Catorze detinguts durant els aldarulls i actes vandàlics d'aquesta nit a Barcelona

query_builder   27 febrer 2021 23:27

event_note Nota de premsa

Catorze detinguts durant els aldarulls i actes vandàlics d'aquesta nit a Barcelona

. Almenys un dels detinguts estaria relacionat amb la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona

. Grups d’esvalotadors han aprofitat la situació de disturbis i aldarulls per tornar a fer actes de pillatge a diversos establiments del centre de la ciutat

. Amb les dades provisionals de detencions d’avui ja són 137 les persones detingudes a Catalunya des del passat dimarts 16 de febrer

Els aldarulls que s’han registrat aquest vespre a Barcelona s’han saldat amb un balanç de catorze detinguts relacionats amb episodis violents i desordres públics que avui s’han tornat a repetir a la capital catalana. Els aldarulls i actes vandàlics han estat protagonitzats per grups violents i encaputxats que actuaven al marge i agrupats en 15-20 persones.

Una part d’aquests grups s’han mostrat des d’un primer moment organitzats i han fet llançaments de pirotècnia, han utilitzat benzina per calar foc a l'interior d'entitats bancàries i han fet llançament de bengales amb benzina o similar i han atacat una furgoneta de la Guàrdia Urbana que han cremat llançant-li benzina. Altres grups han actuat vandalitzant i saquejant comerços i fent barricades com en els darrers dies. Es dona la circumstància que també s’han detectat grups de persones que si bé no atacaven la línia policial sí que formaven barricades per dificultar l’actuació policial.

A Barcelona, a partir de les 19:15 hores diversos grups aïllats de violents han realitzat pintades i danys a sis entitats bancàries del centre de la ciutat. En diversos casos, han calat foc al seu interior posant en risc els veïns de la zona. Poc després a Nou de la Rambla, carrer Tàpies i Portal de Santa Madrona grups de violents han fet llançaments d’ampolles i pedres a efectius policials, així com han incendiat contenidors. En aquella zona un equip del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha hagut de demanar recolzament a Mossos d’Esquadra ja que un grup de violents els han increpat al carrer Hospital amb Bernardí Martorell. Finalment, no ha calgut la presència policial.

Posteriorment, els grups s’han desplaçat a les Rambles on s’han produït llançaments de bengales, pots de pintura, petards i altres objectes incendiaris a la línia policial. Ha sigut en aquell moment quan encaputxats han intentat incendiar un vehicle de Guàrdia Urbana de Barcelona amb líquid inflamable. El foc ha pogut ser sufocat amb rapidesa i no s’han hagut de lamentar danys personals tot i que a l’interior del vehicle policial hi havia un agent. Almenys un dels detinguts estaria relacionat amb la crema d’aquesta furgoneta. A les Rambles, també s’ha cremat un establiment de paraigües i una entitat bancària ha resultat danyada.

El grup ha saquejat un establiment de roba situat a Plaça Catalunya amb Carrer Bergara i un altre de roba i material esportiu al carrer Canuda. Els esvalotadors s’han desplaçat per la Rambla Catalunya i al seu pas han ruixat amb líquid inflamable el hall d’un hotel situat en aquesta via, així com la trencadissa de vidres d’un concessionari de cotxes adjacent o un restaurant situat a la part més propera de la via amb Avinguda Diagonal. Al llarg de Rambla Catalunya els violents han muntat diverses barricades amb containers o mobiliari de terrasses de comerços per tal de dificultar el moviment dels indicatius policials.

En total, s’han detingut tretze persones durant el vespre a la capital catalana, i un darrer a mitjanit, dotze majors d’edat i dos menors. Els once detinguts efectuats per Mossos d'Esquadra estan relacionats amb els episodis violents i desordres públics al centre de la ciutat. Els tres detinguts per Guàrdia Urbana de Barcelona estan relacionats en el robatori amb força en un quiosc de l’Eixample.

En un dels filtres preventius que s’han realitzat els agents han intervingut pedres, aiguarràs, pirotècnia i diversos pots de pintura, entre d’altres objectes, a diverses persones que volien accedir a la zona.

El balanç de mossos ferits a Barcelona és de sis, tots de caràcter lleu.

Els Bombers han hagut d’actuar per la crema de catorze contenidors i quatre caixers automàtics.

Amb les dades provisionals de detencions d’avui ja són 137 les persones detingudes en el marc dels actes vandàlics que s’han produït a Catalunya des del passat dimarts 16 de febrer.

Incidents a Lleida i Sabadell

A Lleida, a l’eix comercial de la ciutat nombroses vidrieres de comerços han estat danyades i pintades per esvalotadors. També s’han trobat ampolles a l’interior de bosses preparades per fer llançaments als indicatius policials i han cremat una paperera a l’Avinguda de Madrid.

A Sabadell, un grup d’esvalotadors ha llançat pintura a la línia policial de mossos situada als jutjats de la localitat. També han llançat pots de fum negre a pocs metres dels agents i han fet barricades a la Gran Via.

 

Àrea de Comunicació

Barcelona, 27 de febrer de 2021