El president, en un moment de la seva intervenció

President Aragonès: "Defensarem en tots els àmbits de negociació amb l'Estat que l'amnistia i el dret a l'autodeterminació són la solució per resoldre el conflicte català"

query_builder   4 juny 2021 13:51

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Defensarem en tots els àmbits de negociació amb l'Estat que l'amnistia i el dret a l'autodeterminació són la solució per resoldre el conflicte català"

  • El cap de l’Executiu insisteix en la necessitat de celebrar un referèndum i que “l’Estat s’atreveixi a guanyar a les urnes, i no amb tribunals i repressió, el seu projecte polític”
  • En l’obertura de l’assemblea general de l’AMI, demana al municipalisme sumar-se a l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació i recuperar “l’aliança infranquejable entre institucions, agents socials i societat civil”
El president, en un moment de la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president, en un moment de la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que “l’amnistia i el dret de l’autodetermniació” han de marcar l’agenda política per solucionar el conflicte català “sense més demora”, i que el Govern “ho defensarà en tots els àmbits de treball i negociació que hi hagi amb l’Estat”. “Hi ha la necessitat més patent que mai que es comenci a obrir una etapa en què el conflicte s’allunyi dels tribunals i la repressió i es resolgui a les urnes, democràticament”, ha insistit.

“Escòcia ho tornarà a fer i nosaltres també hi volem ser”, ha reblat Aragonès, “i exigirem i treballarem perquè l’Estat espanyol faci com el Regne Unit el 2014. Ni més ni menys”. Ha demanat ser “capaços de tirar endavant aquest referèndum i que l’Estat s’atreveixi a guanyar a les urnes, i no amb tribunals i repressió, el seu projecte polític”. Un pas, ha dit, que exigeix “valentia política”, “compromís democràtic” i “acceptar el resultat que decideixi la ciutadania”.  

El cap de l’Executiu ha insistit que el referèndum és l’opció que “genera més consens dins la societat catalana”, igual que la llibertat dels presos i el lliure retorn dels exiliats, i ha instat “tots els demòcrates, dins i fora de Catalunya, a sumar-se a la solució al voltant de la llibertat i democràcia”.

En relació a la repressió, Aragonès ha fet menció al dictàmen del Consell d’Europa que ahir es va conèixer i ha advertit les institucions de l’Estat que “cal que el llegeixin amb molta atenció”, perquè es demostra que “la repressió contra l’independentisme no troba suports fora de l’estat espanyol”.  

 

Crida al municipalisme

Pere Aragonès ha fet aquestes declaracions des de Tarragona, on aquest matí ha obert l’assemblea general de l’Associació de Municipis per la Independència. Davant dels representants de l’entitat, ha fet una crida a la “força integradora” del municipalisme com a paper clau per a construir la nova república i ha demanat la seva implicació en l’impuls de l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació. “Com a president vull recuperar les aliances que ens han fet forts en el passat, l’aliança infranquejable entre institucions, agents socials i societat civil, que és la que ens ha permès fer grans passos endavant”, ha defensat.

L’assemblea d’avui escenificarà el relleu a la presidència de l’AMI, que ara ocuparà l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, a qui el president ha desitjar “encerts i la millor feina”. També ha tingut paraules d’agraïment al “compromís i treball” diari de l’AMI, així com a la gran tasca feta pels ajuntaments del país durant la pandèmia de la Covid-19: “en els moments més durs heu estat al costat de la ciutadania”.

 

Visita a Torreforta

Abans de la seva participació a l’assemblea de l’AMI, el cap de l’Executiu ha visitat el mercat municipal de Torreforta, acompanyat de l’alcalde Tarragona, Pau Ricomà, on ha fet un recorregut per les diferents parades i ha conversat amb els comerciants. Posteriorment, al centre cívic del barri, ha mantingut una reunió de treball amb representants de la Federació d’associacions de veïns de l’àrea de Llevant, de la Federació d’associacions de veïns Tarragona i de les Associacions veïnals federades Tarragona segle XXI.

5  

Imatges

Assemblea de l'AMI

Assemblea de l'AMI 3154

Assemblea de l'AMI (2)

Assemblea de l'AMI (2) 3508

Visita al Mercat de Torreforta

Visita al Mercat de Torreforta 4772

Reunió amb veïns de Torreforta

Reunió amb veïns de Torreforta 4705

Reunió amb veïns de Torreforta (2)

Reunió amb veïns de Torreforta (2) 7370