La 25a edició d'Animac arrenca a Lleida amb el suport del Departament de Cultura

query_builder   26 febrer 2021 15:46

event_note Nota de premsa

La 25a edició d'Animac arrenca a Lleida amb el suport del Departament de Cultura

  • La Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya combina l'activitat presencial i virtual amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals
  • El programa inclou 37 curtmetratges i 4 llargmetratges amb subtítols en català amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística

 

animac

La 25a edició de la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, l’Animac, té lloc presencialment a Lleida del 26 al 28 de febrer i en línia fins al 7 de març amb el suport del Departament de Cultura.

Animac és l'esdeveniment de referència per al cinema d'animació a l’Estat, és un dels festivals més importants de Catalunya i un dels més ben valorats a línia de concurrència pública d’ajuts a festivals de l’ICEC . Des de la seva especialització en animació ha aconseguit reivindicar la vessant més cinematogràfica d’aquest gènere sent capaç d’oferir any rere any una nova mirada sobre aquest. 

El certamen ofereix un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació, reflexionant sobre el camí recorregut per la mostra, la més veterana de l’animació a l’Estat, amb un acurat programa que posa en relleu la diversitat cultural i artística. Inclou 37 curtmetratges i 4 llargmetratges subtitulats en català amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.

 

Més de 180 films en la programació

Animac gira al voltant de 3 eixos: el cultural, amb la projecció del millor de l’animació mundial, conferències i altres activitats; l’educatiu, amb sessions escolars, Animac Campus i tallers, i l’industrial, amb els projectes Incubator.

Dintre de la programació, hi destaca la pel·lícula irlandesa que obrirà el certamen, Wolfwalkers, de Tomm Moore i Ross Stewart, del guardonat estudi d’animació Cartoon Saloon, que es projectarà en l’obertura del certamen, avui a les 19 hores al Teatre de la Llotja de Lleida. Els altres llargmetratges que es podran veure subtitulats en català seran pel·lícules revelació, aplaudides a festivals internacionals com la polonesa Kill It and Leave This Town, dirigida per Mariusz Wilczyński, i l’estrena fora d’Àsia de la filipina Hayop Ka! (You Son of a Bitch) d’Avid Liongoren, presentada en fase de projecte a Animac Incubator fa dues edicions. També es podrà veure en català el primer llargmetratge de stop motion per a adults d’Adam Elliot, Mary and Max, que forma part de retrospectiva dedicada a aquest director.

Aquesta edició, Animac ha rebut 700 curtmetratges en la convocatòria oberta. Entre una selecció dels films rebuts, juntament amb les retrospectives, monogràfics i les seccions oficials, en total es podran veure 181 films: 9 llargmetratges, 2 migmetratges, 169 curtmetratges i 1 sèrie. A més, a Filmin hi haurà una play list amb algunes de les millors pel·lícules d’animació seleccionades en la Top List Animac 25 i que formen part del seu catàleg. Les seccions habituals d’Animac es mantenen presencialment a la Llotja i al CaixaForum Lleida, expandint-se a més per la xarxa. Filmin serà la sala de projeccions en línia, amb abast a tot l’Estat; el web del Festival  serà el fòrum de conferències, arribant a un públic internacional, mentre que  Instagram servirà de lloc més informal per a trobades i xerrades amb les i els cineastes.

Els curtmetratges ocupen un lloc destacat en el programa d’Animac, ja que permeten el segell més personal i la màxima experimentació en la cerca de nous llenguatges, estètiques i tècniques. Veterans com Paul Bush, SAM o Eric Oh presentaran els seus darrers films junt amb talents emergents com Carla Pereira, Matisse González o Carmen Córdoba, entre molts altres. Animac 2021 retrà homenatge al llegendari autor japonès Satoshi Kon (1963-2010) en el desè aniversari de la seva mort. Considerat una de les grans ments de l’anime, és autor de pel·lícules de culte com “Perfect Blue”, “Millennium Actress”, “Paprika” i la sèrie “Paranoia Agent”, que es podran veure en aquesta edició d’Animac. A més del complet programa de projeccions, amb les seccions habituals de Llargmetratges, Secció Oficial de Curts, Futur Talent (curts d’estudiants de tot el món) i el Petit Animac, l’apartat especialment programat per al públic familiar, Animac 2021 inclourà l’Especial Realitat i Memòria, amb una selecció de curtmetratges on la realitat es dibuixa i la memòria s’anima.

 

14 Projectes a l'Incubator

 L’apartat professional d’Animac comptarà un any més amb la secció Incubator, on es presentaran projectes en estat embrionari i un panel d’experts els ajudarà a créixer. En total, s’han rebut 41 projectes nacionals i internacionals, dels quals s’han seleccionat 14 per participar a Incubator que, com a novetat, enguany es presentaran en línia. Les altes xifres de participació denoten la consolidació d’Incubator com una eina apreciada pels creadors per presentar els seus projectes.

 

25 anys d'història

Amb el pas dels anys, Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic. La Mostra va ser creada el 1996 i al llarg dels seus 25 anys d'història s'ha convertit en un dels esdeveniments audiovisuals de referència, amb importància i prestigi a nivell internacional. És una mostra no competitiva que es dirigeix a aquells artistes que usen l'animació com a instrument per a la seva expressió personal. Va més enllà dels límits de la narrativa tradicional i cerca visionaris que facin treballs independents i arriscats que tinguin força i portin el seu potencial expressiu al límit.