ARC

L'ARC sanciona 4 empreses per gestió incorrecta de residus provinents d'activitats comercials i de serveis

Les sancions interposades van dels 54.000 fins al 250.000 euros

query_builder   4 febrer 2021 11:00

event_note Nota de premsa

L'ARC sanciona 4 empreses per gestió incorrecta de residus provinents d'activitats comercials i de serveis

Les sancions interposades van dels 54.000 fins al 250.000 euros

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha incoat en els darrers mesos diversos expedients sancionadors contra 4 empreses gestores de residus per no efectuar una correcta gestió dels residus orgànics recollits a diferents establiments generadors d’aquests tipus de residus (residus de les cuines d’hotels, restaurants i menjadors col·lectius i residus dels establiments de distribució alimentaria).

Aquests expedients sancionadors, que comporten sancions econòmiques de 54.000€ fins a 250.000€, segons cada cas, són el resultat de les inspeccions efectuades tant a establiments generadors de residus orgànics com als transportistes i plantes de transferència.

Les actuacions iniciades han permès fer un seguiment de la traçabilitat en la gestió d’aquests residus detectant algunes irregularitats efectuades pels operadors, que dificultaven la traçabilitat en el manteniment de la segregació efectuada en origen i per tant posant en risc la seva valorització.   

D’acord amb la normativa vigent els establiments comercials, de serveis i industrials tenen l’obligació de separar en origen totes les fraccions assimilables a municipals (orgànica, paper-cartró, vidre, envasos lleugers i resta) i lliurar-les separadament per a la seva valorització. Aquesta gestió es pot fer adscrivint-se al servei municipal o bé mitjançant un servei privat. En aquest darrer cas, els establiments productors han de disposar d’un circuit comercial donat d’alta a través del Sistema Documental de Residus (SDR) per tal de documentar l’origen i destinació d’aquesta fracció, garantint la seva valorització.

Així doncs, tant els establiments generadors de residus orgànics com els operadors comparteixen la responsabilitat per tal que els residus classificats en origen mantinguin la seva separació fins a la destinació final, permetent una efectiva valorització i evitant que siguin barrejats amb altres i eliminats de forma inadequada.

Una bona participació i gestió per part de tots els agents involucrats en la gestió dels residus orgànics és clau per assolir uns bons percentatges en la seva recollida i recuperació, tal com marquen les directrius europees. Aquesta és una peça fonamental per avançar cap a una economia realment circular i lluitar contra el canvi climàtic.

L’Agència de Residus de Catalunya, en col·laboració amb les administracions locals, continuarà amb la tasca de seguiment i control de la correcta separació i gestió dels residus provinents de les activitats comercials i de serveis.