Imatge de recurs d'una platja catalana

Els ajuntaments del litoral català sol·liciten 5.771 activitats i serveis de temporada a 467 trams de platges

query_builder   15 maig 2021 08:55

event_note Nota de premsa

Els ajuntaments del litoral català sol·liciten 5.771 activitats i serveis de temporada a 467 trams de platges

 

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha autoritzat el 84% de les sol·licituds dels serveis de temporada proposats, inclosos els dels municipis més turístics
Foto de recurs d'una platja

Un total de 67 municipis del litoral català han sol·licitat al Departament de Territori i Sostenibilitat l’autorització de 5.771 activitats i instal·lacions en 467 trams de platges i fronts litorals durant aquesta temporada de bany. D’aquestes activitats, 2.113 són comercials (guinguetes, gandules, escoles nàutiques, lloguers d’embarcacions o camps de boies). Són dades molt similars a les del 2020.

La Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori ja ha autoritzat el 84% d’aquestes sol·licituds, incloses les dels municipis més turístics, i la resta s’aniran analitzant durant les properes setmanes, abans de l’inici de la temporada de bany a principis de juny.

 

Platges i fronts litoral

Activitats

Activitats comercials

% Comercials sobre activitats

Activitats en platja Bandera Blava

% activitats en platja Bandera B. sobre total

Girona

203

2.101

743

35,36%

723

34,41%

Barcelona

116

1.719

588

34,21%

678

39,44%

Tarragona

88

1.505

612

40,66%

886

58,87%

Terres de l'Ebre

60

446

170

38,12%

190

42,60%

Total

467

5.771

2.113

36,61%

2.477

42,92%

(*) A Barcelona, en virtut de la carta municipal, els serveis de temporada s’aproven en la Comissió del PGIL (Programa de Gestió Integral del Litoral) i el conveni signat entre les administracions competents en matèria de costes i l’Ajuntament. Aquesta taula no inclou les activitats de la ciutat de Barcelona.

De les 5.771 activitats sol·licitades, el 42,92% es duran a terme en platges que rebran el distintiu Bandera Blava. Aquest any són un total de 97 (26 a Girona, 31 a Barcelona, 29 a Tarragona i 11 a les Terres de l’Ebre), el que fa palès la bona qualitat de les platges i zones de bany catalanes. Alhora, les platges i trams litorals representen una oferta turística de qualitat, complementada amb els serveis de temporada que sol·liciten els municipis. Un total de 22 ports esportius també rebran Banderes Blaves aquest estiu.

Mapa amb les Banderes Blaves concedides enguany a platges catalanes

La ciutadania pot consultar la meteorologia i l’estat de les platges i zones de bany en el visor Platges.cat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que s’activarà a principis de juny. Pel que fa als serveis de temporada, es poden consultar al visor del servei de Costes del DTES a partir de Sant Joan.

A més de les Banderes Blaves a les platges i els ports, l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) també atorga altres distintius de qualitat per reconèixer actuacions d’educació ambiental, ús sostenible del litoral o accions per facilitar l’ús de la platja a persones amb mobilitat reduïda, per exemple. Catalunya ha obtingut diversos d’aquests guardons:

  • Xarxa de Senders Blaus 2020: Distingeix itineraris que enllacen platges o ports amb Bandera Blava i que contribueixen positivament a l’ús sostenible del litoral. Els senders amb aquest distintiu a Catalunya són:
GIRONA:
Castell-Platja d’ Aro: Camí de Ronda de S’Agaró.
Sant Feliu de Guíxols: Camí de Ronda de la playa de Sant Pol a Sant Feliu.
Lloret de Mar: Ruta de la marxa de les platges.
 
TARRAGONA:
Torredembarra: Sender Blau Cal Bofill-Baix a Mar - Els Muntanyans.
Vandellòs i Hospitalet de l’Infant: Sender Litoral del Jonquet.
 
TERRES DE L’EBRE:
L’Ametlla de Mar: Camí de Ronda l’Ametlla de Mar (GR92).
Alcanar: Les Cases – Marjal - Sol de Riu.
  • Centres Blaus 2020: S’atorga als municipis que han obtingut Bandera Blava 2021 i que tenen un centre de visitants, aula de mar o de naturalesa, visitable per la població en general i que inclogui entre els seus objectius i activitats l’educació ambiental sobre els ecosistemes litorals i/o el desenvolupament sostenible, així com informació específica sobre el programa Bandera Blava. El municipi ha de presentar un dossier justificatiu de la seva proposta i, l’any següent, la memòria anual de l’activitat. Els Centres Blaus amb distintiu a Catalunya són:
GIRONA:
Lloret de Mar: Casa del Mar
 
BARCELONA:
Badalona: Escola del Mar
                 Escola Natura Angeleta Ferrer
Barcelona: Centre de la Platja
Castelldefels: Centre Cal Ganxo
 
TARRAGONA:
Altafulla: L’Hort de la Sínia
Torredembarra: Cal Bofill
 
TERRES DE L’EBRE:
L’Ametlla de Mar: Centre d’Interpretació de la Pesca

Cal destacar que, igual que l’any passat, l’ADEAC va adaptar els criteris que es tenen en compte per atorgar una Bandera Blava a la normativa sorgida per la COVID-19.

6  

Imatges

Mapa Banderes Blaves Catalunya

Mapa Banderes Blaves Catalunya 133

Mapa Banderes Blaves Girona

Mapa Banderes Blaves Girona 254

Mapa Banderes Blaves Terres de l'Ebre

Mapa Banderes Blaves Terres de l'Ebre 193

Mapa Banderes Blaves Barcelona

Mapa Banderes Blaves Barcelona 212

Mapa Banderes Blaves Penedès

Mapa Banderes Blaves Penedès 234

Mapa Banderes Blaves Tarragona

Mapa Banderes Blaves Tarragona 267

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 415