El conseller Bernat Solé, des del Centre de Difusió de Dades al Parlament.

La participació a les eleccions al Parlament del 14-F a les 13 h és del 22,8%

query_builder   14 febrer 2021 13:56

event_note Nota de premsa

La participació a les eleccions al Parlament del 14-F a les 13 h és del 22,8%

  • Són gairebé 12 punts menys que l’índex de participació registrat a la mateixa hora en els comicis del 2017
  • El conseller Solé destaca la “responsabilitat” que està demostrant la ciutadania en la jornada electoral
El conseller Bernat Solé, des del Centre de Difusió de Dades al Parlament.
El conseller Bernat Solé, des del Centre de Difusió de Dades al Parlament.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha comparegut per informar sobre les primeres dades de participació a les eleccions del Parlament de Catalunya d’aquest 14 de febrer. La mitjana de participació en les quatre circumscripcions catalanes a les 13 h ha estat del 22,8%, un percentatge inferior en gairebé 12 punts respecte al 34,69% registrat a la mateixa hora a les eleccions del 2017. Segons ha explicat Solé en roda de premsa des del Centre de Difusió de Dades que ha habilitat el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència al Parlament, els percentatges de participació per demarcacions són els següents:

Circumscripció

2021

2017

Barcelona

22,52%

34,58%

Girona

24,29%

35,20%

Lleida

24,18%

34,41%

Tarragona

22,68%

35,11%

Catalunya

22,8%

34,69%

 

El conseller ha assenyalat diversos factors a tenir en compte a l’hora de valorar la caiguda de la participació a les 13 h: el context de pandèmia; el fet que, fins a les 12 h, s’ha recomanat votar als col·lectius més vulnerables; i, finalment, l’increment del 350% respecte al 2017 del vot per correu. En aquest sentit, cal recordar que un total de 269.586 persones ja han efectuat el seu vot a través d’aquesta modalitat de vot, una participació que encara no es reflecteix als percentatges. Aquestes gairebé 270.000 persones són un 94,6% de les que van fer la sol·licitud de vot per correu, que ha batut, en aquestes eleccions, tots els rècords en uns comicis a Catalunya.

Constituïdes el 100% de les meses

Malgrat la incertesa generada al voltant de la constitució de les meses aquest 14-F, el 100% de les 9.139 meses del dispositiu electoral s’han pogut constituir. En aquest sentit, el conseller Solé ha insistit en destacar novament “la situació d’absoluta normalitat malgrat la situació d’excepcionalitat”. Solé ha reiterat l’agraïment a totes les persones que han fet possible aquesta situació “per la seva responsabilitat i compromís cívic”.

Solé també ha fet referència al fet que, en termes generals, “la ciutadania està respectant les franges horàries recomanades pel Govern”, un fet que ha atribuït a la “responsabilitat que estan demostrant” els votants a l’hora de seguir les mesures de seguretat i prevenció elaborades pel Govern. Recordem que, de 9 h a 12 h, es recomanava que assistissin als col·legis els col·lectius de risc; de 12 h a 19 h, la població en general; i de 19 h a 20 h, persones positives, sospitoses o contactes estrets.

La informació en temps real, a l’aplicació Eleccions 14F

Al llarg de tota la jornada electoral, la ciutadania pot consultar l’estat d’espera per votar al seu col·legi en temps real a través de l’aplicació mòbil Eleccions 14F. Es tracta d’una nova funcionalitat que s’ha afegit a les habituals que incorporava l’app en altres convocatòries electorals davant del context excepcional de la COVID-19 en què se celebren les eleccions del 14 de febrer. “Recomanem a tota la ciutadania que consulti aquesta informació abans de sortir de casa, per comprovar quin és el moment de menys afluència de votants per exercir el dret a vot” dins la franja recomanada corresponent, ha dit el conseller.

Les dades de participació estan disponibles al web resultats.parlament2021.cat. Els resultats també es poden seguir a temps real a través de l’aplicació mòbil Eleccions 14F a mesura que avanci l’escrutini. L’app Eleccions 14F ha tingut fins a les 13 h d’avui més de 60.000 descàrregues des de 54 països. A més, avui, la Generalitat oferirà, per primera vegada, les dades dels resultats electorals a la plataforma de dades obertes.

A les 18:30 h, el conseller Bernat Solé tornarà a comparèixer per informar de la participació fins a les 18 h.