foto

L'Arts Santa Mònica celebra la Nit dels Museus amb la instal·lació "DIMONIS. Ex-orcismes i in-orcismes" de Cabosanroque

query_builder   14 maig 2021 14:54

event_note Nota de premsa

L'Arts Santa Mònica celebra la Nit dels Museus amb la instal·lació "DIMONIS. Ex-orcismes i in-orcismes" de Cabosanroque

  • L’exposició s’inspira dels apunts presos per Jacint Verdaguer durant les sessions d’exorcismes que practicava a finals del segle XIX

 

  • És fruit de la Beca de recerca i innovació i forma part del Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals del Departament de Cultura

 

  • S’inaugura demà dissabte amb la participació de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa
FOTO

L’Arts Santa Mònica dona el tret de sortida a La Nit dels Museus, que té lloc demà dissabte, 15 de maig, i a les accions del Dia Internacional dels Museus amb la instal·lació “DIMONIS. Ex-orcismes i in-orcismes”, creada pel duet d’artistes Cabosanroque, integrat per Laia Torrents Carulla i Roger Aixut Sampietro. La inauguració de la instal·lació, a les 18 hores, comptarà amb la participació de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.

A partir d’una una beca de recerca i innovació del Departament de Cultura el 2019, la instal·lació ‘DIMONIS’ ha estat produïda per Cabosanroque, el Festival Temporada Alta, el Grec Festival, el Centre Cultural La Filature Scène-National de Mulhouse, la Fundació Lluís Coromina i la Fundació Jacint Verdaguer.

Aquest treball de recerca i documentació recull l’herència més desconeguda de Jacint Verdaguer, que va ser testimoni d’exorcismes, es va interessar pels fenòmens paranormals assistint a sessions amb vidents i que en va deixar anotacions als seus dietaris i llibretes. A través d’una gran instal·lació sonora i plàstica, es donen a conèixer aquests textos escrits per Verdaguer entre el 1890 i el 1893 mentre assistia a sessions d’exorcismes en un pis de Barcelona, i es crea una experiència immersiva per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, biològiques, i fins i tot teatrals. Textos profundament actuals que, amb la situació provocada per la crisi sanitària de la Covid-19, ressonen encara amb més contundència.

Cabosanroque són Laia Torrents i Roger Aixut, una parella d'artistes sonors, que han obtingut reconeixements dins i fora del país, i han exposat les seves creacions a centres com el Pompidou de París. A cavall entre les arts visuals, arts escèniques i la música experimental, el seu treball gira al voltant de les capacitats performatives de la màquina, l'objecte i el so. Aquests tres eixos de treball i recerca han desembocat en la creació d'un relat artístic propi i únic, un llenguatge fàcilment identificable i intransferible.

 

Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura

‘DIMONIS’ forma part del programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’exposició va obrir el seu recorregut a la Sala dels Trinitaris, de Vilafranca del Penedès, i demà s’inaugura a l’Arts Santa Mònica, on es podrà veure fins al 13 de juny. Seguidament, tindrà un recorregut territorial per diferents museus i centres de Catalunya: Museu de l’Art de la Pell (Vic), Can Manyé (Alella), Museu d’Art de Cerdanyola, Centre Cultural El Casino (Manresa), Museu de Granollers, Centre d’Art de Tarragona, el MAC (Mataró) i el Tint de Banyoles.

La Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, que té la difusió de les pràctiques artístiques contemporànies entre els seus objectius, impulsa el Programa d’Exposicions Itinerants d’Arts visuals. Aquest programa dona suport a les exposicions ja produïdes tant per agents públics com privats amb una concurrència oberta. Això suposa una optimització de recursos pel que fa al rendiment social, atès que sovint  les produccions tenen una exhibició molt limitada. Amb aquest programa s’estableixen sinergies, es coordinen esforços i es creen canals d’intercanvi que fomenten la coparticipació i el cofinançament.  S’estructura a partir d'una convocatòria pública d’exposicions ja produïdes per centres d’art i museus públics, així com per fundacions i  organitzacions  privades. Pel que fa a continguts, aquests projectes han de basar-se en el treball d'artistes vius de les arts visuals catalanes. A partir de totes les propostes arribades, una comissió d’especialistes de l’àmbit acadèmic i crític en fa una selecció per presentar als programadors de Catalunya.

Dossier de premsa: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/ajuda/espai-premsa/

4  

Imatges

CaboSanRoque_Verdaguer

CaboSanRoque_Verdaguer 7273

CaboSanRoque_Verdaguer2

CaboSanRoque_Verdaguer2 372

CaboSanRoque_Verdaguer_3

CaboSanRoque_Verdaguer_3 1544

CaboSanRoque_Verdaguer_4

CaboSanRoque_Verdaguer_4 234