El president, en un moment de la sessió de control

El president Aragonès convoca demà el Consell del Diàleg Social per acordar les ajudes de prop de 1.000 milions d'euros per als sectors productius

query_builder   2 juny 2021 14:16

event_note Nota de premsa

El president Aragonès convoca demà el Consell del Diàleg Social per acordar les ajudes de prop de 1.000 milions d'euros per als sectors productius

  • En el ple del Parlament, el cap de l’Executiu defensa posar en marxa en els propers dies l’acord nacional per l’amnistia i l’autodeterminació i aposta pel referèndum com la solució al conflicte català 
  • Reitera la predisposició “a la via del diàleg i la negociació, des de la màxima ambició en els plantejaments”, i demana “valentia a totes les parts” per solucionar el conflicte català
El president, en un moment de la sessió de control. Autor: Rubén Moreno
El president, en un moment de la sessió de control. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí en el ple del Parlament que demà convocarà la primera reunió del Consell del Diàleg Social de Catalunya per tal d’acordar amb els sindicats i les patronals les ajudes als sectors productius, “que tindran un import proper als mil milions d’euros”.

Aquest, ha dit, és un dels àmbits que cal abordar amb urgència per la recuperació econòmica del país i per fer front a les “xifres absolutament inacceptables” d’atur, juntament amb “seguir apostant per l’estabilització de la pandèmia i la campanya de vacunació” i amb mesures estructurals, impulsades pels fons Next Generation, que permetin “una economia més resilient”. En aquest sentit, el president ha destacat que en els instruments bilaterals que hi ha establerts amb l’Estat espanyol demanarà que hi hagi una distribució dels fons europeus “molt més transparent” i més “inversió en infraestructures”. També es vol potenciar l’Institut Català de Finances i apostar per la banca pública que, “igual que com passa en les economies europees més avançades, ha de ser un element fonamental en la política de futur de Catalunya”.


Acord nacional per a l’amnistia i l’autodeterminació

En un altre moment del ple, el cap de l’Executiu ha defensat la voluntat de “convocar i posar en marxa l’acord nacional per l’amnistia i l’autodeterminació”, i ha explicat que en els propers dies es reunirà amb els partits que van fer possible la investidura. Ha mostrat també la intenció d’implicar “les organitzacions socials sobiranistes” i obrir-ho “a tothom qui vulgui sumar per una solució democràtica al conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol”.

Una solució, ha manifestat, que passa per “acabar amb la repressió contra l’independentisme” i situar “el referèndum com a centre de la solució que proposem”. “Hem de generar un gran consens sobre els mecanismes de decisió, i el mecanisme de decisió ha de ser un referèndum, amb totes les opcions. Estic convençut que hi sumarem a molta gent perquè el referèndum, absolutament democràtic i propi de les societats avançades, és el que permet als del sí i als del no defensar cadascú la seva posició i que Catalunya decideixi”, ha remarcat.

En referència a la taula de diàleg amb el govern espanyol, Aragonès ha reiterat la plena predisposició “a la via del diàleg i la negociació, des de la màxima ambició en els plantejaments”, i ha demanat “valentia a totes les parts” per trobar solucions polítiques al conflicte. Abans de la negociació, ha assegurat que parlarà amb els grups parlamentaris per conèixer quina és la seva posició.

En resposta al grup d’En Comú Podem, el cap de l’Executiu ha defensat l’amnistia com a instrument per a trobar una solució política “com la que mereix aquest país”, i ha apuntat que “tot el que serveixi i sigui útil per a alleugerir el dolor dels presos i les preses tindrà tota la nostra voluntat de col·laborar”. “Però demanem que no s’especuli i es prenguin solucions justes i el més aviat possible”, ha reblat.


Ampliació de l’aeroport del Prat

Respecte a una possible ampliació de l’aeroport del Prat, el president ha defensat que és un debat complex que cal fer “amb rigor” i abordar-lo “amb consens, i no amb titulars ni grans campanyes mediàtiques”. Per aquest motiu, Aragonès ha convocat una taula institucional amb totes les administracions implicades, que es podria celebrar la setmana vinent, per “treballar i trobar una solució conjunta”. “Perquè si finalment hi ha una proposta definitiva, que sigui una proposta de consens que permeti la prosperitat econòmica i, alhora, la preservació de la biodiversitat”, ha defensat.

 

1  

Imatges

Fotografia de la sessió de control

Fotografia de la sessió de control 5918