Matrimonis forçats

85 persones participen a una jornada en línia sobre la prevenció del matrimoni forçat

query_builder   4 març 2021 16:00

event_note Nota de premsa

85 persones participen a una jornada en línia sobre la prevenció del matrimoni forçat

La Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha organitzat aquest webinar un any després de la presentació del Protocol per a la prevenció del matrimoni forçat amb el qual ja s’han format 137 professionals
Mireia Vall

Avui s’ha dut a terme una jornada de treball en línia sobre el Matrimoni Forçat, una forma de violència masclista que pateixen algunes dones que viuen a Catalunya i que és una pràctica més habitual en algunes cultures del continent africà i asiàtic. La Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha organitzat aquest webinar coincidint amb el primer aniversari de la presentació del Protocol per la Prevenció del Matrimoni Forçat a Catalunya i en el marc de la setmana prèvia al 8 de març.

El matrimoni forçat és la unió de dues persones en la qual, almenys una d’elles, generalment la dona, no ha atorgat el seu ple i lliure consentiment, sinó que ha estat pressionada físicament, sexualment, emocionalment i/o psicològicament per la seva família i el seu entorn de referència. A Catalunya fa un any que existeix un protocol que té per objectiu prevenir els matrimonis forçats i abordar els possibles casos, des d’una perspectiva intercultural i posant la casuística comunitària d’aquesta violència al centre. Per això avui s’ha dedicat una sessió amb professionals de l’àmbit de la ciutadania i les migracions d’àmbit municipal i personal tècnic i activistes de les entitats que acompanyen les víctimes, en total més de 85 persones.

La jornada ha iniciat amb unes paraules de la secretària d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Mireia Vall, que ha remarcat que: “La pandèmia ha suposat una amenaça real per a moltes dones que han vist incrementat el seu malestar perquè han viscut amb l’angoixa del risc de ser casades i per això cal treballar per recuperar els espais segurs. Necessitem el compromís de tots els agents socials per a la prevenció del matrimoni forçat amb les dones, les persones professionals, les taules d’abordatge, la comunitat per seguir aquest camí per l’erradicació d’aquest tipus de violència masclista.” Vall també ha encoratjat les professionals de l’àmbit municipal a seguir formant-se per la prevenció del matrimoni forçat, com ja han fet més de 137 persones professionals que estan a primera línia d'atenció i participen en les taules d'abordatge i prevenció de la Mutilació Genital Femenina o els circuits de violència masclista a Vilanova i la Geltrú, Tortosa, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Reus, Móra d'Ebre i Gandesa, Cornellà de Llobregat, Mataró,  Amposta i Vic.  

Ariadna Vilà, directora de l’entitat Valentes i Acompanyades ha explicat la feina que des de fa anys fa l’entitat per a la prevenció dels matrimonis forçats i com van concebre l’estudi que s’ha presentat, basat en entrevistes a víctimes a quin han assistit, com una eina útil per seguir treballant i millorant l’atenció que ofereixen des de ViA. A continuació les psicòlogues Alba Alfageme i Jenny Escobar de l’entitat La Nut, han presentat l’informe sobre  Matrimoni Forçat, que revisa la feina feta  i apunta les fortaleses i debilitats del procés d’atenció a les víctimes, a partir de les entrevistes realitzades a més de 25 noies joves que han passat per Valentes i Acompanyades en algun moment de les seves vides.

Algunes de les conclusions de l’estudi son la importància de la perspectiva de gènere en l’abordatge dels matrimonis forçats, així com la necessitat d’una una atenció psicològica especialitzada ja que el matrimoni forçat és un conglomerat de moltes violències (física, psicològica, sexual, econòmica), pel component cultural d’aquest tipus de violència i per la necessitat d’incloure alguns membres de la família en l’abordatge del matrimoni forçat.

Homa Baldeh, de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, ha exposat detalladament en què consisteixen les formacions que ofereixen en el marc del catàleg d’accions per la prevenció de la violència masclista i l’enfocament metodològic basat en la interculturalitat i l’especificitat d’aquest tipus de violències. També s’ha posat a disposició de tots aquells municipis que creguin oportú adaptar els protocols al seu context i iniciar un treball coordinat.

Zahoum Ettouali, de la Subdirecció General de Lluita Contra la Violència Masclista del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha parlat de l’atenció a les víctimes del matrimoni forçat a Catalunya des de la perspectiva intercultural a la Xarxa d'atenció i recuperació integral a les dones que pateixen violència masclista.