.

Treball conjunt entre Catalunya i les Illes Balears

Justícia troba familiars de 25 víctimes del desembarcament de Mallorca de 1936

La Generalitat continua la recerca de descendents vius

query_builder   8 març 2021 11:31

event_note Nota de premsa

Treball conjunt entre Catalunya i les Illes Balears

Justícia troba familiars de 25 víctimes del desembarcament de Mallorca de 1936

La Generalitat continua la recerca de descendents vius

Els perfils genètics es creuaran amb les restes que es recuperin a les fosses de l’illa 
.

El Departament de Justícia, a  través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ja ha aconseguit localitzar familiars de 25 víctimes del desembarcament de Mallorca de l’any 1936, a l’inici de la Guerra Civil. 

La recerca  

La Direcció General de Memòria Democràtica ha contactat amb 90 ajuntaments de Catalunya i de la resta de l’Estat, que corresponen als municipis de procedència de víctimes del desembarcament. La Generalitat té documentades les dades biogràfiques de 200 persones mortes o desaparegudes en els enfrontaments, a partir d’una llista inicial dels historiadors Jordi Oliva i Gonzalo Berger. La Direcció General continuarà contactant amb nous ajuntaments i insistint amb aquells que no han respost.

Entitats i particulars  

Memòria Democràtica també s’ha posat en contacte amb l'Associació Memòria i Història de Manresa, que, fruit del seu treball de recerca, ha localitzat familiars de dos manresans morts a Mallorca.   

Les persones que creguin que tenen familiars morts en aquell desembarcament han de fer-ho constar al Cens de persones desaparegudes. És el pas previ per poder donar mostres d’ADN.  

Creuament d’ADN 

Els perfils genètics dels familiars s’incorporaran al Programa d’identificació genètica i es creuaran amb l’ADN de les restes mortals que apareguin de les fosses on van ser enterrades les víctimes del desembarcament. L’obertura de les fosses anirà a càrrec del Govern de les Illes Balears i es preveu per a 2022.

Centenars de catalans morts sense identificar
 

El desembarcament de Mallorca va ser una expedició republicana ideada des de Catalunya per intentar recuperar l’illa, que estava en mans dels franquistes. En formaven part 8.000 milicians catalans, voluntaris d’altres països i un grup de balears. L’operació va acabar amb la retirada de les tropes republicanes i centenars de morts, la majoria milicians catalans.

Els cossos van ser enterrats sense registrar ni identificar en diferents fosses del llevant de l’illa. La majoria de víctimes van ser inhumades a la fossa de sa Coma, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar. Molts cadàvers, però, van ser llençats directament al mar.  

Treball conjunt amb les Illes Balears 

La Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears van signar un conveni el setembre de 2018 per col·laborar en la recerca de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. 

El Govern balear està estudiant la viabilitat de l’excavació de les fosses, que podrien estar en estat precari per les actuacions urbanístiques, els saqueigs o els temporals. El Govern català, per la seva banda, fa la recerca de víctimes i familiars i s’encarregarà de la identificació de les restes. Les dues administracions tenen un grup de treball per intercanviar-se informació.

1  

Imatges

Mapa fosses comunes

Mapa fosses comunes 1384