Plànol nou aparcament

El Parc Natural de l'Alt Pirineu millorarà la regulació de l'accés als espais protegits per garantir la seva preservació i un turisme sostenible

Es preveu implementar un sistema de reserva d'aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera i es millorarà el control d'afluència al Parc per evitar problemes de massificació

query_builder   8 abril 2021 15:24

event_note Nota de premsa

El Parc Natural de l'Alt Pirineu millorarà la regulació de l'accés als espais protegits per garantir la seva preservació i un turisme sostenible

Es preveu implementar un sistema de reserva d'aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera i es millorarà el control d'afluència al Parc per evitar problemes de massificació

Plànol de l'aparcament

El Parc Natural de l’Alt Pirineu preveu implementar aquest proper estiu noves mesures de regulació de l’ús públic dels seus espais per evitar problemes de massificació, especialment en zones emblemàtiques com la capçalera de la Vall Ferrera, la vall de Bonabé, Boavi, la Vall de Tavascan, la Mollera d’Escalarre o Sant Joan de l’Erm, entre altres. Així s’ha acordat en la darrera Junta Rectora del Parc.

El nombre de visitants al Parc s’ha anat incrementat de forma constant i continua els darrers anys i va crèixer notablement l’any passat. El 2020 el nombre de visites va créixer un 25% i va assolir la xifra rècord de 368.724 visites. La necessitat de sortir a l’entorn més pròxim en busca d’espais oberts i naturals després del període de confinament decretat per la pandèmia, n’ha estat una de les causes principals.

Plànol aparcament

Per evitar situacions que poden posar en risc la capacitat d’acollida del Parc i la preservació dels espais protegits, especialment el mes d’agost, s’implantaran diverses mesures per regular millor aquests fluxes. L’Estudi sobre la capacitat de càrrega turística de la capçalera de la Vall Ferrrera, encomanat a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, constata la necessitat de promoure iniciatives que promoguin un ús sostenible del territori en aquest àmbit.

En aquest sentit, la regulació de l’accés motoritzat és una eina que ha de contribuir a millorar la gestió dels espais i evitar-ne la massificació. Per això, d’acord amb l’EMD d’Àreu i l’Ajuntament d’Alins, s’ha optat per implementar un sistema de reserva d’aparcament vinculat a l’itinerari a visitar en la línia del que ja es fa a d’altres espais naturals protegits o àrees naturals.

El nou sistema, que es preveu posar en marxa aquest estiu a la Vall Ferrera, permetrà la reserva de plaça d’aparcament per internet mitjançant previ pagament, fins al 90% de capacitat de la zona d’aparcament de la Molinassa i la Farga, excepte veïns i serveis públics. Per accedir a la zona d’aparcament, es preveu instal·lar un control de barrera automàtica amb lector de matrícules que permeti l’entrada dels vehicles ja autoritzats. També es reforçarà el sistema de vigilància dels aparcaments.

El preu de reserva s’ha fixat en 5 euros per vehicle i dia seguint l’ordre de preus públics dels parcs naturals i es preveu aplicar descomptes en el cas dels visitants que s’allotgin al municipi.

Els ingressos es revertiran en el mateniment de les instal·lacions i equipaments d’ús públic de la zona, així com en el servei de vigilància.

D’altra banda, es preveu editar un mapa guia específic de visita de la capçalera de la Vall Ferrera, que inclougui informació sobre els itineraris senyalitzats des de cada aparcament, així com informació de les visites guiades, serveis de transport públic i normes de comportament. També es millorarà la senyalitzacio i el traçat del camí d’accés a la Pica d’Estats, tot evitant les dreceres que perjudiquen hàbitats sensibles com les molleres i la sargantana pallaresa i es consolidarà el servei d’informació a Àreu.

Així mateix, s’incrementaran les accions de control per part dels Agents Rurals i dels Mossos d’Esquadra.

En el cas de les zones de la Vall de Bonabé, Vall de Tavascan, Boavi, la Mollera d’Escalarre i Sant Joan de l’Erm, de mutu acord amb els ens locals i propietaris, es preveu implementar un servei de vigilància per controlar l’afluència i evitar la saturació dels aparcaments en aquests indrets en els dies punta. Així mateix es consolidarà el servei d’informació vinculat a aquests espais, situats a Alós, Tavascan i Sant Joan de l’Erm.

En el cas de la pista forestal de la vall de Bonabé, com que és un vial transcomarcal entre el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, es preveu instal·lar dos controls a Fornet i Marimanha/Montgarri i es limitarà la circulació del trànsit sorollós a la pista d’aquesta zona, a través del tràmit de declaració com a Zona d’Especial Protecció per la Qualitat Acústica.

Al Pla de Boavi, per ordenar millor la zona, el Parc està estudiant la possiblitat d’habilitar un nou aparcament de forma consensuada amb la propietat privada i l’Ajuntament de Lladorre. A la vall de Tavascan, també s’estudiarà fer tres petits aparcaments de suport al que ja hi ha a Font de la Costa, a la zona de creuament del camí de Montroig, el creuament de Noarre i a Quanca.

Per facilitar tota aquesta informació el Parc editarà un mapa guia informatiu de tots els accessos motoritzats regulats i la seva normativa específica.  

Totes aquestes mesures es van presentar i validar ahir per part dels membres de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 455