Lleida, Tarragona, Manresa i Reus. El primer concert de la gira, a càrrec de l’Orquestra del Liceu i amb direcció de Marc Minkowski, tindrà lloc a l’Auditori de Girona aquest divendres 5 de febrer, a les 20 hores. El dissabte 6 de febrer es farà al Teatre Fortuny, i el diumenge 7 de febrer, a Lleida, a l’Auditori Enric Granados, i comptarà amb la presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.


Els concerts de l’OBC, a càrrec del director Alexander Liebreich, es celebraran el 27 de febrer a Tarragona, i el 28 de febrer al Teatre Kursaal de Manresa, amb un programa que posa l’accent en el patrimoni musical català, vinculat a les commemoracions oficials de l’Any Gerhard i l’Any Manén, i amb una de les veus catalanes amb més projecció internacional, la mezzosoprano Anna Alàs i Jové, en el seu debut amb l’OBC.


El Departament de Cultura aporta 75.000 euros per fer possible aquesta gira, 15.000 euros per concert, més la subvenció que reben els equipaments donada la reducció obligada dels aforaments a causa del moment difícil provocat per la pandèmia.


Aquesta iniciativa compartida comença aquest any 2021, i està previst que tingui una continuïtat en temporades properes, amb la finalitat d’apropar les orquestres simfòniques nacionals a tot el territori i, alhora, cooperar amb altres administracions públiques que presten serveis a la difusió artística i a la promoció cultural. Així s’afavoreix l’accés a nous públics a aquest àmbit musical i vertebra unes polítiques culturals de proximitat, amb vocació de servei públic i equilibri territorial. És una de les prioritats del Departament de Cultura, que actualment també impulsa la gira de la Producció Nacional de Circ i la gira del cicle Òpera Catalunya que estan oferint els seus espectacles amb èxit al conjunt de ciutats previstes.



Orquestra Simfònica del Liceu
L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu és l'orquestra més antiga de l’Estat Espanyol, dirigida actualment pel mestre Josep Pons. Durant gairebé 170 anys d’història, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigida per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko.


Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)

Va ser fundada per l’Ajuntament de Barcelona el 1944, com a consolidació del projecte de l’Orquestra Pau Casals (1920-1937) que la Guerra Civil va interrompre. Avui dia, tot mantenint l’esperit original de Pau Casals, oberta al món i compromesa amb la societat, interpreta les grans obres del repertori simfònic amb especial cura dels nostres artistes i el nostre patrimoni musical. Des de l’any 1999 té com a seu pròpia L’Auditori de Barcelona, obra de l’arquitecte Rafael Moneo, on interpreta més d’una vintena de programes de temporada a més d’altres concerts que apropen la música d’orquestra a la ciutadania.

El seu primer director titular va ser Eduard Toldrà, i des del setembre de 2015 ho és Kazushi Ono, que també és titular de l’Orquestra Simfònica Metropolitana de Tòquio. Ha estat dirigida també per Ataúlfo Argenta, Herbert Blomstedt, Sergiu Celibidache, Sergiu Comissiona, Christoph von Dohnányi, Rafael Frühbeck de Burgos, Valeri Guérguiev, Christopher Hogwood, Eliahu Inbal, Mariss Jansons, Clemens Krauss, Emmanuel Krivine, Jesús López Cobos, Witold Lutosławski, Peter Maag, Bruno Maderna, Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Michel Plasson, Georges Prêtre, Mstislav Rostropóvitx, Leonard Slatkin, Simone Young o Heitor Villa-Lobos.


Gires orquestres públiques catalanes 2021:

  • Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

Alexander Liebreich, direcció

Anna Alàs i Jové, mezzosoprano

Programa:

Joan Manén: Divertimento per a orquestra, op. A-32 (1946) 18'

Robert Gerhard: Sis cançons populars catalanes (1928-1931) 15'

L. V. Beethoven: Simfonia n. 1 en Do M, op. 21 (1800) 26'



Calendari:

Tarragona, 27 de febrer de 2021, 20.30 h. Teatre Tarragona

Manresa, 28 de febrer de 2021, 18 hores, Teatre Kursaal

  

  • Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu

Marc Minkowski, direcció

Programa:

W.A. Morzart/Simfonia núm. 41, en Do Major, K.551, "Júpiter"

P.I. Txaikovski/Simfonia núm. 6, en si menor, op. 74, "Patètica"

 

Calendari:

Girona, 5 de febrer de 2021, 20 hores, Auditori de Girona

Reus, 6 de febrer, 20.30 hores, Teatre Fortuny

Lleida, 7 de febrer de 2021, 19 hores, Auditori Enric Granados

 

2  

Imatges

Orquestra del Gran Teatre del Liceu

Orquestra del Gran Teatre del Liceu 120

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). 388

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined