Departament de Justícia

Es podrà veure fins el 6 de juny

El Museu d'Història de Girona acull l'exposició "Tres dies d'abril", que relata la proclamació de la República

query_builder   13 maig 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Es podrà veure fins el 6 de juny

El Museu d'Història de Girona acull l'exposició "Tres dies d'abril", que relata la proclamació de la República

És un recull d’imatges i de testimonis de l’esclat popular que hi va haver entre el 14 i el 17 d’abril de 1931 als pobles i ciutats de Catalunya

La mostra es va poder veure al Palau Robert de Barcelona i ara inicia un recorregut per diferents municipis 

Aquest divendres 14 de maig a les 11:30 h, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el comissari de la mostra, Oriol Dueñas, atendran els mitjans de comunicació durant una visita a l’exposició. Els acompanyarà el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. La inauguració per al públic serà a les 18 h.

ACTE

Atenció als mitjans de comunicació i visita a l’exposició “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República”, a càrrec del comissari de la mostra, Oriol Dueñas, i la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech. Els acompanyarà el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.  

DIA

Divendres, 14 de maig de 2021

HORA I LLOC

11.30 h

Carrer de la Força, 27, 17004 Girona

 

El Memorial Democràtic inaugura aquest divendres 14 de maig al Museu d’Història de Girona “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República”, coincidint amb els actes de commemoració dels 90 anys de la proclamació de la República. La mostra recull prop d’un centenar d’imatges i de testimonis que descriuen l’esclat popular que es va viure arreu del territori entre els dies 14 i 17 d’abril de 1931, just després que Francesc Macià proclamés la República.

L’exposició relata com es van viure aquelles jornades des dels pobles i les ciutats de Catalunya posant el focus al territori i fugint del centralisme de Barcelona. Per això, la mostra s’ha configurat ─en bona part─ a partir de les instantànies fetes per gent anònima, fotògrafs aficionats, no professionals, que van immortalitzar aquells moments. Diversos arxius fotogràfics municipals i comarcals, i també privats, hi han col·laborat cedint-ne els fons.

L’estructura de l’exposició també és destacable. El disseny és obra de l’escenògraf Ignasi Cristià, que ha donat forma a dues peces amb figura d’estrella de papiroflèxia (origami), que busquen reforçar la idea de la bellesa d’aquelles jornades, però també la inestabilitat i la fragilitat del període republicà.

La inauguració oficial de l’exposició és aquest divendres a les 18 h. La mostra es podrà visitar a Girona fins el 6 de juny.

Exposició itinerant

“Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” és una exposició itinerant que es va poder veure al Palau Robert de Barcelona des del 13 d’abril fins el 9 de maig. El Museu d’Història de Girona acollirà ara la mostra des d’aquest divendres fins el 6 de juny.

Posteriorment es podrà veure a Lliçà d’Amunt (del 10 de juny al 4 de juliol), Cervelló (del 8 de juliol a l’1 d'agost), Corbera d’Ebre (del 5 al 23 d'agost), Manresa (del 26 d’agost al 26 de setembre), Terrassa (del 30 de setembre al 24 d'octubre) i Calella (del 28 d'octubre al 21 de novembre), Ripoll (del 25 de novembre al 19 desembre) i Lleida (del 23 de desembre al 16 de gener de 2022) .

El somni republicà

Aquells tres dies d’abril de 1931 van donar lloc al que alguns autors han anomenat el somni republicà. Després de la victòria de les candidatures republicanes a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, Francesc Macià va proclamar, el 14 d’abril, la República Catalana, amb la voluntat que fos un estat integrat dins d’una Federació Ibèrica. Hores més tard, la República es va proclamar arreu del territori de l’Estat.

Aquells tres dies van ser viscuts amb emoció i alegria per una part important de la població, que esperava un canvi polític des de feia dècades. Les esperances estaven posades en una nova etapa que havia de portar llibertat, igualtat i laïcisme.

Però la República Catalana proclamada per Macià va durar poc. El 17 d’abril de 1931, després d’intenses negociacions, Macià arriba a un pacte amb els representats del govern provisional espanyol. En virtut de l’acord, accepta rebaixar la independència catalana i s'instaura la Generalitat de Catalunya, com a govern autònom dins l’Estat espanyol.

Un llibre catàleg

A banda d’organitzar l’exposició, la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic han publicat el llibre República a Catalunya: ciutadania i autogovern, de la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili Montserrat Duch.

El volum ofereix una panoràmica general sobre aquella etapa històrica. Explica els precedents que van fer possible la proclamació de la República i el desplegament posterior del projecte republicà, trencat després per la Guerra Civil i la instauració de la dictadura franquista.

El llibre s’ha editat en forma de catàleg per donar-li un caràcter eminentment visual. Incorpora diverses de les imatges que es poden veure a l’exposició “Tres dies d’abril” i d’altres que serveixen per il·lustrar els principals esdeveniments d’aquest període.

El web

El Memorial Democràtic també ha presentat un nou web que recull tota la informació dels actes de commemoració del 90è aniversari de la República. L’exposició “Tres dies d’abril” i el llibre República a Catalunya: ciutadania i autogovern hi tenen un apartat específic. El web també informa d’altres activitats culturals, col·loquis i celebracions de l’efemèride i posa a disposició de les escoles i d’altres entitats tot un seguit de recursos i materials didàctics.

El web es pot consultar a l’adreça següent: http://memoria.gencat.cat/ca/commemoracio-90-anys-de-la-proclamacio-de-la-republica/index.html

3  

Imatges

Fotografia de la mostra

Fotografia de la mostra 7381

Fotografia de la mostra

Fotografia de la mostra 6252

Fotografia de la mostra

Fotografia de la mostra 540

1  

Vídeos

Video de l'exposició