Marta Subirà

Subirà: "Durant el 2021 mobilitzarem més de 417 MEUR per a millorar la gestió de l'aigua davant de l'emergència climàtica a través de 600 mesures"

query_builder   22 març 2021 12:16

event_note Nota de premsa

Subirà: "Durant el 2021 mobilitzarem més de 417 MEUR per a millorar la gestió de l'aigua davant de l'emergència climàtica a través de 600 mesures"

  • La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha fet aquest anunci durant l’acte de celebració del Dia Mundial de l’Aigua, on s’han repassat els principals assoliments en els 20 anys de l’Agència i on el director de l’SMC, Eliseu Vilaclara, ha fet una conferència sobre la dualitat de l’aigua a la conca Mediterrània
  • D’aquests 417 MEUR, 175 correspondran a la licitació de prop de 420 contractes (ACA i ATL); 40 MEUR a set línies d’ajuts (sis en matèria d’abastament i una per a la millora del medi); 171 MEUR en actuacions de sanejament; 27 MEUR per a millorar l’estat del medi hídric i 4 MEUR per a millorar l’eficiència dels regs del delta de l’Ebre
Marta Subirà

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, acompanyada pel director de l’ACA, Lluís Ridao, i pel director d'ATL, Josep Andreu Clariana, ha anunciat avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua que la conselleria de Territori i Sostenibilitat, a través de l’ACA i ATL, “té previst mobilitzar aquest any més de 417 milions d’euros mitjançant 600 actuacions i mesures.

L’acte, que ha estat retransmès per via telemàtica a causa de les limitacions provocades per la Covid19, ha servit per repassar els principals assoliments de l’ACA en els darrers 20 anys, i també s’ha abordat la dualitat del clima mediterrani amb la conferència “Les dues cares de l’aigua: font de vida i d’inundacions”, a càrrec del director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara.

En aquest sentit, Subirà ha remarcat la importància de la feina de l’ACA, referint-s’hi com “una estructura d’Estat” i del model de sanejament català “un model pioner i modern que ens situa pel davant de molts països del nostre entorn i que ara estan adoptant en altres indrets.” A l’hora, la secretària no ha volgut oblidar els fenòmens extrems que s’han viscut a Catalunya els darrers anys: el Dana i el Gloria. “Hem superat la prova, però som conscients que això només és el principi. Hem d’estar alerta davant la realitat hidràulica del nostre país, agreujada pel canvi climàtic, que generalitza els fenòmens climàtics extrems: sequeres i aiguats.” Per això, ha continuat Subirà, “tenim molt clar que viurem stuacions de vulnerabilitat no controlada i també que l’aigua és un bé escàs i que hem de promoure polítiques decidides cap a la circularitat en la gestió del cicle de l’aigua.

La secretària ha aprofitat la commemoració per avançar que “aviat farem públic el pla de gestió del tercer cicle de planificació hidrològica (2022-2027). En aquest període des de l’ACA hi destinarem prop de 1.000 milions d’euros i que s'ha teixit arran d'un procés de participació amb les aportacions de diversos actors.”

Lluís Ridao

Per la seva part, el director de l’ACA, Lluís Ridao, ha posat xifres als recursos actuals: “En relació amb la sequera de 2007-2008 disposem d’un 30% més de recurs a les zones més poblades (122 hm3 de nova aigua) provinents de la dessalinització, la recuperació de pous i millores en potabilitzadores. Entre 2016-2021 estem destinant 80 MEUR en ajuts a municipis amb problemes de subministrament i que no estan connectats a grans xarxes d’abastament supramunicipals”.

A més, Ridao ha destacat la funció social del cànon de l’aigua. “El cànon de l’aigua té una funció social i equilibradora. A més de garantir l’aigua hem d’ajudar als col·lectius més vulnerables. Més de 52.000 famílies ja s’acullen a la tarifa social del cànon i més de 400.000 famílies es beneficien de l’ampliació per trams”.

Prop de 420 licitacions previstes entre l’ACA i ATL

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst licitar enguany un total de 265 contractes, amb un import previst superior als 113 milions d’euros. Els contractes previstos més destacats són la nova depuradora de Vallmoll (2,8 MEUR), la remodelació de l’estació depuradora d’aigües residuals d’Alcover (2,8 MEUR), la renovació dels desguassos de fons de la Baells (2 MEUR), i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en diferents depuradores (2,8 MEUR), entre d’altres. Podeu consultar la totalitat de les licitacions previstes per al 2021 en aquest enllaç.

A continuació es mostra un quadre amb les principals licitacions previstes per aquest 2021.

Contracte

Import de licitació

Serveis de manteniment de seguretat a les preses titularitat de l’ACA

3.340.000

Estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta del sistema de sanejament de Mas de la Plata. TM Cabra del Camp i el Pla de Santa Maria

2.726.719

Execució de les obres de Sanejament i depuració de Pau i Els Olivars de Pau

2.422.523

Renovació i millora dels desguassos de fons de la presa de la Baells

2.096.421

Estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Cabacés

1.803.561

Ampliació i remodelació EDAR d'Alcover

2.841.079

Acabament i posada en servei de l'Edar i col·lectors en alta del nucli de Can Carbonell al TM de Caldes de Malavella

1.619.730

Estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Riba-roja d'Ebre

3.963.395

Execució de les mesures compensatòries requerides per a la millora de la capacitat hidràulica del nou col·lector de salmorres en l'àmbit del Baix Llobregat

1.520.524

Execució de les obres d'optimització del sistema de sanejament de Sant Llorenç d'Hortons. T.M. Sant Llorenç d'Hortons

2.532.797

Execució de les obres per al sanejament dels nuclis de Mar i Pins, Cala Crancs i vessant Llevant de Cap Salou al TM Salou

1.897.170

Execució del nou col·lector de la riera de Gaià del sistema de sanejament d’Altafulla i sanejament del sector Nord-Est del Catllar

3.486.104

Sanejament i depuració dels nuclis de Puigpelat, la Sínia, les Boveres i els Arcs (terme municipal de Puiggpelat

2.388.732

Depuradora i col·lectors en alta de Vallmoll

2.826.728

Explotació, Conservació Manteniment Col·lector Salmorres

3.232.927

Instal·lació de plaques foto voltaiques a EDAR per autoconsum

2.856.000

Treballs de manteniment i conservació de lleres en trams no urbans (conques internes). Programa de manteniment i conservació de lleres 2020-2021.

1.100.000

 

Treballs de manteniment i conservació de lleres en trams no urbans. reparació de danys en el domini públic hidràulic 2020-2021 (part catalana de l’Ebre).

997.500

 

Explotació, Conservació Manteniment sistema sanej. Grup Priorat

5.037.564

Explotació, Conservació Manteniment sistema Sanej. Grup Ribera d'Ebre

4.556.196

Explotació, Conservació Manteniment sistema sanej. Grup Terra Alta

2.552.397

Explotació, Conservació Manteniment sistema sanej. Grup Tordera

3.710.357

Explotació, Conservació Manteniment sistema sanej. Torredembarra i Pla S.Maria

5.153.204

Explotació, Conservació Manteniment sistema sanej.Terrassa

8.735.688

Per a millorar el subministrament d’aigua en el sistema Ter Llobregat, el qual abasteix a prop de 5 milions de persones, ATL té previst licitar per al mateix període un total de 154 contractes, amb un import estimat proper als 62 milions d’euros. Destaquen actuacions com  les millores en els dipòsits de la potabilitzadora d’Abrera (7 MEUR), la renovació de les conduccions de Sant Quirze del Vallès (4,2 MEUR) i el manteniment dels equips rotatius d’alta pressió de la dessalinitzadora del Llobregat (4,2 MEUR), entre d’altres. La totalitat de licitacions previstes per ATL en aquest 2021 es pot consultar a través d’aquest enllaç.

Sis línies d’ajuts en matèria d’abastament d’aigua

L’ACA, durant el 2021, també té previst obrir diverses línies d’ajuts per a millorar el subministrament d’aigua i fomentar l’ús de l’aigua regenerada, amb una dotació conjunta de 39,5 MEUR. De moment, ja s’ha obert la convocatòria de dues d’aquestes línies d’ajuts, concretament una per a l’atorgament de 15 milions d’euros per a inversions de millora als abastaments municipals en alta i una altra de 5 milions d’euros en matèria de fomentar l’ús de l’aigua regenerada per a usos municipals.

Enguany està previst obrir convocatòria de quatre 4 línies per a la millora de l’abastament d’aigua, concretament la destinada a millorar les xarxes supramunicipals en alta (12 MEUR); la instal·lació de comptadors en alta i sistemes de telecontrol en abastaments municipals (2 MEUR); la redacció de plans directors per a petits municipis (1,5 MEUR) i la línia d’ajuts per a l’adequació i millora en l’eficiència d’instal·lacions de generació hidroelèctrica (4 MEUR).

També aquest 2021, per a millorar l’aprofitament dels recursos hídrics a les Terres de l’Ebre, es destinaran més d’1,3 milions d’euros en millores a les infraestructures de reg del delta de l’Ebre i, durant el període 2021-2024, l’ACA invertirà més de 3,5 MEUR per a millores del revestiment del canal de la dreta de l’Ebre a Xerta.

Cent convenis per a millorar el sanejament

En matèria de sanejament de les aigües residuals, l’ACA tè previst destinar aquest 2021 més de 171 MEUR, a través d’actuacions en matèria de reposicions i millores (64 MEUR), obres indirectes (59 MEUR), actuacions licitades a través d’Infraestructures.cat (7,3 MEUR) i convenis de sanejament (41 MEUR).

En l’àmbit de reposicions i millores, es preveuen destinar 64 milions d’euros, una xifra que suposa més del doble del que es va executar durant l’any passat, quan es van invertir més de 31 milions d’euros. Paral·lelament, aquest 2021 hi ha previstes inversions en obres indirectes de sanejament (en diferents nivells de licitació i execució), amb un import previst proper als 59 MEUR. Entre aquestes destaquen les ampliacions de les depuradores de la Llagosta (13,5 M€) i Vilafranca del Penedès (10,3 M€), que estan ambdues en curs, i es preveu, properament, licitar les obres d’ampliació de la depuradora de Montcada i Reixac (11,4 M€), entre d’altres.

Pel que fa als convenis de sanejament, l’Agència té previst aprovar aquest any un total de 100 acords, amb una inversió inicial prevista propera als 41 MEUR.

Enguany, i també en matèria de sanejament, l’empresa pública Infraestructures.cat, té previst licitar dues actuacions per encàrrec i finançament de l’ACA, que han estat aprovades per Acord de Govern. Concretament aquestes actuacions són l'execució de les obres d’adequació de l’emissari submarí Vila-seca/Salou i instal·lacions de sanejament en alta afectades per l’ampliació del Port de Tarragona (5,3 MEUR) i les obres de rehabilitació i millores en el col·lector de Can Xercavins del sistema de sanejament de Rubí (2 MEUR).

Reduir el risc d’inundacions i millorar l’estat del medi

Una altra de les previsions de l’Agència per aquest 2021 és destinar prop de 27 MEUR per actuacions destinades a millorar l’estat del medi hídric.

Per a reduir el risc d’inundacions en zona urbana mitjançant actuacions consistents en l’adequació de talussos i endegaments, l’Agència destinarà 2,5 MEUR (1,8 milions destinats a les conques internes i 700.000 euros per a la part catalana de l’Ebre), mentre que per a les actuacions de manteniment i conservació de lleres, enguany està previst destinar 3,5 MEUR (3 milions per a les conques internes i 500.000 euros per a les conques compartides). Aquesta darrera ordre de subvencions està actualment en tràmit.

Dins de les actuacions per a minimitzar el risc d’inundacions, per encàrrec i finançament de l’ACA, Infraestructures.cat té previst licitar les obres relacionades amb la canalització del barranc de Barenys (9,8 MEUR).

Durant el 2021 es donarà impuls a la construcció del nou col·lector de salmorres, amb una inversió inicial prevista d’11 milions d’euros.

Finalment, per a millorar l’estat del medi hídric, aquest any és previst convocar una línia d’ajuts (750.000 euros) per a la redacció dels estudis de detall per reduir els impactes al medi dels sobreeiximents dels sistemes públics de sanejament corresponent a actuacions dutes a terme durant els exercicis 2019, 2020 i 2021.

2  

Imatges

Marta Subirà

Marta Subirà 64

Lluís Ridao

Lluís Ridao 238

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 414