CatData

Dades obertes i Catalunya exterior

CatData, la Catalunya internacional en dades

El Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència presenta un espai web on es recull tota la informació en dades obertes de l'acció exterior catalana

query_builder   24 febrer 2021 12:56

event_note Nota de premsa

Dades obertes i Catalunya exterior

CatData, la Catalunya internacional en dades

El Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència presenta un espai web on es recull tota la informació en dades obertes de l'acció exterior catalana

CatData és un recull de dades obertes que inclou informació bàsica sobre cada un dels estats membres de Nacions Unides i les seves relacions amb Catalunya. Les dades ofereixen informació de la presència de Catalunya a l’exterior, dels intercanvis econòmics, el turisme i els fluxos migratoris, la representació del cos consular a Catalunya i els convenis internacionals des de 2015. Tota aquesta informació es pot trobar, també, de forma sintètica, recollida en una fitxa per país.

CatData

L’espai web és un projecte de la Direcció General d’Anàlisi i Planificació Estratègica de l’Acció Exterior (DGAPE). “L’actual CatData és un primer pas per mostrar com les dades obertes i la informació que genera el Govern es poden utilitzar de manera ordenada”, explica el director general d’Anàlisi i Planificació Estratègica, Oriol Duran. “M’agradaria que aquest fos un projecte de la DGAPE i del Departament que mirés enfora i que servís per impulsar projectes similars a totes les àrees de Govern, un projecte de país”, afegeix.

Es tracta de la primera visualització de les dades internacionals de Catalunya que impulsa el Govern i ha estat possible gràcies a les dades de diferents departaments de la Generalitat, que s’han obert especialment per a aquest projecte. L’objectiu és seguir incorporant dades, permetre fer un nombre més gran d’interaccions i poder produir visualitzacions sota demanda. L’actualització serà periòdica.

A CatData s’hi poden trobar dades, majoritàriament en dades obertes, de dos tipus: dades bàsiques de tots els països del món (superfície, població, capital, taxa d’atur, esperança de vida, PIB per càpita PPA i PIB per sectors econòmics); i dades referents a les relacions de Catalunya amb els diferents països. Aquestes darreres es distribueixen en cinc àmbits diferents: presència de Catalunya a l’exterior (oficines de representació institucional, comunitats catalanes a l’exterior i universitats amb estudis catalans); turisme a Catalunya i fluxos migratoris (població catalana resident al país i viceversa); exportacions i importacions; acords i convenis (convenis de col·laboració i cooperació en l’àmbit de l’acció exterior des de juliol de 2015); i el cos consular a Catalunya.

Les dades s’han extret, en primer lloc, de la informació pròpia del Departament d’Acció Exterior: del llistat de les oficines de representació del Govern a l’exterior, del cos consular a Catalunya, de les comunitats catalanes a l’exterior i dels convenis de col·laboració en l’àmbit de l’acció exterior.

En segon lloc, de la informació d’altres departaments de la Generalitat: el Departament de Cultura, pel que fa a les oficines de l’Institut Ramon Llull (IRL) i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) a l’exterior, i la xarxa d’universitats amb estudis catalans; el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i l’Idescat, amb les dades referents als catalans residents a l’exterior i nacionals d’altres països residents a Catalunya, turistes estrangers a Catalunya, exportacions i importacions; i el Departament d’Empresa i Coneixement pel que fa a les oficines d’ACCIÓ a l’exterior.

Per últim, s’han incorporat dades bàsiques de tots els estats del món, extretes del Banc Mundial i del CIA’s World Factbook.

Pots consultar totes les dades del visor de CatData en aquest enllaç.