Arxius

Els arxius de la Generalitat assoleixen prop d'1,5 d'usuaris digitals arran de la pandèmia

query_builder   9 juny 2021 12:29

event_note Nota de premsa

Els arxius de la Generalitat assoleixen prop d'1,5 d'usuaris digitals arran de la pandèmia

  • El Departament de Cultura fa públics els indicadors 2020 amb motiu del Dia Internacional dels Arxius
  • Els usuaris remots de l’Arxiu Nacional de Catalunya creixen gairebé un 160% i els dels arxius comarcals un 106%
  • Els arxius administratius de la Generalitat incrementen un 64% la transformació digital
Arxius

Amb motiu de la celebració, avui, del Dia Internacional dels Arxius, enguany sota el lema Persones-Arxius-Vides, el Departament de Cultura fa balanç de l’estat dels arxius de la Generalitat de Catalunya a través de la publicació dels principals indicadors del sistema d’arxius del país. Els indicadors de 2020 es recullen al web que s’ha habilitat per la Setmana Internacional dels Arxius.

Les dades recollides, pel que fa a l’Arxiu Nacional de Catalunya, denoten que l’impacte de la pandèmia ha fet que la presència digital de l’arxiu, ja molt important als darrers anys, s’hagi desenvolupat encara més. Comparant les dades amb l’any anterior, el nombre d’usuaris presencials ha caigut d’un 64%, mentre el d’usuaris remots s’ha disparat fins a prop d’un 160% d’increment. Si en 2019 ja un 95% dels usuaris de l’arxiu hi accedien a través de la xarxa, aquesta proporció ha augmentat fins al 99%. L’Arxiu Nacional ha respost a aquest repte reforçant l’àmbit de presència digital amb un volum total de documents digitalitzats que ha crescut el darrer any un 4,5% i el de fitxers digitals disponibles a través de la plataforma Arxius en Línia, amb un 3,8%.

L’any passat, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya (XAC), com altres arxius, va seguir oberta digitalment oferint productes i serveis digitals de consulta de documents o adaptant i ampliant l’oferta d’activitats de difusió digital. Entre les seves dades més destacades, destaquen les 16.170.000 digitalitzacions, que suposen un volum de 197 Terabytes. També van veure reduït el nombre d’usuaris presencials en un 50%, registrant uns 860.000 usuaris digitals, xifra que representa un increment del 106%, que juntament amb els 599.395 de l’Arxiu Nacional de Catalunya, suposen 1.459.395 de persones usuàries digitals. Cal destacar l’important paper dels arxius comarcals, que han estat oberts al préstec a totes les administracions, notaries, registres i jutjats, malgrat el confinament provocat per la pandèmia, amb més de 2.300 préstecs. Alhora, cal remarcar l’increment d’un 35% de visites al portal de la XAC durant tot el 2020 i d’un 106% durant els mesos de confinament.

Pel que fa als Arxius Centrals Administratius de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic, encarregats de la gestió documental en fase de tramitació i vigència de la informació, des de l’etapa de disseny dels documents, fins a la seva disposició final, van transformar digitalment 679 procediments administratius a les aplicacions corporatives, un 64% més que l’any 2019, amb la participació de 22 grups de treball multidisciplinaris. Fruit d’aquest procés continu de transformació digital s’ha procedit a donar d’alta de 179 sèries documentals al catàleg de procediments, gairebé el doble que el 2019.

Aquests 29 arxius centrals administratius han eliminat un 34% més de documentació que l’any 2019  (uns 5.000 metres lineals). D’altra banda han ingressat 8.700 metres lineals de documentació, un 22% més respecte del 2019, provinents de transferències de documentació administrativa dels arxius de gestió dels Departaments i organismes del Sector Públic de la Generalitat de Catalunya. L’accés i la recuperació de la informació arxivada també és una de les funcions essencials dels Arxius Centrals Administratius. L’any 2020 s’han efectuat més de 21.000 préstecs de documentació i s’han atès 368 sol·licituds d’accés a la informació pública.

Durant l’any 2020,  la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental va aprovar la “Declaració sobre la preservació de la informació generada en el marc de la pandèmia COVID-19” per garantir la preservació de la documentació generada arran de la pandèmia COVID-19. Tots els indicadors es poden consultar, en format d’infografia, i inclouen les dades d’activitat més destacades dels Arxius Centrals Administratius de la Generalitat de Catalunya, de la Comissió Nacional d’Avaluació Accés i Tria Documental, de l’Arxiu Nacional de Catalunya i dels arxius comarcals. També es pot accedir als indicadors dels arxius públics i privats de tota Catalunya entre el 2015 i el 2019.