President Aragonès: "Obrim una nova etapa de cooperació institucional amb la Vall d'Aran, i reforcem el reconeixement de la seva realitat nacional"

President Aragonès: "Obrim una nova etapa de cooperació institucional amb la Vall d'Aran, i reforcem el reconeixement de la seva realitat nacional"

query_builder   11 juny 2021 15:36

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Obrim una nova etapa de cooperació institucional amb la Vall d'Aran, i reforcem el reconeixement de la seva realitat nacional"

 

 

  • El cap de l’Executiu, que ha fet avui la seva primera visita institucional a la Vall d’Aran, s’ha reunit amb la síndica i ha participat en el Ple del Conselh Generau, entre altres activitats

 

  • Pere Aragonès ha situat la mesa de diàleg com a una “oportunitat” per obrir una etapa de diàleg i negociació entre el Govern de Catalunya i el govern de l’estat espanyol, i ha reiterat que “la nostra proposta és clara: és l’amnistia i l’autodeterminació”
El president i la síndica d'Aran durant la seva atenció als mitjans (foto: Jordi Bedmar)
El president i la síndica d'Aran durant la seva atenció als mitjans (foto: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha compromès avui, en el marc de la seva primera visita institucional a la Vall d’Aran, a “reafirmar el reconeixement de la realitat nacional d’Aran”, en línia amb la voluntat del nou Executiu de “governar pensant en el país sencer i atenent a la seva diversitat interna”. Aragonès ha assegurat que  “obrirem una nova etapa marcada per la cooperació institucional”, i que es “reforçaran les relacions entre les institucions araneses i el Govern de Catalunya”, en benefici, ha dit, “de la millora de la qualitat de vida dels aranesos i les araneses”.

 

El cap de l’Executiu ha adreçat aquestes paraules als consellers i conselleres del Conselh Generau d’Aran, encapçalats per la síndica, Maria Vergés, que han participat en la reunió del Ple d’aquest òrgan de govern, i que s’ha celebrat a la Casa deth Senhor d’Arròs.

 

El president Aragonès ha assegurat en el seu discurs que cal “accelerar el desplegament efectiu de la Llei d’Aran” i ha assenyalat com un dels reptes a treballar el “contribuir a la plena normalització de l’occità aranès”. És en aquesta línia que el president ha visitat durant la seva estada a la Vall l’Institut d’Estudis Aranesos-Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, presidida per Júsep Lois, qui ha lliurat al cap de l’Executiu un exemplar del nou diccionari català-aranès en versió occitana.

 

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha insistit, com ja va fer en el debat d’investidura,  que els pilars que guiaran l’acció del Govern que presideix són “una Catalunya justa, pròspera, verda, feminista i plenament lliure”. I ha defensat que “governarem pensant amb la Catalunya sencera, que vol dir iniciar sense més demora una sortida de la crisi en clau transformadora”, per “generar benestar i prosperitat per a tothom” i que “ens ajudi a cohesionar i vertebrar el país”.

 

El cap de l’Executiu ha volgut també sumar-se en nom del Govern al reconeixement a la gent gran que el Conselh Generau farà el proper dia 17, festa nacional de l’Aran. El president ha volgut tenir un record per les persones que ens han deixat aquest últim any per la pandèmia i pels que estan patint encara els efectes sanitaris de la Covid i els ha desitjat una recuperació ràpida. I en aquest mateix sentit, el cap del Govern ha fet també “un reconeixement als treballadors dels serveis essencials, que ens han cuidat i ens ha curat, i especialment del sector de l’àmbit de la Vall d’Aran, que ha estat un dels territoris que a partir de la segona onada va rebre l’impacte de la Covid d’una manera més intensa”.

 

A preguntes dels mitjans de comunicació, el president Aragonès ha situat com a “oportunitat” obrir una etapa de diàleg i negociació entre el Govern de Catalunya i el govern de l’estat espanyol. Tal i com ha explicat, “la nostra proposta és clara: és l’amnistia i l’autodeterminació” i ha afegit que “l’estat ha de fer la seva”. Davant la ronda de contactes que el president de la Generalitat farà la setmana que ve amb els grups parlamentaris, ha instat a intentar aconseguir el “màxim consens” per poder anar a la mesa de negociació amb l’estat “no només com a representant de la posició del president de la Generalitat sinó com a representant d’una àmplia majoria del parlament que coincideix que Catalunya ha de decidir el seu futur i hi ha d’haver llibertat pels presos i exiliats”.

 

Pere Aragonès ha iniciat la seva primera visita institucional a la Vall d’Aran amb una reunió amb la síndica Maria Vergés, a la seu del Conselh Generau d’Aran. Posteriorment, ha visitat també l’Institut Aran, on s’ha reunit amb l’equip directiu d’aquest centre d’ensenyament.

4  

Imatges

El president Aragonès durant la seva intervenció (1)

El president Aragonès durant la seva intervenció (1) 2644

El president Aragonès durant la seva intervenció (2)

El president Aragonès durant la seva intervenció (2) 4143

El president Aragonès al ple del Conselh Generau d'Aran (1)

El president Aragonès al ple del Conselh Generau d'Aran (1) 2180

El president Aragonès al ple del Conselh Generau d'Aran (2)

El president Aragonès al ple del Conselh Generau d'Aran (2) 2820