FOTO

Desarticulada una de les majors organitzacions criminals d'origen xinès dedicada al tràfic internacional de marihuana

query_builder   20 abril 2021 09:10

event_note Nota de premsa

Desarticulada una de les majors organitzacions criminals d'origen xinès dedicada al tràfic internacional de marihuana

. En una operació conjunta sense precedents, per l’alt grau d'especialització de l’entramat criminal, els Mossos d’Esquadra i Policia Nacional han detingut 65 dels seus integrants, la majoria dels quals de nacionalitat xinesa

. La investigació de tots dos cossos atribueix als membres d'aquest grup mafiós, en diferent grau de participació, els delictes d'organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, usurpació d'identitat, defraudació de fluid elèctric i falsedat documental

. Així mateix, s'han realitzat un total de 29 registres en diversos domicilis, locals i naus industrials de Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón, Bilbao, així com a Portugal i Països Baixos

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i de la Policia Nacional han desmantellat una de les més importants organitzacions criminals d'origen xinès, coneguda com el Bang de Fujian, dedicada al tràfic internacional de marihuana.

L’operatiu conjunt, en el que han participat més de 350 agents i que ha comptat amb el suport de CITCO i Europol, ha permès detenir 65 integrants de l’organització, la majoria d’origen xinès. Així com realitzar 29 entrades i registre  en diversos domicilis, locals i naus industrials de Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón, Bilbao, així com a Portugal i Països Baixos

A finals de 2019, un equip conjunt d’investigació integrat per Mossos d´Esquadra i Policial Nacional, sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona (Barcelona), va iniciar una investigació arran de la detecció de diferents enviaments de paqueteria que contenien importants partides de marihuana envasada.

Fruit de les indagacions policials es va posar al descobert que darrere d'aquests enviaments s'ocultava la participació d'una àmplia organització criminal que es trobava totalment assentada a Catalunya, tot i que comptava amb diferents ramificacions en diversos punts del territori espanyol i en diverses localitats europees.

Els investigadors van constatar que l'organització comptava una estructura delinqüencial perfectament definida i amb un elevat grau d’especialització per a dur a terme les seves activitats delictives a escala internacional.

L’entramat criminal estava separat en diferents faccions, cadascuna de les quals gestionava diferents produccions de marihuana amb les que nodrien l’actual gran demanda europea. S’ha acreditat que haurien realitzat més de 700 enviaments de paqueteria, que contenien marihuana, a diferents punts d'Europa (França, Portugal, Holanda, Alemanya, Romania, el Regne Unit, etc.)

En aquest sentit, cada facció funcionava de manera de cooperativa de treball compartit, les persones que pertanyien a cadascuna d’elles eren considerades sòcies i treballadores. Aquesta metodologia organitzativa permetia que si un dels grups queia, els altres es mantenien actius sense gaires perjudicis, ja que els permetia funcionar de manera individualitzada.

A més, la xarxa criminal comptava amb la col·laboració de diferents persones que assentades en diferents països d'Europa gestionaven la venda de les partides de droga produïdes.

Operatiu policial per detenir 57 persones i realitzar 23 entrades

Vista l'amplitud i l'abast de l'organització, el 14 d'abril es va establir un dispositiu policial conjunt, tutelat pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona, que va permetre detenir 57 persones, les quals es sumarien a les vuit detencions que ja s’havien detingut en el transcurs de la investigació.

L’operatiu també va permetre bloquejar de diferents comptes corrents i embargar diversos béns mobles dels grups. Així com realitzar 23 entrades i escorcolls, a les que es sumarien altres sis que ja s’havien fet en fases prèvies, en diferents pisos, locals i naus industrials que l’organització tenia a Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón, Bilbao i en domicilis de Portugal i Holanda.

L’acció policial va estar coordinada per efectius de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional, adscrits a la Brigada Central de Crim Organitzat, UDYCO, de la Comissaria General de Policia Judicial i Brigades Provincials de Policia Judicial de Barcelona i Astúries

En aquest sentit, cal destacar la participació d'Europol, en les tasques d'anàlisis i coordinació de la investigació liderada des de l’Estat espanyol, i del suport logístic prestat per CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat).

En el dispositiu policial es van localitzar i desmantellar tretze plantacions que albergaven gairebé 40.000 plantes de marihuana en diferent fase de creixement. Les quals haurien pogut generar al voltant de 4.000 quilograms de marihuana, la qual cosa suposaria, tot el conjunt, uns beneficis per sobre dels 6 milions d'euros.

Alta especialització i sofisticació dels cultius

Les plantacions disposaven de sofisticats sistemes de cultiu i manteniment que es nodrien de manera il·legal de fluid elèctric. Aquest fet demostra l’alt grau d’especialització dels grups criminals. Per aquest motiu en l’operació també van intervenir tècnics d’Endesa que van determinar que hi havia set connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica, que suposaven un consum il·legal equivalent al consum anual de 1.177 habitatges.

De la mateixa manera, en el transcurs de la investigació els policies han pogut intervenir 8,5 quilograms de cocaïna, 2 quilograms de MDMA, gairebé 200.000 euros en efectiu i més de 380 kg de marihuana en cabdells, ja preparats per a la seva distribució i amb destinació internacional. Així com confiscar altres 259 kg de marihuana, que els investigadors encara estan analitzant quina relació té amb el grup criminal.

L'organització criminal investigada, coneguda amb el nom de Bang de Fujian, ja era àmpliament coneguda per les Forces i Cossos de Seguretat per la seva vinculació amb el tràfic d'éssers humans i delictes contra els drets dels treballadors. L'actuació policial desenvolupada ha permès descobrir la seva dedicació actual, d’una manera intensa i molt especialitzada, al tràfic internacional de drogues.

La complexitat de l'estructura delictiva utilitzada per aquest entramat criminal fa que la recerca continuï activa, motiu pel qual no es descarten noves detencions, així com la pràctica d'altres diligències judicials.

 

Àrea de Comunicació
Barcelona, 20 d’abril de 2021

4  

Imatges

FOTO 1

FOTO 1 712

FOTO 2

FOTO 2 627

FOTO 3

FOTO 3 1222

FOTO 4

FOTO 4 1247