Imatge de l'exposició 'Sota la llum del mar'

'Sota la llum del mar' reflexiona sobre la memòria esborrada

Una nova exposició del MUME recorda els afusellaments del Camp de la Bota

La fotògrafa Espe Pons retrata els indrets on el germà del seu avi va passar els últims dies de la seva vida, fins que va ser afusellat

query_builder   1 abril 2021 09:54

event_note Nota de premsa

'Sota la llum del mar' reflexiona sobre la memòria esborrada

Una nova exposició del MUME recorda els afusellaments del Camp de la Bota

La fotògrafa Espe Pons retrata els indrets on el germà del seu avi va passar els últims dies de la seva vida, fins que va ser afusellat

Imatge d'una de les obres de l'exposició 'Sota la llum del mar'

El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) inaugura aquest dissabte l’exposició ‘Sota la llum del mar’ de l’artista Espe Pons (Barcelona, 1973). Es tracta d’un assaig fotogràfic que vol dignificar totes les víctimes del franquisme, de l’Espanya de la Guerra Civil i de la postguerra. La mostra fa una reflexió sobre la memòria esborrada i la recuperació de testimonis silenciats combinant fotografia contemporània amb testimonis documentals de l’època.

L’exposició es basa en la recuperació de la memòria del germà petit del seu avi, Tomàs Pons Albesa, que va ser afusellat al Camp de la Bota l’any 1941, amb 31 anys. Per poder reconstruir aquesta història, l’autora recorre amb la càmera els indrets per on el seu besoncle va passar els últims moments de la seva vida, amb imatges actuals de la presó Model o el cementiri de Montjuïc, entre d’altres.

Sota la llum del mar

El títol ‘Sota la llum del mar’ fa referència al mur que hi havia al Camp de la Bota, a Barcelona, on més de 1.700 persones van morir afusellades entre els anys 1939-1952. Amb les obres de remodelació del port esportiu del Fòrum de les Cultures, els vestigis d’aquell mur van quedar esborrats. La intenció de la fotògrafa, amb aquest títol, és posar el focus en aquell lloc i recordar la barbàrie que s’hi va cometre.

L'exposició es podrà veure fins el 27 de juny de 2021. És una síntesi de la que va acollir fa poc, en un format més extens, la Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. La mateixa autora, Espe Pons, inaugura aquest dissabte la mostra al Museu Memorial de l’Exili, amb una visita guiada a les 12 hores.

El germà de l’avi

Tomàs Pons Albesa va afiliar-se a la UGT de ben jove i va ser un dels primers militants del Partit Socialista Unificat de Catalunya. Després de l’alçament militar, es va fer combatent republicà i va sobreviure lluitant en diferents fronts. Un cop acabada la Guerra, va decidir no exiliar-se i participar en la reconstrucció clandestina del PSUC. El van detenir el febrer de 1940, junt amb unes altres cinquanta persones, en la desarticulació del Partit Comunista en la clandestinitat. Un cop a comissaria, va ser torturat i enviat a la presó Model, on va estar pres durant un any i dos mesos, fins que va ser condemnat a mort pel delicte d’adhesió a la rebel·lió militar. El maig de 1941 va ser afusellat al Camp de la Bota i enterrat a la fossa comuna del Fossar de la Pedrera, de Montjuic.

L’artista

Espe Pons reparteix la seva activitat professional entre la fotografia d'encàrrec i la de creació personal. Exposa la seva obra des de finals dels anys 90. Està especialitzada en la fotografia artística i de reportatge i el nucli fonamental del seu treball és la memòria i el paisatge. En els seus darrers treballs, ‘Portraits’, ‘Sota la llum del mar’ i ‘Tierra’, fa palesa una mirada més critica i compromesa.

Activitat paral·lela

De manera complementària a la mostra, el Museu Memorial de l’Exili ha organitzat una conferència de l’autora per al proper 14 de maig, a les 19 hores. Amb el títol ‘Quantes històries hi caben, en la història?’, Espe Pons parlarà de l’exposició ‘Sota la llum del mar’ i ho acompanyarà d’una projecció d’imatges per donar a conèixer de més a prop el llenguatge visual que proposa.

4  

Imatges

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar'

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar' 1361

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar'

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar' 1359

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar'

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar' 2476

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar'

Imatge d'una de les fotografies de 'Sota la llum del mar' 2374