mini

S'incrementen en més de 2.000 les hectàrees del Montnegre afectades per l'eruga del suro l'any 2020

query_builder   23 març 2021 14:28

event_note Nota de premsa

S'incrementen en més de 2.000 les hectàrees del Montnegre afectades per l'eruga del suro l'any 2020

  • Un segon estudi de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per encàrrec de la Diputació de Barcelona permet cartografiar la superfície defoliada per aquest lepidòpter

  • El 2019 l’eruga peluda va afectar 1.473 hectàrees del Montnegre, mentre que la primavera-estiu de 2020 van ser 3.808 hectàrees, el que representa 2.335 ha més
Mapa d'evolució de l'afectació de l'eruga peluda al Montnegre durant el 2020 representat sobre el Mapa topogràfic de Catalunya 1:50 000 de l'ICGC
Mapa d'evolució de l'afectació de l'eruga peluda al Montnegre durant el 2020 representat sobre el Mapa topogràfic de Catalunya 1:50 000 de l'ICGC

Un total de 3.808 hectàrees d’alzinars i suredes del Montnegre van quedar defoliades en alguna mesura el 2020 per l’acció de l’eruga del suro (Lymantria dispar), segons es desprèn d’un estudi realitzat per segon any consecutiu per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per encàrrec de la Diputació de Barcelona. El 2019, la superfície afectada va ser de 1.473 hectàrees, per tant, la defoliació ha augmentat en 2.335 hectàrees, un 158,52% més de superfície.

L’Institut ha fet servir 8 imatges preses pel satèl·lit europeu Sentinel 2 la primavera i l’estiu de l’any passat, que després han estat processades espectralment amb tècniques d’observació de la Terra. Les imatges així processades i sobre les quals s’han realitzat millores en les correccions atmosfèriques i topogràfiques, han permès detectar els canvis en la massa forestal durant el període d’afectació de l’eruga peluda, que se situa a la primavera-estiu.

El projecte ha estat encarregat per la Diputació de Barcelona, a través del Programa de Restauració i Millora Forestal de l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, després dels resultats satisfactoris del mapa realitzat el 2019.

Per primer cop, a més, s’han definit els nivells d’afectació de la defoliació provocada per aquest lepidòpter autòcton, que pon els ous especialment a les alzines i alzines sureres, provocant la seva defoliació. Així, la cartografia elaborada per l’ICGC ha permès delimitar l’afectació, determinar que el grau d’afectació va ser igual de sever que el del 2019 i també veure l’evolució de la superfície afectada per l’eruga en dies successius.

Mapa de grau d'afectació de l'eruga peluda al Montnegre durant el 2020 representat sobre el Mapa topogràfic de Catalunya 1:50 000 de l'ICGC.
Mapa de grau d'afectació de l'eruga peluda al Montnegre durant el 2020 representat sobre el Mapa topogràfic de Catalunya 1:50 000 de l'ICGC.

El període d’afectació al Montnegre durant el 2020 va ser des de finals del mes de maig fins a finals del mes de juny. Els resultats corroboren que les masses forestals afectades són especialment alzinars i suredes, com l’estudi del 2019, i que algunes zones semblen haver estat afectades per segona vegada. També s’ha comprovat que el territori afectat es va anar ampliant fins arribar a la seva màxima ocupació en quatre setmanes. A més la defoliació va ser generalitzada, tot i que les tècniques de classificació espectrals han detectat petites variacions.

Decaïment dels boscos del Montnegre

L’ICGC ja havia realitzat un altre estudi per encàrrec de la Diputació de Barcelona l’any 2017 i 2018, en aquell cas centrat en el decaïment dels boscos del Maresme, també mitjançant la comparació d’imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2, preses durant els mesos d’estiu i des del 2015.

Aquell estudi va permetre visualitzar i concloure que la combinació de factors com la sequera, l’afectació d’un insecte perforador (Thomicus spp.) i l’existència de diversos fongs estava provocant una greu pèrdua de vigor de gran part de les pinedes del Maresme.

 

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 1503

Imatge 2

Imatge 2 1279

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 828