El conseller a Benavent

Calvet: "Ampliem el parc de depuradores a les Terres de Lleida i el dotem de més eficiència energètica"

query_builder   28 abril 2021 17:37

event_note Nota de premsa

Calvet: "Ampliem el parc de depuradores a les Terres de Lleida i el dotem de més eficiència energètica"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat ha visitat l’inici de les obres de la depuradora d’Artesa de Lleida, així com l’evolució dels treballs de les plantes de Benavent de Segrià i Torrefarrera
  • Aquestes tres actuacions, amb una inversió de 13,5 MEUR, faran possible la millora del sanejament de sis municipis: Artesa i Puigverd de Lleida, Benavent i Vilanova de Segrià, Torrefarrera i Torre-Serona
  • A la depuradora d’Artesa s’instal·larà un parc fotovoltaic que permetrà assolir al voltant del 50% de les necessitats energètiques amb l’autoconsum
El conseller a Artesa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat pel director de l’ACA, Lluís Ridao, ha visitat les obres de tres depuradores que milloraran el sanejament de diversos municipis del Segrià, amb una inversió total de 13,5 MEUR. Les obres “ens permetran disposar de les darreres tecnologies de depuradores biològiques i de col·lectors i donaran servei a sis municipis, que actualment sumen una població de 10.000 persones”, amb la previsió “que puguin donar servei fins a 16.000 persones”. El conseller ha remarcat, a més, que “busquem l’eficiència energètica” d’aquestes instal·lacions, atès que una de les tres depuradores inclourà la instal·lació de panells fotovoltaics. “Doble objectiu acomplert: ampliar el parc de depuradores i dotar-lo de més eficiència energètica”, ha exposat el conseller.

El conseller a Benavent

Les obres les executa l’Agència Catalana d’Aigua, “que és un d’aquells instruments d’Estat que cada cop hem anat posant més a disposició tècnica i financera de les necessitats del país”. En primer lloc, el conseller Calvet, ha visitat el començament de les obres de la depuradora d’Artesa de Lleida i dels col·lectors que transportaran les aigües residuals generades a les poblacions d’Artesa i Puigverd de Lleida fins a la planta.

S’invertiran 3,7 milions d’euros en els treballs, que consistiran en la construcció d’una planta amb capacitat per tractar 730 m3/dia, garantint les necessitats de sanejament actuals i futures. Els treballs seran executats per l’empresa Acsa Obras e Infraestructuras (Grup Sorigué) i tindran una durada de 9 mesos. El contracte també inclou el primer any d’explotació de la planta.

Eficiència energètica

Amb els treballs de la depuradora d’Artesa de Lleida, també s’habilitarà una instal·lació fotovoltaica per assolir nivells d’autoconsum entorn al 50% de l’energia necessària actual. Les obres incloses consisteixen en la instal·lació de plaques fotovoltaiques sobre les cobertes dels edificis de la depuradora; concretament, l'edifici Industrial i de Control, que correspon a una potència pic de 46,98 kW.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes dels edificis de la depuradora es complementarà amb altres mesures com l’habilitació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, implantació de lluminàries LED, plataforma de gestió de l’energia i analitzadors de xarxa.

Aquesta actuació s’emmarca dins del Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica al sanejament de Catalunya, que està desplegant l’ACA des de 2018. Aquesta iniciativa s’està abordant mitjançant tres eixos, consistents en la implantació de parcs fotovoltaics, la producció de biogàs i mesures per potenciar l’eficiència energètica.

El Pla preveu una inversió global de 159 milions d’euros i fixa ja per a l’any vinent satisfer fins a un 18% de les necessitats energètiques provinents de fonts pròpies renovables (actualment és del 14%). Amb aquest Pla, “augmentarem progresivament” aquest percentatge, ja que “volem arribar al 100%”, ha afirmat el conseller Calvet.

Així, aquesta actuació es desplega “en un moment en què veiem que la transició energètica, a tots nivells, és important, a nivell de la xarxa bàsica i també d’aprofitar totes les infraestructures per incrementar la generació d’energia elèctrica amb fonts renovables”, ha dit el conseller. “Cada passa compta”, ha subratllat, en “la transició energètica que el país ha de fer si vol complir amb els objectius de generació d’energia i de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”.

Recta final a Benavent de Segrià i Torrefarrera

El conseller també ha visitat l’estat dels treballs de les depuradores de Benavent de Segrià i Torrefarrera, que es van iniciar a finals de 2020 i que afronten la seva recta final. La nova depuradora de Benavent tractarà les aigües residuals generades tant a Benavent com a Vilanova de Segrià. Els treballs, amb un pressupost de 5,2 MEUR, estan sent executats per la UTE Edar Vilanova i Benavent (integrada per Vías y Construcciones S.A. i MyJ Grúas) i finalitzaran a principis de l’estiu. El contracte també preveu l’explotació de les instal·lacions durant el primer any de servei.

La depuradora serà de tipus biològic, amb capacitat per tractar 1.429 m3/dia i amb prop de 7 quilòmetres de xarxa de col·lectors. La instal·lació projectada compta amb una línia d'aigua i tractament complet de fangs.

La tercera de les actuacions que avui s’ha visitat són les obres per a millorar el sanejament de les aigües residuals de Torrefarrera i Torre-Serona. Els treballs contemplen la construcció d'un únic col·lector i una depuradora de tipus biològic per a recollir les aigües residuals generades en aquests dos municipis, amb una inversio de 4,6 MEUR. La instal·lació, de tipus biològic, està dissenyada per a tractar un cabal màxim de 1.400 m3/dia, equivalent a una població de més de 6.600 habitants.

Es preveu que els treballs, duts a terme per la Ute Edar Torrefarrera (Comsa Sau-Depuración de Aguas del Mediterráneo-Sociedad Anónima Agricultores de la Vega de Valencia) i amb un pressupost de 4,6 MEUR, estiguin finalitzats abans que comenci l’estiu. El contracte també preveu l’explotació de les instal·lacions durant el primer any de servei.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 597