Zona de cultiu de Llúpol

El Departament d'Agricultura promou el cultiu del llúpol, ingredient essencial per a l'elaboració de la cervesa

query_builder   24 març 2021 09:20

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura promou el cultiu del llúpol, ingredient essencial per a l'elaboració de la cervesa

Convoca per tercer consecutiu any ajuts als productors d’aquesta planta per incentivar aquest cultiu emergent

Un productor podrà rebre fins a 20.000 euros per iniciar-se o millorar les seves plantacions

 

Zona de cultiu de Llúpol

El llúpol (Humulus lupulus L.) és un dels cultius que podria esdevenir una alternativa a cultius tradicionals en algunes zones atès l’increment de cerveses artesanals produïdes a Catalunya que estan apareixen al mercat en els darrers anys. L’èxit que estan tenint actualment les iniciatives productores de cervesa artesanal a Catalunya fa que es plantegi la possibilitat de la producció autòctona d’aquesta planta enfiladissa, imprescindible en el procés d’elaboració de la cervesa, per mirar d’obtenir aquesta matèria primera en el territori propi, cosa que pot donar al producte final un major valor afegit.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va publicar el passat 18 de març una convocatòria dels ajuts per un import de 62.538,45 euros per a l’establiment de noves plantacions de llúpol i reconversió i millora de plantacions existents, i per a l’adquisició de maquinària específica. L’import màxim per a cada persona beneficiària és de 20.000 €. Els ajuts tenen la finalitat d’assegurar el futur del sector del llúpol i evitar l’abandonament d’aquest conreu. D’aquesta manera, se’n garanteix la permanència en el temps i la rendibilitat i viabilitat a llarg termini.

El cultiu del llúpol, molt lligat a la cervesa artesana a Catalunya

El llúpol és un cultiu d’alt valor afegit amb una elevada demanda. L’escassetat de flor de llúpol com a matèria primera en l’elaboració de cervesa converteix el llúpol en una alternativa a la diversificació de cultius, també en les comarques pirenaiques. A més, el desenvolupament de la producció i el consum de cervesa artesana a Catalunya fa que el llúpol tingui unes bones expectatives comercials.

La cervesa artesana catalana està vivint una revolució. Actualment, 109 cerveseres n’elaboren 1.058 estils, corresponents a 4,77 milions de litres, un 20% més respecte del darrer any. El seu valor de mercat assoleix la xifra de 43 milions d’euros, cosa que representa l’1,8% de la quota de la cervesa genèrica al nostre país. La tria a favor de matèria primera autòctona se situa actualment en un 38% del total de cerveses artesanes catalanes; en concret, 11 empren maltes locals i 18, llúpols de proximitat. Pel que fa a I+D, la recerca es concentra, precisament, en els llúpols, ja que són els responsables de conferir un caràcter únic als estils de cervesa més demanats.

 

Podeu consultar tots els detalls sobre aquest ajut a http://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/21784-Ajuts-al-sector-del-llupol.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

1  

Imatges

Zona de cultiu de Llúpol

Zona de cultiu de Llúpol 4361