:

Quatre experiències singulars donen veu al Dia del Trasplantament a Catalunya

query_builder   24 març 2021 17:36

event_note Nota de premsa

Quatre experiències singulars donen veu al Dia del Trasplantament a Catalunya

  • L’OCATT ha organitzat, amb el suport de l’Hospital del Mar, l’acte ‘Converses de vida, experiències singulars’ per celebrar el Dia Nacional del Trasplantament
  • L’activitat de donació i trasplantament segueix la tendència dels mesos anteriors i baixa en comparació als mesos de gener i febrer de 2020
  • 7 de cada 10 trasplantats d’òrgans residents a Catalunya ja s’han vacunat contra la COVID-19
Un moment de l'acte, aquesta tarda a l'Hospital del Mar.

L’OCATT ha organitzat, amb el suport de l’Hospital del Mar, l’acte ‘Converses de vida, experiències singulars’ per celebrar el Dia Nacional del Trasplantament. Es tractava d’un acte semipresencial que s’ha pogut seguir per 'streaming' a través de de la pàgina de Facebook de l’OCATT i el canal de YouTube de l’Hospital del Mar. Quatre receptors han explicat, en una tertúlia conduïda per la doctora Marta Crespo, cap de secció de trasplantament del Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, les seves vivències en relació amb el trasplantament, l’espera en llista, l’adaptació a la COVID-19, el suport de les associacions de pacients o la vacunació dels trasplantats.

Un càncer, un ictus i un trasplantament cardíac és el bagatge hospitalari principal de la Marta, una persona vital i positiva que ha recollit la seva experiència en el llibre Tenim un cor per a tu. “Escriure m’ha suposat un procés catàrquic. He reviscut el que m'ha ocorregut mèdicament i ha estat dur recordar segons quins episodis. Gràcies al trasplantament puc gaudir d'una nova vida i fer coses a les quals ja havia renunciat.”

La Irene està trasplantada de fetge fa només un any i mig. S’està iniciant en el món de l’alpinisme i als seus 24 anys ja compta amb una gran experiència a la muntanya. "Quan em van trasplantar vaig decidir que volia portar el meu nou fetge a dalt de totes les muntanyes que ja havia pujat i totes les que em faltaven per fer: vaig posar el comptador a zero. Ja en porto 57!" També és l’autora de De zero a quatre mil seixanta-un metres. Hospital i muntanya.

El Xavier, trasplantat de ronyó d’una donant viva, la seva dona, ha fet de l’esport, abans i després del trasplantament, el seu motor de vida. "L'esport a part de fer-nos físicament i mentalment més forts, ens ajuda a contrarestar els efectes secundaris de la medicació que les persones trasplantades hem de prendre, anima't i mou-te!"

La Maria és de les poques persones que pot dir que ha tingut sis pulmons: els seus originaris, els trasplantats per primera vegada i els retrasplantats fa un parell d’anys. “Gràcies per donar-me una segona i una tercera oportunitat per seguir gaudint de la vida, de la meva família i de tot el que m'agrada”, agraeix als donants i familiars. 

La doctora Marta Crespo, cap de secció de trasplantament del Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, ha estat la persona encarregada de conduir i moderar aquesta tertúlia. “Un acte com aquest és molt valuós per subratllar la importància del trasplantament. En un moment com l’actual, en què la salut té tanta rellevància en la societat, és fonamental transmetre el gran valor de la donació d'òrgans i teixits a través de l'experiència de persones la vida de les quals ha donat un tomb gràcies al trasplantament. Són ells i elles, els receptors i les receptores, els que transmeten clarament el que significa el trasplantament. Per això, per a mi ha estat un veritable plaer formar part d'aquesta iniciativa”, comenta la doctora Crespo.

L’acte es pot recuperar al canal de YouTube de l’Hospital del Mar o a la pàgina de Facebook de l’OCATT.

 
Activitat de donació i trasplantament de l’any 2021
Durant els dos primers mesos de l’any 2021, s’han realitzat 175 trasplantaments d’òrgans, una activitat considerablement inferior (-34%) al mateix període de l’any 2020 quan es van dur a terme 267 intervencions. Per tipus d’òrgans, durant els mesos de gener i febrer de 2021, s’han realitzat 109 trasplantaments renals, 38 hepàtics, 10 cardíacs, 17 pulmonars i 1 pancreàtic. “Tot i observar un descens comparativament important, cal recordar que l’activitat dels dos primers mesos de l’any 2020 va ser espectacular, amb unes xifres mai vistes. Al març, però, va quedar aturada a causa de la irrupció de la COVID-19”, explica Jaume Tort, director de l’OCATT. “En aquests moments, estem a nivells d’activitat similars a com vam acabar l’any passat i esperem anar millorant els indicadors a mesura que la situació es normalitzi”, clarifica Tort.

En relació amb la donació cadàver, els 40 donants vàlids gestionats en aquests dos primers mesos de l’any representen una reducció del 50% respecte al 2020 (80). Unes xifres similars s’observen també amb la donació de viu, amb 17 donants vius l’any 2021 respecte als 29 de l’any anterior, un 41% menys. “Tot i que lògicament l’activitat és menor que a l’època prepandèmia, els resultats del mes de febrer són significativament millors als del mes de gener, amb 10 donants cadàver vàlids i 28 trasplantaments més, cosa que ens fa ser optimistes de cara als propers mesos”, conclou Jaume Tort. 1.075 persones segueixen en llista d’espera de trasplantament, la majoria en espera d’un ronyó.


Seguiment de la vacunació contra la COVID-19 en els trasplantats
Prop de 11.000 persones trasplantades, en llista d’espera per a trasplantament o en diàlisi ja han rebut una o dues dosis de la vacuna contra la COVID-19. Representen el 66,6% dels receptors d’un òrgan, el 77,5% de les persones en llista d’espera per a trasplantament i el 73,2% dels pacients en diàlisi, des que fa unes setmanes es va considerar prioritària la vacunació en aquest col·lectiu de risc.

La donació, un gest solidari fonamental
Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar la importància de la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que amb el seu gest fan possible els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que, en unes condicions més difícils que mai, han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

 
Sobre l'OCATT

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és l'entitat que depèn del Departament de Salut, responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. També correspon a l’OCATT fer activitats informatives sobre la donació d'òrgans, teixits i cèl·lules; coordinar l'intercanvi d'òrgans, el registre, el seguiment i l’anàlisi dels casos detectats i dels receptors d’un trasplantament; garantir la qualitat del procés de donació, i assessorar el Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.

1  

Fitxers adjunts

Dades Territorials

Dades Territorials
PDF | 220