caitxó

El Departament d'Agricultura continua apostant per la conservació de la biodiversitat cultivada

query_builder   8 abril 2021 09:16

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura continua apostant per la conservació de la biodiversitat cultivada

El calitxó, una planta silvestre utilitzada a la cuina
El calitxó, una planta silvestre utilitzada a la cuina

Vol promoure també les plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola, el calitxó, la malva o la regalèssia de muntanya

En aquests moments, té convocats ajuts per valor de 430.000€ que es destinen a fomentar la biodiversitat a través de les varietats locals d’interès agrari a Catalunya

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat ajuts per fomentar la conservació de la biodiversitat amb l’objectiu de continuar preservant les varietats locals d’interès agrari. La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya i cal conservar aquells recursos fitogènetics amenaçats de desaparició. La diversitat genètica també és necessària per garantir la seguretat alimentària davant els nous escenaris de canvi globals i, per tant, cal adoptar les mesures oportunes per garantir-ne la conservació.

Així, per continuar fomentant la biodiversitat cultivada, enguany hi ha dues convocatòries d’ajuts diferents i compatibles entre si. El primer és un ajut agroambiental a la biodiversitat cultivada del Programa de desenvolupament rural destinat a la conservació de les varietats locals d’interès agrari de Catalunya amb un import de 180.000 euros. El segon i publicat la setmana passada està enfocat a la multiplicació i/o regeneració i als assajos col·lectius de varietats locals d’interès agrari, i a la conservació dels parents silvestres dels cultius i de les plantes silvestres d’ús alimentari, dotat amb 250.000 euros.

 

Plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola o la malva

Una de les novetats de la convocatòria dels ajuts sobre la biodiversitat cultivada 2021 és la inclusió dels parents silvestres dels cultius i de les plantes silvestres d’ús alimentari, que fomenta la voluntat del Tractat internacional sobre els recursos fitogenètics per a l’alimentació i l’agricultura (2009). Aquest Tractat posa l’accent en la necessitat de fer extensiva la conservació del patrimoni genètic de les plantes cultivades per a l’alimentació i l’agricultura no només de les varietats locals, com feia en convocatòries anteriors, sinó que ho amplia als parents silvestres dels cultius i les plantes silvestres d’ús alimentari.

Així, es concediran ajuts encaminats a la conservació dels parents silvestres dels cultius d’ús alimentari com poden ser el fonoll o les pastanagues silvestres i a aquelles plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola, el calitxó, la malva, el ginebró o la regalèssia de muntanya.

 

A Catalunya, hi ha, en l’actualitat, diferents entitats que estan duent a terme, des de fa molt temps, tasques de conservació de varietats locals i de parents silvestres dels cultius i les plantes silvestres d’ús alimentari. És en aquest marc que la creació d’un ajut per a la conservació d’aquest patrimoni fitogenètic ha de permetre potenciar la tasca que estan duent a terme aquestes entitats.

Aquesta convocatòria està dotada amb 250.000 € i facilitarà que les entitats que estan treballant al territori en la conservació de les varietats locals tradicionals catalanes puguin rebre un ajut econòmic. Algunes de les  tasques que duen a terme aquestes entitats són la prospecció de varietats locals i d’informació etnobotànica associada, la caracterització de varietats, el manteniment dels bancs de germoplasma d’espècies agrícoles i la multiplicació amb la finalitat d’obtenir o produir material com ara llavors, empelts o esqueixos. També fan analítiques vinculades a aquesta caracterització o conservació de varietats.

Segons l’ordre d’ajuts, en seran beneficiàries les entitats de conservació públiques i privades que duguin a terme tasques de conservació i caracterització de les varietats locals, i podran presentar les sol·licituds fins al 3 de maig.

Una de les varietats tradicionals

Les varietats locals incrementen la biodiversitat

Les varietats locals contribueixen a incrementar la biodiversitat cultivada, garantia de la continuïtat del sistema agrícola, i són una font de recursos fitogenètics que cal preservar, atès que són la base biològica de la producció mundial d’aliments i de la seguretat alimentària, i, per tant, contribueixen al desenvolupament econòmic.

A Catalunya, com a la resta de països del nostre entorn, hi ha hagut, durant els últims 50-60 anys, una pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i de varietats que s’havien anat conreant durant decennis van ser substituïdes per altres varietats més productives adaptades a un nou sistema de producció basat en un ús intensiu d’adobs, fitosanitaris, sovint reg i maquinària d’alt rendiment.

El Departament disposa d’un Pla d’acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya amb l’objectiu de promoure la recuperació, la conservació, l’ús i la divulgació i comercialització de les Varietats Locals de Catalunya.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Foto de calitxons, una planta silvestre utilitzada a la cuina

Foto de calitxons, una planta silvestre utilitzada a la cuina 773

Fotografia d'una varietat tradicional

Fotografia d'una varietat tradicional 392