Eutanàsia

9 de cada 10 professionals de la salut de Catalunya estan a favor de reconèixer i regular el dret a l'eutanàsia

query_builder   27 abril 2021 10:00

event_note Nota de premsa

9 de cada 10 professionals de la salut de Catalunya estan a favor de reconèixer i regular el dret a l'eutanàsia

  • Així ho diuen els més de 15.000 professionals que han respost l’enquesta de Salut sobre què saben, opinen i necessiten de la llei que contempla aquest dret a morir dignament
  • Les infermeres i els infermers volen participar en el procés de prestació de l’eutanàsia a Catalunya

Més de 15.000 professionals de l’àmbit de la salut de Catalunya han participat finalment en l’enquesta creada pel Departament de Salut per donar-los a conèixer la Llei d'eutanàsia i copsar què saben, opinen i necessiten sobre aquest dret a morir dignament.

El qüestionari web, que ha estat obert durant un mes, s’ha tancat amb un conjunt de conclusions rellevants: entre elles, que hi ha un consens molt majoritari (del 91,6%) en donar suport, en línies generals, al reconeixement del dret a l’eutanàsia i la seva regulació, així com també a què la persona que la sol·liciti pugui escollir on rebre-la, inclosa l’opció del domicili. Els enquestats també indiquen que les principals dificultats que es poden trobar per atendre una petició d’eutanàsia i gestionar-la són la inseguretat del professional per manca d’informació o formació o els dubtes en l’entorn familiar de la persona sol·licitant.

Una altra qüestió que pot comprometre l’exercici d’aquest dret és la divergència entre el dret de la persona sol·licitant i la pròpia consciència professional. En aquest sentit, però, només un 11,4% dels enquestats afirmen que exerciran l’objecció de consciència quan entri en vigor la llei, mentre que més de la meitat asseguren que no l’exerciran i prop d’un 30% ho farien només en casos concrets.

Les infermeres i els infermers, compromesos

D’altra banda, l’enquesta també conclou que els professionals infermers de Catalunya subratllen la necessitat que participin, com la resta de col·lectius, en el procés per prestar aquest dret. De fet, de les 15.636 enquestes completades, prop d’11.000 pertanyen a infermeres i infermers. De totes elles, la gran majoria (unes 14.500) consideren que en el procés per prestar l’eutanàsia a una persona no ha de participar només personal mèdic, sinó també altres membres de l’equip assistencial, com ara professionals de treball social sanitari, psicologia clínica i infermeria.

L’enquesta, especialment resposta per dones (81%) i per professionals que treballen en l’àmbit hospitalari, també aporta conclusions rellevants respecte diverses consideracions entorn a la llei i a la seva aplicació. Per exemple, prop del 70% reconeixen conèixer poc o gens aquesta nova regulació, el que explicaria que més del 95% consideri necessari oferir formació als professionals sobre aquesta prestació; de fet, el 90% creu que aquesta formació ha de ser obligatòria, ja sigui per a tothom o només per a professionals de certes especialitats o àmbits assistencials.

En vigor, al juny

L’enquesta, elaborada pel Departament de Salut i difosa amb el suport de quatre col·legis professionals implicats -els de medicina, infermeria, treball social i psicologia-, ha esdevingut un dels primers passos per avançant en el desplegament de la Llei de l’eutanàsia.

Aprovada al març, la llei entrarà en vigor el proper mes de juny. Té com a objectiu regular el dret de les persones que compleixin els criteris per sol·licitar i rebre l’ajuda necessària per morir dignament, el procediment a seguir i les garanties que s'han de donar en tot el procés. Professionals i ciutadania en general tenen al Canal Salut un espai dedicat a informar sobre la Llei, amb materials infogràfics i preguntes freqüents per mirar de resoldre els interrogants que pugui generar la Llei i el seu desplegament.

Barcelona, 27 d’abril de 2021