Empúries

Comencen les obres de reforma del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries a l'Escala

query_builder   15 abril 2021 10:49

event_note Nota de premsa

Comencen les obres de reforma del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries a l'Escala

  • Les obres adequaran el museu al nou projecte museogràfic amb un nou recorregut i milloraran l’accessibilitat, amb l’objectiu de reforçar el seu valor com a recurs clau per a la interpretació del conjunt arqueològic
  • Les obres estan promogudes en el marc del programa Patrimoni en Acció del Departament de Cultura i La Fundació ”la Caixa” i compten amb un pressupost de 516.816 euros
Empúries

S’ha iniciat la primera fase de les obres de reforma de l’espai d’exposició permanent de la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries, situada al municipi de l’Escala. Aquestes obres consistiran en l’adequació de l’espai expositiu, prèvia a la nova instal·lació museogràfica, així com en la millora de l’accessibilitat.

En els darrers anys el conjunt arqueològic d’Empúries ha estat objecte d’importants millores en els serveis i en els recursos d’interpretació a l’abast dels visitants, com ara la posada en funcionament del Centre de Recepció, amb un nou audiovisual amb informació bàsica i introductòria, un itinerari de visita amb un nou recorregut d’audioguiatge, així com nous espais museïtzats al jaciment i la possibilitat de realitzar visites amb elements de visualització virtual amb reconstruccions en 3D dels espais més significatius de les antigues ciutats grega i romana. El nou projecte, que completarà les accions previstes a Empúries dins el  programa Patrimoni en Acció impulsat pel Departament de Cultura i La Fundació ”la Caixa”,  té com a objectiu la renovació dels espais d’exposició permanent i contribuirà a reforçar el seu valor com a recurs clau per a la interpretació del conjunt arqueològic.

Història del museu
Els espais expositius del museu estan situats a l’edifici aixecat sobre les restes de  l’antic convent de Santa Maria de Gràcia, al bell mig del conjunt arqueològic, i estan destinats a mostrar algunes de les peces més rellevants de les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries, entre les quals l’excepcional escultura hel·lenística d’Asclepi.

El convent va ser fundat el 1606 sobre una ermita ja existent i fou abandonat el 1820 a causa de la desamortització empresa durant el Trienni Liberal. A principis del segle XX van començar les excavacions sota la direcció de J. Puig i Cadafalch, i es va necessitar la creació d’uns espais per a l’organització dels treballs i per emmagatzemar les troballes, així com per a oferir la possibilitat de contemplar una selecció d’aquestes als primers visitants del jaciment. El 1917 s’inaugurava aquest primer edifici del museu a Empúries, projectat pel mateix Puig i Cadafalch sobre les restes enrunades del convent i de l’antiga torre. Més tard, els nous espais projectats sobre l’ala est del conjunt sota la direcció de P. Bosch Gimpera  varen permetre l’ampliació dels espais expositius, els quals no es varen poder inaugurar fins al 1947. Finalment, la reconstrucció de la nau de l’església de la Mare de Déu de Gràcia, finalitzada a començament dels anys 60 del segle XX, va fer possible la seva incorporació com a nova sala principal del museu.

En el context de l’arribada de la flama olímpica a Empúries, l’any 1992 es varen reformar les instal·lacions museístiques, d’acord amb un nou discurs expositiu que posava en relleu les principals etapes en la història del jaciment. En relació a les etapes precedents, el museu va conèixer aleshores una reducció de l’àrea expositiva, atès que es va considerar oportú habilitar una de les sales com a espai d’audiovisual, posteriorment condicionada de nou per acollir l’exposició de l’estàtua d’Asclepi, traslladada a Empúries l’any 2008 en el marc de la commemoració del centenari de l’inici de les excavacions.

El nou projecte de reforma que ara s’inicia pretén una reordenació  de l’espai expositiu, amb millores importants en l’accessibilitat i en el circuit de visita, l’actualització dels continguts fonamentada en els darrers avanços de la recerca arqueològica emporitana, així com la renovació de les instal·lacions museogràfiques i la incorporació de nous recursos audiovisuals i multimèdia. Tot completant els nous equipaments i serveis d'acollida, així com els espais restaurats i museïtzats a l'itinerari de visita, el projecte de reforma del museu pretén oferir un relat històric i una interpretació renovada de les restes arqueològiques que s'han de poder transmetre d'una manera adequada, propera i atractiva a tots aquells que visiten i gaudeixen d'un jaciment tan excepcional com és Empúries.

Adequació dels espais museístics i millores en l’accessibilitat
Les obres que s’inicien avui, que representen una primera fase del projecte de reforma del museu,  es concentren a la planta primera de l’edifici i, parcialment, a la terrassa exterior adjacent, i plantegen un canvi en el sistema d’accés i recorregut interior per resoldre els inconvenients actuals.

La sala principal habilitada per l’exposició permanent correspon a la nau de l’església de l’antic convent, on destaca l’estructura de l’espai, amb sis capelles laterals que s’obren entre els contraforts de la nau. S’annexen a aquesta sala l’espai destinat a la sala Asclepi i, seguidament,  l’espai de l’anterior botiga, amb accés directe des de la terrassa exterior. Per accedir a les sales del museu, cal fer-ho mitjançant una de les dues escales exteriors. Fins ara, el recorregut intern havia comportat un inconvenient de circulació, ja que el visitant entrava i sortia del museu per la mateixa i única porta d’accés. L’accessibilitat horitzontal no estava tampoc garantida, atès que en el nou recorregut proposat al projecte museogràfic existeixen desnivells, principalment entre el paviment exterior i interior.

Així doncs, el nou projecte de reforma, redactat per part de l’equip de Varis Arquitectes (D. Freixes, E. González i V. Bou), proposa un nou accés i un nou recorregut continu amb un espai de recepció i de sortida independents. Pel que fa a l’accessibilitat, s’incorporarà un ascensor des del nivell inferior, al que s’arribarà a peu pla des del jaciment, que facilitarà l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. Pel que fa al recorregut continu, la nova zona de recepció al museu s’habilitarà a l’espai ocupat anteriorment per la botiga, avui dia instal·lada al Centre de Recepció de Visitants. Seguidament, s’accedirà a una primera sala centrada en l’exposició de l’estàtua d’Asclepi, com a peça excepcional i emblemàtica del passat grec d’Empúries. La resta de l’espai d’aquesta sala es destinarà a una projecció audiovisual amb seients que permeti situar al visitant en la història i l’evolució del territori i de les antigues ciutats grega i romana, donant pas a la sala principal. Aquesta disposarà de diferents espais expositius, condicionats per la mateixa estructura de l’edifici, que serviran per destacar els aspectes que singularitzen la importància històrica del jaciment, estructurats en quatre grans àmbits: els precedents indígenes, l’Emporion grega, l’Emporiae romana i, finalment, les transformacions durant l’etapa tardoromana. El tram final del recorregut estarà dedicat a destacar la llarga tradició de recerca arqueològica al jaciment i el progrés de les excavacions.

Mentre durin les obres d’adequació que ara comencen i, posteriorment, la realització de la nova instal·lació museogràfica, els espais d’exposició permanent restaran tancats al públic visitant. Tanmateix, des del mes de gener és possible visitar, a la planta baixa de l’edifici del museu, la mostra temporal Tresors d’Empúries, que  permet contemplar i gaudir d’una àmplia selecció de les peces més rellevants conservades a les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries, que constitueixen el complement indispensable de la visita al recinte arqueològic.

Les obres  estan  promogudes per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural en el marc del programa del foment de l’ús del patrimoni català, Patrimoni en Acció, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació ”la Caixa”. Les obres projectades per a la reforma del museu (obra  civil, museografia i accessibilitat) son finançades per l’entitat bancària (424.250,00 euros) i per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (92.566,25 euros). L’execució d’aquesta primera fase va a càrrec d’INCASÒL i tindrà una durada aproximada de 5 mesos.