El president, en un moment de la visita a l'estany

El president Aragonès reivindica l'aposta del Govern per l'acció climàtica en el Dia Internacional del Medi Ambient

query_builder   5 juny 2021 15:04

event_note Nota de premsa

El president Aragonès reivindica l'aposta del Govern per l'acció climàtica en el Dia Internacional del Medi Ambient

  • El cap de l’Executiu ha visitat l’estany d’Ivars i Vila-sana, un dels tres principals hàbitats naturals d’aus de Catalunya
  • En declaracions als mitjans, s’ha referit a la reunió que mantindrà aquest mes amb Pedro Sánchez i ha destacat que “hem d’obrir una nova etapa de negociació” a la qual “anirem amb una proposta de país: referèndum i amnistia”
El president, en un moment de la visita a l'estany. Autor: Rubén Moreno
El president, en un moment de la visita a l'estany. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha commemorat aquest matí el Dia Internacional del Medi Ambient amb una visita a l’estany d’Ivars Vila-sana, durant la qual ha reivindicat el “compromís del Govern amb l’acció climàtica” i l’ha situat com “un dels eixos principals” de l’Executiu. 

“Quin millor lloc per commemorar el Dia Internacional del Medi Ambient que a l’estany d’Ivars Vila-sana”, ha exclamat el president. Ha recordat que l’estany va ser dessecat en la dècada de 1950 i va ser recuperat els darrers 10-15 anys, “gràcies a l’impuls de la ciutadania d’aquestes terres i a la implicació de les administracions.” “Aquest hàbitat natural recuperat és un dels tres principals espais de Catalunya especialment pel que fa a les aus”, ha destacat.

En declaracions als mitjans després de visitar l’estany i el centre d’interpretació de Cal Sinén, Pere Aragonès, també s’ha referit a la seva conversa d’ahir amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a la reunió que mantindran aquest mes de juny, i ha insistit que “és important treure el conflicte polític dels tribunals i situar-lo on toca, a una taula de negociació per tractar-lo políticament”.

En aquest sentit, ha posat de relleu que “hem d’obrir una etapa de negociació”, en la qual “defensarem que la solució al conflicte polític que tenim és l’exercici del dret d’autodeterminació i l’amnistia”. Aquesta, ha dit, “no és la proposta del president o del Govern de la Generalitat, sinó una proposta de país”. “Hi anirem amb tota la fermesa, acompanyats d’una àmplia majoria de la ciutadania de Catalunya, que coincideix que la solució al conflicte polític és votar sobre el futur del país en un referèndum, i la llibertat dels presos, les preses, les exiliades i els exiliats”, ha subratllat.

El president Aragonès ha remarcat que “som molt conscients que la solució global és l’amnistia”, però ha afegit que “si el govern espanyol ha de prendre una decisió que permeti alleugerir el dolor que provoca la presó i l’exili que la prengui al més aviat possible i que sigui la decisió més justa possible”.

Durant la visita a l’estany d’Ivars Vila-sana han acompanyat el president l’alcalde d’Ivars d’Urgell, Joan Carles Sánchez, i el de Vila-sana, Joan Sangrà; el president de la Diputació de Lleia, Joan Talarn; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafael Panadés.

Pere Aragonès també ha anunciat la seva voluntat de visitar les vuit vegueries del país, perquè “el Govern vol estar al costat de la gent i això vol dir estar al territori, i tenir l’oportunitat de conèixer projectes com el de l’estany, però també tots els altres reptes que tenim a les comarques d’arreu del país”.

Aquest migdia, el president també ha visitat l’espai Lluís Companys al Tarròs i ha dipositat un clavell davant del monument al president afusellat fa 80 anys. A la tarda, anirà a Mollerussa, on encapçalarà l’acte amb motiu del Dia de la Comarca i visitarà la 148a Fira de Sant Josep.