Els Mossos detenen un home que venia obres d'art falses per Internet

Els Mossos detenen un home que venia obres d'art falses per Internet

query_builder   28 abril 2021 10:15

event_note Nota de premsa

Els Mossos detenen un home que venia obres d'art falses per Internet

. Imprimia part de l’obra falsa i els certificats que les acompanyaven des del seu domicili de València

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) van detenir el 22 d’abril, amb la col·laboració de la Policia Nacional, un home com a presumpte autor d’un delicte d’estafa i contra la propietat intel·lectual.

L’arrestat, de nacionalitat espanyola i de 57 anys, venia per Internet a través de diferents plataformes de compravenda en línia, obres d’artistes de renom que ell mateix imprimia en botigues especialitzades i falsificava al seu domicili de València la resta d’elements que donaven versemblança d’originals.

En l’operatiu policial també s’ha arrestat la seva parella per la seva presumpta implicació en les estafes.

La investigació es va iniciar el juny de 2020 quan els Mossos van rebre la denúncia de la possible venda per Internet d’una litografia falsa d’Eduard Chillida. L’obra, que s’oferia a la venda en una plataforma de compravenda en línia, anava acompanyada d’un certificat autenticitat emès per una impremta d’obres gràfiques que mai havia tingut els drets d’impressió.

Les gestions policials realitzades van ratificar que l’obra suposadament falsificada estava a la venda en diversos portals de compravenda digital i que l’usuari que l’oferia, també comercialitzava altres obres gràfiques de diferents artistes de renom.

Totes les obres es venien com a originals i a un preu d’adequat al que tindrien al mercat de l’art com a tals. A més, anaven signades i numerades en grafit per l’artista i acompanyades diferents certificats que acreditaven la seva autenticitat.

A més el perfil del venedor, amb una reconeguda experiència en vendes als portals, oferia garanties en la compra i el retorn dels diners. Aquest fet donava una major fiabilitat als potencials compradors.

Després de fer gestions amb els diversos perfils d’internet, els Mossos van identificar al presumpte estafador i distribuïdor de les obres, així com determinar que el punt de distribució estaria ubicat a València.

Els investigadors van localitzar a Catalunya persones que havien realitzat compres d’aquests perfils d’Internet  i van sol·licitar l’anàlisi de les obres adquirides per diversos experts. Tots ells van coincidir que es tractava de falses creacions, fora de qualsevol edició legítima i de venda prohibida.

Les suposades litografies eren en realitat impressions òfset d’obres gràfiques d’importants artistes, les quals s’imprimien en paper de qualitat per donar veracitat al producte, però que no es corresponia amb el de l’obra en qüestió. A més, els agents també va poder determinar que s’havien falsificat altres elements de seguretat d’aquest tipus d’obres, com serien els segells secs, hologrames o els mateixos certificats d’autenticitat.

Una activitat continuada en el temps

De l’anàlisi dels perfils de venda els agents van determinar que l’estafador feia anys que utilitzava les aplicacions de venda en línia per oferir l’obra falsa i que havia fet d’aquest delicte el seu mode de vida. Així, es va comprovar que, en poc temps, havia aconseguit només per la venda d’una dotzena d’obres beneficis superiors als 9.000 euros.

Davant aquests fets, els Mossos d’Esquadra van sol·licitar la col·laboració de la Policia Nacional per realitzar un seguit de comprovacions de l’activitat delictiva del presumpte falsificador on es va  posar de manifest que l’home estaria fent ell mateix les impressions de les obres que venia a través de la xarxa i la falsificació dels certificats que les acompanyaven. Els elements de certificació els elaborava al domicili de València, però les obres que requerien d’impressions de més qualitat i majors dimensions les feia en botigues especialitzades en impressions.

El dia 22 d’abril es va establir un dispositiu policial de Mossos i Policia Nacional que va permetre detenir a València el falsificador i la seva parella i realitzar l’entrada i escorcoll al seu domicili.

Els policies van intervenir al domicili més de 500 impressions que simulaven ser litografies originals de Pablo Picasso, Joan Miró, Andy Warhol, Bansky i Miquel Barceló. També es van trobar diferents elements per donar autenticitat a les obres, com  segells amb hologrames i d’estampació i centenars de certificats d’originalitat.

Els dos arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Àrea de Comunicació
Barcelona, 28 d’abril de 2021

2  

Imatges

IMG1

IMG1 558

IMG2

IMG2 378