IFSenan

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Senan (Conca de Barberà)

query_builder   21 març 2021 18:35

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Senan (Conca de Barberà)

  • Continuen treballant per evitar que el flanc dret arribi fins a la carretera, per on l'incendi té més potencial
  • No ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu perquè no hi ha nuclis habitats ni masies aïllades
  • Els dispositiu d'extinció està format per Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, ADF i SEM
  • Segons dades provisionals del cos d'Agents Rurals, el foc hauria afectat unes 30 hectàrees i afectaria terrenys dels termes municipals de Senan, Fulleda i de l'Espluga de Francolí
IFSenan

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per donar per estabilitzat l’incendi forestal a la serra de Senan, a la Conca de Barberà. En rebre l’avís, a les 12.19 hores d’aquest migdia, el foc avançava per una carena, a contravent, entre la zona de Puig Coniller i el cap de la Serra.

Fins al lloc s’han activat, en total, una trentena de dotacions dels Bombers amb camions d’aigua i vehicles lleugers de coordinació i de comandament, unitats del GRAF (Grup d’Actuacions Especial), dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) i tres mitjans aeris (helicòpter bombarder i dos avions de vigilància i atac) de suport.

L’incendi es troba en una zona de difícil accés i molt condicionat pel vent. La prioritat és evitar que el flanc dret, on s’hi ha treballa amb línies d’aigua i el suport dels mitjans aeris, pugui obrir-se i arribar fins a la carretera de Senan, la T-232, per on l’incendi té més potencial. El cap de l’incendi ha quedat aturat a dalt de la carena pel vent i s’hi ha treballat amb maniobres combinades amb foc tècnic, aigua i eines manuals per definir el perímetre de forma estable. El flanc esquerre, amb menys potencial, s’ha pogut estabilitzar amb eines manuals i el suport de mitjans aeris i posterior línia d’aigua.

Poc abans de les 18.00 hores un focus secundari a la part baixa del flanc dret, que es troba a contravent, ha obert el flanc i ha obligat a recol·locar els mitjans dels Bombers en aquesta zona amb la previsió, a més, de que el vent comenci a reforçar. Paral·lelament els mitjans aeris fan les darreres descàrregues i es retiren amb l’arribada de l’ocàs.

Aquest era el pitjor escenari previst i que al final s’ha produït per la incertesa dels focus secundaris en situacions de contravent, sempre situacions perilloses i on cal extremar la seguretat.

L’incendi es troba en una zona de difícil accés i molt condicionat pel vent. La prioritat és evitar que el flanc dret, on s’hi ha treballa amb línies d’aigua i el suport dels mitjans aeris, pugui obrir-se i arribar fins a la carretera de Senan, la T-232, per on l’incendi té més potencial. El cap de l’incendi ha quedat aturat a dalt de la carena pel vent i s’hi ha treballat amb eines manuals i el flanc esquerre, amb menys potencial, s’ha pogut estabilitzar amb eines manuals i el suport de mitjans aeris.

Poc abans de les 18.00 hores un focus secundari a la part baixa del flanc dret, que es troba a contravent, ha obert el flanc i ha obligat a recol·locar els mitjans dels Bombers en aquesta zona amb la previsió, a més, de que el vent comenci a reforçar. Paral·lelament els mitjans aeris fan les darreres descàrregues i es retiren amb l’arribada de l’ocàs.

No hi ha nuclis habitats propers ni masies aïllades a la zona de l’incendi, per la qual cosa no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu.

Segons dades provisionals del cos d’Agents Rurals l’incendi hauria afectat unes 30 hectàrees la majoria de zona forestal arbrada. L’incendi afecta terrenys dels termes municipals de Senan, Fulleda i de l'Espluga de Francolí.

Fins al lloc de l’incendi també s’hi han desplaçat efectius del dels Mossos d’Esquadra, dues patrulles i l’helicòpter del cos d’Agents Rurals, cinc unitats de les ADF (Associacions Defensa Forestal) i una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu.

Durant el dia d’avui els Bombers de la Generalitat han treballat en una vintena d’incendis de vegetació. Destaquen , d’ aquesta matinada a Soses (03.32 h) un incendi que ha cremat 2.000 m2 de canyes i algun xop; d’aquest matí destaquen també un incendi que ha cremat finalment 1.600 m2 de sotabosc d’una roureda, al Pont de Suert; i un incendi de canyes i restes vegetals que ha cremat 3.000 m2 a Castelló d’Empúries. Aquesta tarda s’ha treballat per extingir un foc que ha cremat 2.600 m2 de vegetació forestal s Bigues i Riells.

En aquest sentit, el mapa de previsió de risc d'incendi forestal per avui, emès pel cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, apunta que el risc d’incendi es alt en molts punts del país.