Taula

La Taula Interdepartamental de les Arts en Viu tanca la legislatura amb els principals reptes encarrilats

query_builder   12 març 2021 14:32

event_note Nota de premsa

La Taula Interdepartamental de les Arts en Viu tanca la legislatura amb els principals reptes encarrilats

  • S’emmarca en la recerca i innovació de les polítiques públiques culturals orientades als resultats, en un sector especialment precaritzat al país tal com la pandèmia ha posat en relleu
Taula

La Taula Interdepartamental de les Arts en Viu tanca la legislatura amb els principals reptes plantejats pel sector encarrilats. En destaca la feina feta en el compromís del Parlament per assolir el 2% del pressupost públic, el camí iniciat en la creació de l’Estatut de l’Artista per exhaurir-ne el recorregut que la legislació catalana permeti —especialment pel que fa a la Seguretat Social i l’impost de societats— i els fonaments per a una llei catalana de mecenatge.

La Taula va donar el tret de sortida el 7 de desembre de 2020 per constituir un espai consultiu, informatiu i de treball compartit pel Govern, el sector cultural i el territori. Hi han participat més d’una quarantena d’associacions, les entitats municipalistes i diversos departaments de la Generalitat.

El secretari general del Departament de Cultura, Lluís Baulenas, ha destacat la implicació de tots els participants en la taula, amb qui en comparteix una valoració molt positiva: “Volem agrair efusivament la feina de la quarantena d’associacions, les entitats municipalistes, el CoNCA i les persones dels diferents departaments del Govern de la Generalitat amb qui hem pogut enfocar l’abordatge de les problemàtiques reals dels sector. Estem convençuts que la Taula és una eina clau pel progrés de la cultura a Catalunya en els propers mesos”.

A partir de les necessitats detectades conjuntament, la Taula treballa en dos eixos principals: el finançament de la cultura i les condicions laborals dels i les professionals de les arts en viu. La seva missió s’emmarca en la recerca i innovació de les polítiques culturals públiques orientades als resultats, en un sector especialment precaritzat en al país tal com la pandèmia ha posat en relleu.

La Taula està formada per quatre grups de treball: Educació-Cultura, Contractació i condicions laborals, Finançament-Pressupost i, per últim, Mecenatge i Programació.

A cada grup hi participen prop d’una vintena d’entitats de diversos àmbits del sector cultura; representants de diferents departaments del Govern de la Generalitat; del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i d’entitats municipalistes com  l’Associació Catalana de  Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), entre altres.

La darrera sessió de la Taula Interdepartamental de les Arts en Viu, amb la qual s’ha tancat la legislatura actual, ha tingut lloc aquesta setmana. Tots els participants fan una valoració molt positiva de la base construïda i s’han compromès a seguir desenvolupant-la durant la propera legislatura.