Detinguts a Barcelona un home i una dona per falsificació de receptes mèdiques i tràfic de fàrmacs a través d'empreses de distribució de paqueteria i missatgeria

Detinguts a Barcelona un home i una dona per falsificació de receptes mèdiques i tràfic de fàrmacs a través d'empreses de distribució de paqueteria i missatgeria

query_builder   1 maig 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Detinguts a Barcelona un home i una dona per falsificació de receptes mèdiques i tràfic de fàrmacs a través d'empreses de distribució de paqueteria i missatgeria

 . La investigació conjunta dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana es va iniciar a principis d’aquest any a partir d’una informació anònima que alertava que una dona estaria falsificant receptes mèdiques per comprar psicofàrmacs 

. Els autors distribuïen els medicaments arreu de l’Estat espanyol. Facilitaven dades falses per fer els enviaments i utilitzaven un nom i un DNI falsos

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Andreu, juntament amb efectius de la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, van detenir el 21 d’abril dues persones implicades en un delicte continuat de falsificació de receptes mèdiques i d’un delicte posterior contra la salut pública en la seva vessant de tràfic d’estupefaents.

La investigació es va iniciar a principis de 2021 a partir d’una informació anònima que alertava que una dona estaria falsificant receptes mèdiques de psicofàrmacs, als districtes de Sant Andreu i Nou Barris de Barcelona.

Fruit de la investigació conjunta es va constatar que hi havia dues persones dedicades a realitzar aquest tipus de fets delictius, una dona de 44 anys d’edat i nacionalitat espanyola i un home de 28 anys i de nacionalitat marroquina, que actuaven coordinadament. La dona imprimia des del seu propi ordinador les receptes mèdiques falsificades en un locutori de Barcelona i ho feia durant l’horari d’obertura al públic unes dues o tres vegades per setmana.  Cada vegada feia una impressió aproximada de deu receptes mèdiques falsificades del mateix psicofàrmac. Es va poder comprovar que la  investigada falsificava receptes de diversos medicaments que necessiten prescripció mèdica per a ser dispensats en farmàcies.

Un cop adquirits il·lícitament els medicaments a diferents farmàcies de Barcelona, els utilitzaven per a traficar al mercat il·lícit dels psicofàrmacs. Els autors feien servir empreses de paqueteria i missatgeria per a distribuir aquests medicaments arreu de l’Estat espanyol. Els investigadors han constatat que haurien fet fins a 150 enviaments fora de Catalunya durant l’any passat i fins a l’actualitat. Els medicaments que distribuïen són Stinox, Ofidal, Zolpidem Apotex i Rubifem. Tots es comercialitzen amb recepta mèdica i son fàrmacs sintetitzats en base al metilfenidat, el seu principi actiu, que al mateix temps és un producte emparentat amb les amfetamines.

La dona facilitava dades falses a les empreses en el moment de materialitzar els enviaments, i utilitzava un nom i un DNI fals de forma reiterada. Per aquest motiu també se li imputa un delicte d’usurpació d’estat civil. Per la seva part, l’home, de 28 anys i de nacionalitat marroquina, feia tasques de xofer.

Finalment, durant el matí del passat 21 d’abril se’ls va arrestar a tots dos, després d’establir un dispositiu conjunt al voltant del domicili de la dona. En el moment de la detenció se li va intervenir el DNI falsificat, un telèfon mòbil i diversa documentació manuscrita, rellevants per a la investigació.

Posteriorment es va dur a terme l’entrada i escorcoll judicial dels domicilis dels detinguts. Tots els indicis recollits i intervinguts han quedat custodiats a dependències policials de la comissaria de Sant Andreu per al seu estudi i anàlisi.

Mentre que la detenció de l’home va quedar sense efecte amb l’obligació d’assistir a la seu judicial quan el jutge ho ordeni la dona investigada va passar a disposició judicial i  va quedar en llibertat amb càrrecs.

 

Àrea de Comunicació
Barcelona, 1 de maig de 2021

4  

Imatges

IMG1

IMG1 561

IMG2

IMG2 413

IMG3

IMG3 576

IMG4

IMG4 427