4 de maig, Dia Mundial de l'Asma 2021

El 54% de la població que pateix asma són dones amb una mitjana d'edat de 41 anys

· L'any 2019 més de mig milió de catalans tenien asma

query_builder   3 maig 2021 16:00

event_note Nota de premsa

4 de maig, Dia Mundial de l'Asma 2021

El 54% de la població que pateix asma són dones amb una mitjana d'edat de 41 anys

· L'any 2019 més de mig milió de catalans tenien asma

L’any 2019, a Catalunya, més de 560.000 persones patien asma. De la població afectada un 54,2% són dones amb una edat mitjana de 41,3 anys. El nombre més gran de casos en els homes apareixen en l’adolescència, mentre que en les dones acostuma a aparèixer dels 40 als 44 anys.

La taxa de prevalença de persones amb asma, segons dades de l’any 2019, era de 72,08 casos per cada 1.000 habitants i la taxa d’incidència de la malaltia, corresponent als nous casos detectats, va ser de 4,95 per cada 1.000 habitants.

Les persones amb asma presenten altres malalties cròniques. En el cas dels homes aquesta comorbiditat és molt més pronunciada fins als cinquanta anys i majoritàriament presenten 2 o 3 malalties cròniques. En el cas de les dones la comorbiditat es manté durant tota la seva vida amb la diferència que fins als quaranta anys presenten 2 o 3 malalties cròniques, però a partir d’aquesta edat en presenten més de tres.

Pel que fa a l’ús de recursos sanitaris en persones amb asma, l’espai d’atenció més habitual són les consultes externes, amb un 211% de visites, seguides dels episodis atesos a urgències, amb un 66,5%. La mitjana de visites a l’atenció primària és de 8,4, majoritàriament amb metges, el 5,3%, i amb infermeres, amb un 3%.

La despesa farmacològica que fa cada persona que pateix asma és de 517,8 euros.

Causes i tractament de la malaltia

L’asma és una malaltia respiratòria crònica que pot aparèixer a qualsevol edat, encara que quan els pacients són infants, en arribar als cinc o set anys, els símptomes acostumen a desaparèixer, principalment les al·lèrgies, mentre que en adults la malaltia és més llarga.

Els símptomes més comuns de la malaltia acostumen a ser la sensació de dificultat per respirar tos seca, sensació de pressió i xiulets al pit. Són símptomes que acostumen a empitjorar durant la nit i la matinada. Els pacients poden patir atacs d’asma, que acostumen a alternar amb períodes asimptomàtics, o bé crisis d’asma que és com es diu quan els símptomes apareixen de manera sobtada.

L’asma és una malaltia que no té cura, però els símptomes poden anar disminuint amb el pas del temps, o bé es poden anar controlant les crisis que el pacient pateix amb un tractament controlat. Actualment l’asma es tracta amb medicaments broncodilatadors, que fan que s’obrin els bronquis i entri més aire, aconseguint una millora ràpida dels símptomes, i els medicaments antiinflamatoris que corregeixen la inflamació dels bronquis. Els medicaments antiinflamatoris es poden utilitzar durant un període més llarg de temps que els broncodilatadors, i sense que el pacient tingui simptomatologia. Entre aquests medicaments, els més utilitzats són els corticoides inhalats.