El Departament d'Agricultura declara d'emergència la contractació de la fase II d'obres de consolidació de la Presa de Colomers danyada pel Glòria

query_builder   10 març 2021 10:36

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura declara d'emergència la contractació de la fase II d'obres de consolidació de la Presa de Colomers danyada pel Glòria

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha declarat d’emergència la contractació de les obres contemplades en el Projecte de consolidació de la Presa de Colomers danyada per la tempesta Glòria, fase II.

Les obres de reparació de la resclosa van ser declarades d’emergència pel DARP el 16 de febrer, atès que l’estructura va quedar malmesa pels temporals Glòria el 2020 i Filomena el 2021, i perillava la seva integritat. Atès que hi havia risc de trencament de la resclosa, i que aquest fet podria haver posat en perill la campanya de reg 2021 si s’arriba a trencar, ha estat necessària la intervenció de manera urgent.

Les obres, que hauran de començar aquest mes de març, aniran a càrrec de l’empresa Explotacions Trias S.L, per un import de 71.758,20 euros (IVA inclòs), i seran finançades pel DARP.

Val a dir que les obres projectades preveuen essencialment les següents actuacions: reparació del llavi superior en els punts on ha desaparegut; col·locació de nova escullera en el vessador i peu de la resclosa (i cimentació amb formigó) per a restablir la morfologia original de l’estructura; eliminació de la vegetació present sobre la resclosa (que malmet amb les seves arrels la solidesa de la infraestructura); i adequació de la mota i dels vials per a accedir als diversos punts de l’actuació.

La resclosa de Colomers connecta les dues ribes del riu Ter i la seva principal funció és crear una làmina d’aigua per a assolir un nivell suficient per a la derivació de l’aigua del Ter cap el Rec del Molí o de Sentmenat o la captació de la Comunitat de Regants Presa de Colomers.

La Comunitat de Regants Presa de Colomers disposa d’una xarxa per al regadiu de 3.500 hectàrees de cultius (pomeres, blat de moro, i userda, principalment) del marge esquerre del riu pertanyents als pobles de Colomers, Jafre, Verges, La Tallada d’Empordà, Ullà, Torroella de Montgrí, Bellcaire d’Empordà, i Albons (Baix Empordà), i l’Escala, i Viladamat (Alt Empordà).

La resclosa té una longitud aproximada de 370 metres i funciona en tota la seva longitud com a sobreeixidor, i es va construir amb morter hidràulic i folrada de pedra calcària, amb una alçada variable entre els 2,7 i els 5,4 metres.

Els passats dies 20 al 23 de gener de 2020, bona part de Catalunya es va veure afectada pel temporal de llevant Glòria. Fruit d’aquest episodi climatològic extremadament violent i persistent, l’elevat cabal que va circular pel riu Ter els dies del temporal i posteriors va afectar greument l’estructura de la resclosa en diferents punts de la infraestructura ja prou malmesos i debilitats abans del temporal. Actualment, la resclosa es troba en un estat crític a nivell estructural per a poder mantenir la seva funcionalitat, i en conseqüència urgeix dur a terme obres de reparació i estabilització de la resclosa amb caràcter d’emergència.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat