Imatge intervenció Marta Subirà

El 72% de les empreses catalanes considera que la transició cap a l'economia circular és urgent

query_builder   27 abril 2021 18:47

event_note Nota de premsa

El 72% de les empreses catalanes considera que la transició cap a l'economia circular és urgent

  • Avui s’ha presentat el Baròmetre d’economia circular de l’empresa catalana

 

  • La majoria de les 184 empreses enquestades dels sectors industrial, de la construcció i terciari apunta a la reducció dels riscos ambientals, la dependència de materials i la reputació corporativa com a principals motius per implantar iniciatives relacionades amb l’economia circular.
Imatge de la intervenció de Marta Subirà

Avui s’ha presentat el ‘Baròmetre d’economia circular de l’empresa catalana 2020’, elaborat conjuntament pel Departament de Territori i Sostenibilitat, la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Foment del Treball Nacional, PIMEC i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus Mataró-Maresme. L’objectiu d’aquest baròmetre és valorar el grau de coneixement i implementació de l’economia circular en el conjunt de les empreses de Catalunya.

 

Per la seva elaboració s’ha realitzat una enquesta a un total de 184 empreses dels sectors industrial, construcció i terciari amb una dimensió superior a 10 persones treballadores o 1 milió d’euros de facturació en dos períodes durant l’any 2020 (febrer-març i octubre), a causa de la pandèmia de la COVID-19.  Foment del Treball Nacional i PIMEC van traslladar l’enquesta entre els seus associats, mentre que el Departament ho va fer entre les associacions empresarials i les empreses adherides a l'Observatori d'Economia Circular. El Tecnocampus Mataró-Maresme i la seva Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat han portat a terme el tractament de les dades i participat en l’anàlisi.

 

Al baròmetre s’ha consultat en primer lloc com perceben les pròpies empreses què és l’economia circular. Segons ha explicat la presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Ana García, durant la presentació, la majoria de les empreses enquestades considera que té un coneixement mig-alt sobre el concepte d’economia circular. D’altra banda, si bé no existeix una resposta unànime en relació al que les empreses entenen per economia circular, la majoria relaciona el concepte amb la reducció de residus, la reutilització i l’extensió de vida i el reciclatge.

Pel que fa a la urgència de la transició cap a l’economia circular, un 72% de les empreses enquestades creu que la transició cap a l’economia circular és urgent. La grandària empresarial esdevé un factor important: mentre que el 90% de les empreses més grans de 500 treballadors/es considera molt urgent la transició, les empreses de 10 a 50 treballadors/es rebaixen la resposta en el grau d’urgència en 24 punts (65%). A més, quan l’economia circular forma part de l’estratègia empresarial, la urgència de la implantació és més gran. D’aquesta manera, de les empreses que consideren la transició molt urgent, un 70% responen que aquesta urgència té una gran influència a l’empresa. I de les empreses que entenen que la transició és poc urgent, un 60% assegura que té poca o cap influència en la seva estratègia. Destaca també que la majoria mostra interès per rebre més informació respecte l’economia circular.

 

En relació als motius més rellevants per fer la transició cap a l’economia circular, la majoria apunta a la reducció dels riscos ambientals i la dependència de materials, així com a la reputació corporativa.

 

Pel que fa les iniciatives realitzades per part de les empreses enquestades en la implantació de l’economia circular, el baròmetre apunta que la majoria s’han centrat en el reciclatge, la millora de l’eficiència de l’ús dels recursos i en la seva recuperació. Per contra, les iniciatives vinculades a l’ecodisseny i a la servitització es consideren més difícils d’assolir.

 

Les empreses més grans vinculen el progrés en l’economia circular amb la millora de l’eficiència de processos dins de la cadena de subministrament. Una dada que, segons els impulsors del baròmetre, posa de manifest la necessària col·laboració amb els proveïdors i els clients. En aquest sentit, l’enquesta apunta que els canvis a l’empresa envers la millora ambiental no estan encara interioritzats de manera generalitzada en les mètriques empresarials, especialment entre les empreses més petites.

 

Finalment, el baròmetre ha consultat per les barreres a superar i els estímuls per avançar. Les principals barreres detectades per les empreses a l’hora d’implantar pràctiques i/o models d’economia circular són la disponibilitat de material reciclat de qualitat i la dificultat de recuperar materials per al reciclatge. Per contra, es considera que la percepció de risc empresarial i les dificultats per part dels accionistes no són barreres significatives que impedeixin avançar.

 

Entre les empreses enquestades hi ha una forta convicció que per transitar cap a una economia circular calen inversions. La majoria de les empreses de la mostra ja han realitzat inversions en aquest sentit, i pràcticament la meitat d’aquestes iniciatives han obtingut ajudes. Tot i així, hi ha un gran marge per millorar el coneixement de les empreses sobre els ajuts disponibles i altres eines per avançar cap a l’economia circular. D’acord amb les empreses enquestades, el sistema financer és sensible als temes d’economia circular i es considera que, en general, aquest fet ajuda a l’obtenció de finançament.

 

A la presentació, que ha estat en format virtual, hi ha assistit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Oriol Amat, el president de la Comissió Sostenibilitat i Economia Circular de PIMEC Jaume Puig, el director de Desenvolupament Sostenible de Foment del Treball, Salvador Sedó i el director general del Tecnocampus Mataró-Maresme. Josep Lluís Checa.

 

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat ha afirmat en la seva intervenció que “urgeix transitar cap a un model que acceleri la recuperació en base a una economia circular, climàticament neutre i just, tal i com estableix el Pacte Verd Europeu” i ha apel·lat a la col·laboració estreta entre tots els agents “per tal de fer d’aquest objectiu un repte compartit”. Subirà ha destacat que pel Govern “l’economia circular és una aposta estratègica des de fa anys” i ha destacat que “en són clars exemples l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i a l’economia circular, l’Estratègia catalana d’ecodisseny, la nova Llei de prevenció i gestió dels residus i d'ús eficient dels recursos de Catalunya i el futur Full de ruta de l’Economia circular de Catalunya”.

 

Per la seva banda, el degà del CEC ha afirmat que el baròmetre d’economia circular és “una gran iniciativa per disposar d’informació sobre fins a quin punt les empreses catalanes han adoptat l’economia circular i impulsar així noves mesures per impulsar aquest model” i ha defensat que “un dels eixos de present i futur per a l’economia catalana ha de ser l’aposta per la sostenibilitat i l’economia verda i circular que condueixi Catalunya cap a una societat pionera en innovació”.

 

En la seva intervenció, el president de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC Jaume Puig ha assegurat que “aquest baròmetre constata l’interès per l’economia circular de les pimes” i ha reclamat que cal trobar els mecanismes fiscals, financers i d’acompanyament que permetin tirar endavant projectes petits. D’altra banda, ha explicat algunes iniciatives de PIMEC en aquest sentit, atès que l’entitat té la vocació d’acompanyar a totes les pimes en aquest canvi de model econòmic que ens implica a tots.

 

El director general del Tecnocampus Mataró-Maresme Josep Lluís Checa ha destacat que “el baròmetre que avui es presenta ens sembla una magnífica iniciativa de cooperació que entronca a la perfecció amb els valors que inspiren el TecnoCampus”. “Confiem que aquest baròmetre esdevingui un bon instrument de suport a la gestió pública i de reconeixement dels progressos de les empreses del país en aquest àmbit”, ha conclòs.

1  

Imatges

Imatge presentació Marta Subirà

Imatge presentació Marta Subirà 54

2  

Fitxers adjunts

Baròmetre

Baròmetre
PDF | 483

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 211