Cuina d'un restaurant

L'Agència de Residus de Catalunya lidera un projecte europeu d'inclusió social en el sector del compostatge

query_builder   10 març 2021 16:00

event_note Nota de premsa

L'Agència de Residus de Catalunya lidera un projecte europeu d'inclusió social en el sector del compostatge

  • En el marc del projecte SIRCLES es preveu crear, a través de les diferents experiències pilot que es desenvoluparan a Catalunya i altres països, un centenar de llocs de treball adreçats a col·lectius en situació de risc.
  • A Catalunya es farà un prova pilot a Vila-seca, on es posarà en marxa una instal·lació de tractament comunitari de fracció orgànica provinent de càmpings, hotels i restaurants.
  • El projecte està finançat per la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC Med de cooperació entre països mediterranis.
Cuina d'un restaurant

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) serà el soci principal d’un nou projecte finançat per la Unió Europea, anomenat SIRCLES que explora noves oportunitats d’ocupació adreçades a col·lectius en situació de risc aplicant el model d’economia circular, especialment en la gestió dels residus orgànics. En total, es preveu es preveu crear 107 llocs de treball en els diferents països participants.

Així mateix, a banda de la tasca en l’àmbit de la inserció laboral, el projecte també promou l’emprenedoria entre col·lectius en situació de risc mitjançant beques per a nous negocis relacionats amb la gestió de la fracció orgànica i l'agricultura.

El projecte SIRCLES (Suport d'oportunitats d'Economia Circular per a l'Ocupació i la Inclusió Social) es desenvoluparà entre el 2021 i el 2023 i està finançat per la UE en un 90%, amb una assignació de 3,4M€ a través del programa de cooperació entre països mediterranis ENI CBC Med 2014-2020.

 

Joves i dones en situació de risc
Aquesta iniciativa va dirigida sobretot a joves sense estudis ni feina de 18 a 24 anys en risc d’exclusió i dones a l’atur, de manera que alhora que se’ls ofereixen noves oportunitats es potencia una millor gestió dels residus orgànics en els diferents països participants. És per això, que el partenariat està format per entitats d’inclusió social, organitzacions de la societat civil, experts en gestió de residus orgànics, sectors públics i privats de Catalunya, Grècia, Itàlia, Jordània, Líban, Palestina i Tunísia.

La base del projecte consisteix en oferir formacions a mida per aquests col·lectius relacionades en la gestió de bio-residus (educació ambiental, recollida i transport, maneig d’unitats de compostatge), i en l’emprenedoria i les habilitats socials. Aquesta formació té un component teòric i un pràctic que es durà a terme en petites experiències pilots de compostatge descentralitzat que serviran com a plataformes d’aprenentatge pràctic, fins i tot després que finalitzi el projecte, per a un sector emergent en el qual es preveu crear més oportunitats en el futur.

 

Experiència pilot a Vila-seca
A Catalunya en concret es desenvoluparà una experiència pilot a Vila-seca amb la posada en marxa d’una instal·lació de tractament comunitari de fracció orgànica provinent de càmpings, hotels i restaurants. Col·laboraran en aquest projecte l’Ajuntament, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya, Mas Carandell i Hotels H10.

Així mateix, l’Agència de Residus de Catalunya com a soci principal del projecte també donarà suport logístic i d’expertesa a les experiències pilots que es desenvoluparan a Andros (Grècia), Bizerte (Tunísia), Byblos (Líban), Aqaba (Jordània), Puglia (Itàlia) i Ramallah (Palestina). Es tracta tant de pilots de creació de noves instal·lacions com de millora de ja existents.

Contribució a la formulació de polítiques
El projecte SIRCLES, que finalitzarà el 2023, també contribuirà a generar coneixement per a la implantació de futures polítiques en l’àmbit de l’economia circular mitjançant informes que recullin les experiències assolides en l’àmbit del desenvolupament econòmic sostenible. Aquestes recomanacions es capitalitzaran a través de les aliances estratègiques locals i a nivell transfronterer a través de la xarxa mediterrània SIRCLES.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 318