Cartell ESCACC

Èxit del procés participatiu de l'Estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic 2021-2030 (ESCACC30)

query_builder   25 maig 2021 17:49

event_note Nota de premsa

Èxit del procés participatiu de l'Estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic 2021-2030 (ESCACC30)

  • Els seminaris en línia amb experts, les sessions de debat virtual, les sessions autogestionades i els qüestionaris han comptat amb una elevada i sostinguda participació de la qual s’han obtingut 742 propostes
  • En general, tots els objectius de l'ESCACC30 presentats han rebut una valoració molt positiva (>3 sobre 5)
  • Els participants han proposat 27 nous objectius a incorporar a la nova ESCACC30
Sessió de debat de l'eix Aigua de l'ESCACC30

Un cop finalitzat el procés de participació de l'Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030 (ESCACC30), el Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), i en estreta col·laboració amb la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals, presenta els resultats del procés participatiu amb la redacció d’un informe on s’expliciten tots els mecanismes de participació i les aportacions rebudes que han d’enriquir la redacció de  l’ESCACC30.

 

El procés participatiu ha servit perquè la ciutadania pugui incidir en la definició i l'elaboració de nous objectius i de les mesures d’adaptació a incloure en la nova ESCACC30, unes mesures que ajudin a reduir la vulnerabilitat dels territoris, dels àmbits socioeconòmics i dels sistemes naturals als impactes actuals i futurs del canvi climàtic. Per això, el lema central ha estat, Actua! #EtsElCanvi.

 

Elevada participació i debats tècnics

 

El procés participatiu, que s’ha centrat en 3 eixos de debat vinculats a l'adaptació als diferents impactes del canvi climàtic:

 

  • Eix 1. Aigua, aliments i boscos
  • Eix 2. Infraestructures
  • Eix 3. Agenda urbana | Agenda rural

 

ha comptat amb una elevada participació i un interès sostingut en tot el seu recorregut. Han participat un total de 191 persones en tot el procés participatiu incloent l'espai per a propostes, les sessions autogestionades i els qüestionaris en línia. Els debats posteriors a les sessions han estat molt tècnics i s’ha mostrat un bon coneixement sobre la matèria.

 

Imatge d’una taula debat virtual de l'eix Aigua amb els participants corresponents

 

El grup de participants més nombrós ha estat el de les administracions públiques, seguit d'empresa i les universitats i centres de recerca. Tots plegats han sumat 72 entitats diferents.

 

El resultat principal del procés ha estat la formulació de 742 propostes, majoritàriament referents a mesures d'adaptació. A més, en general, tots els objectius de l'ESCACC30 presentats van rebre una valoració molt positiva (>3 sobre 5). Els participants han proposat 27 nous objectius per incorporar a la nova ESCACC30.

 

Moltes de les propostes realitzades pels participants tenen a veure amb l'adopció de solucions basades en la natura per afavorir l'adaptació als efectes del canvi climàtic. Els participants també han proposat tenir en compte el principi de precaució davant d'algunes mesures el resultat de les quals es considera incert.

 

Una part important dels participants han destacat la transversalitat i connexió entre els diversos eixos tractats en el procés participatiu. En general, es  demana més participació i transparència per afavorir que la societat organitzada i la ciutadania pugui incidir en les decisions i mesures d'adaptació.

 

La valoració global del procés per part dels assistents ha estat bona en la seva majoria, especialment pel que fa a la implicació i la participació del conjunt de participants i la satisfacció amb els resultats de les sessions. Està previst, entre la segona quinzena del mes de setembre i la primera quinzena d’octubre, fer una sessió de retorn en la que s’hi exposarà quines propostes han estat acceptades en la redacció de la nova ESCACC30, quines no ho han estat, així com les raons per a no incloure-les.

 

Aquí trobareu el resum executiu del procés participatiu i aquí els impactes del canvi climàtic i les vulnerabilitats.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 382