Exposició Despertant Instruments Adormits

ARTESANIA

Artesania Catalunya presenta l'exposició "Despertant Instruments Adormits", projecte de recreació dels instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll

query_builder   4 febrer 2021 11:00

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

Artesania Catalunya presenta l'exposició "Despertant Instruments Adormits", projecte de recreació dels instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll

Exposició
Exposició
  • El centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat obre, el proper dijous 11 de febrer, el seu programa d’exposicions per aquest 2021 amb aquesta exposició, que forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments per a la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana

  • La iniciativa neix del treball de recerca que ha realitzat el musicòleg i investigador Antoni Madueño, que a través d’arxius i documents antics i amb la col·laboració de diversos lutiers artesans ha recreat els instruments del romànic representats en pedra a la Portalada de Ripoll, recuperant alhora els sons i les pràctiques d’interpretació de la música medieval

  • L’exposició, inèdita i de caràcter intimista, mostra 8 tipologies d’instruments reconstruïts, rabecs, violes, i corns; i es complementarà amb activitats paral·leles: una visita guiada  inaugural en format online, una Taula rodona virtual sobre la construcció d’instruments de sons medievals al segle XXI; i un concert on s’hi interpretaran les obres de l’Scriptorium de Ripoll, amb els instruments re­produïts i d’altres instruments d’origen medieval.


Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) de la Generalitat inaugura el proper dijous 11 de febrer el seu programa d’exposicions per aquest 2021 amb la mostra “Despertant Instruments Adormits” al centre d’Artesania Catalunya ( Banys Nous, 11) i que es podrà visitar fins el proper 11 d’abril.

Aquesta exposició és un projecte de recreació dels instruments musicals que apareixen a la Portalada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll, així com de les músiques que es van copiar i crear al seu scriptorium entre els segles X i XIV. En concret, la mostra forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments, liderat per l’Ajuntament de Ripoll i en el qual participen també Xipre, Itàlia i França, i compta amb el suport de la Unió Europea, mitjançant el programa cultural Europa Creativa. Awakening té per objectiu la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana. L’objectiu principal és establir un mecanisme de cooperació transnacional per tal de recuperar, recrear i promoure instruments musicals de l’edat mitjana. El projecte que ja ha impulsat diverses actuacions d’àmbit cultural i musical a Catalunya, vol tornar a connectar els ciutadans europeus amb el seu passat comú, de l’Europa medieval, mitjançant la màgia de la música i els seus instruments, que transmeten els valors, l’esperit, les tradicions i la història d’aquesta època.

El musicòleg i investigador Antoni Madueño recupera els instruments i els sons de l’època medieval

La iniciativa neix del treball de recerca que ha realitzat el musicòleg i investigador Antoni Madueño, que a través d’arxius i documents antics i amb la col·laboració de lutiers artesans ha recreat els instruments del romànic representats en pedra a la Portalada de Ripoll, recuperant alhora els sons i les pràctiques d’interpretació de la música medieval.

A través de la narrativa iconogràfica de la Portalada i de la recuperació dels instru­ments antics, s’ha pogut relacionar projectes d’orígens tan diversos com d’Itàlia, França i Xipre. Els instru­ments “fòssils” de la Portalada, s’han con­servat vius en la música del folklore xipriota, el romànic a Itàlia o els projectes pioners de recu­peració d’instruments medievals a França, són els nòduls d’una xarxa que depassa les fronteres europees.

 

Peces recreades de la Portalada del Monestir de Ripoll
Peces recreades de la Portalada del Monestir de Ripoll

L’exposició al centre d’Artesania Catalunya és inèdita i té un caràcter intimista

En ella es podran veure 8 tipologies d’instruments reconstruïts en diversos tallers de construcció de rèpliques que ha realitzar Madueño, com  rabecs, violes, i corns. Així mateix, a través de plafons explicatius, Codis QR i peces audiovisuals és podrà conèixer el projecte i apropar-se a aquests instruments, a les seves músiques, a un patrimoni arquitectònic i a una època de la història de Catalunya i d’Europa.

La mostra es complementarà amb activitats paral·leles. El proper 11 de febrer a les 18.00 hores, se celebrarà una visita guiada inaugural en directe a l’Instagram @artesaniacat, a càrrec d’Antoni Madueño, director del projecte. També, el 11 de març, a les 18.00 hores i mitjançant inscripció prèvia a  dplaces@gencat.cat, es farà una Taula rodona virtual sobre la construcció d’instruments de sons medievals al segle XXI; i a l’abril està previst la celebració d’un concert on s’hi interpretaran les obres de l’Scriptorium de Ripoll, les cançons dels trobadors occitans i la música modal de Xipre i d’Itàlia, amb els instruments re­produïts i d’altres instruments d’origen medieval.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CCAM-Artesania Catalunya

El centre d’Artesania Catalunya és l’espai on el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més de la Botiga Empremtes de Catalunya, una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

El CCAM té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

 Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

2  

Imatges

Peça recreada que figura a la Portalada del Monestir de Ripoll

Peça recreada que figura a la Portalada del Monestir de Ripoll 3947

Imatge de la Portalada del Monestir de Ripoll

Imatge de la Portalada del Monestir de Ripoll 3919

1  

Fitxers adjunts

Fulletó Despertant Instruments Adormits

Fulletó Despertant Instruments Adormits
PDF | 193