Infografia

Un 42% de les organitzacions adherides al Programa d'acords voluntaris va comprar electricitat 100% renovable al 2019

query_builder   17 abril 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Un 42% de les organitzacions adherides al Programa d'acords voluntaris va comprar electricitat 100% renovable al 2019

  • El consum elèctric renovable s’ha incrementat un 23% entre 2018 i 2019
  • Enguany algunes de les entitats adherides al programa no han reportat les seves dades a causa de la situació de pandèmia, fet que fa preveure que les xifres siguin superiors
Infografia Programa Acords Voluntaris

Les emissions inscrites al Programa d’acords voluntaris per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle van se l’any 2019 de 0,8 milions de tones de CO2, segons les dades reportades per les organitzacions adherides.

Aquesta dada es significativament inferior a la reportada l’any 2018, que va ser d’1,4 milions de tones. Aquesta disminució s’explica en part per la situació excepcional que s’ha produït a causa de la pandèmia, provocant que moltes de les organitzacions no hagin presentat les dades aquest any.

Si s’analitzen les 115 organitzacions de les quals es pot fer la comparativa (és a dir, aquelles que a finals del 2020 tenen emissions reportades al 2018 i 2019), s’ha produït una reducció del 31% de les emissions comunicades entre aquest anys. Les causes principals que han contribuït a aquesta davallada estan relacionades amb l’increment del consum d’electricitat renovable i la reducció d’emissions directes.

Així, les emissions directes s’han reduït un 28% al 2019 respecte al 2018 a causa principalment d’una reducció del 65% de les emissions de fuites de gasos refrigerants i de les emissions de procés, principalment pel control de fuites i el canvi de gasos refrigerants per altres amb un potencial d’escalfament menor. Al mateix temps, s’han reduït un 37% les emissions de combustibles fòssils en instal·lacions fixes (calderes, grups electrògens, etc) per la implementació de mesures d’eficiència i de racionalització de consums i un 1% les emissions del transport propi.

 

Major consum d’electricitat renovable

Les emissions derivades del consum elèctric s’han reduït un 35% principalment per l’increment el consum d’electricitat renovable. Això fa disminuir considerablement les emissions indirectes de la compra d’electricitat.

Cada cop són més les organitzacions que aposten per comprar electricitat generada per fonts d’energia 100% renovables. Un 42% de les organitzacions adherides compren electricitat renovable per a una part o per al total del seu consum elèctric. Això suposa un 23% més respecte a les organitzacions que la compraven l’any 2018.

El sector que més ha incrementat el consum d’energia renovable entre els anys 2018 i 2019, en valor absolut, ha estat l’empresa privada. No obstant, en valor relatiu, el major augment s’ha produït en les entitats de l’Administració pública, amb un 276%, seguit per les organitzacions sense ànim de lucre amb un increment del 63%.

 

Més de 2.400 mesures de reducció d’emissions

Els acords voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció d’aquests gasos, responsables del canvi climàtic. A través d’aquest programa, les organitzacions es comprometen voluntàriament a elaborar cada any un inventari d’emissions i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.

En el marc del Programa d’acords voluntaris, entre els anys 2009 i 2020, s’han plantejat 2.477 mesures de reducció d’emissions. Es tracta de mesures adreçades principalment a reduir les emissions de l’electricitat (51%), així com les emissions directes (22%) i indirectes (12%) o realitzar accions de sensibilització entre el seu personal (15%). Durant aquests anys s’han implementat un 70% del total de mesures comunicades.

Actualment hi ha adherides al programa 199 organitzacions, de les quals un 71% són empreses privades, un 15% administracions públiques, un 10% organitzacions sense ànim de lucre i un 4% consorcis i empreses mixtes.

1  

Imatges

Infografia Programa Acords Voluntaris

Infografia Programa Acords Voluntaris 617

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 512