EP

Ep! Interactiu, nova proposta de Política Lingüística per aprendre el català oral també fora de l'aula

query_builder   19 juny 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Ep! Interactiu, nova proposta de Política Lingüística per aprendre el català oral també fora de l'aula

  • Complementa el curs “Ep! Escolta i Parla”, creat per la Direcció General i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) el 2019, amb activitats autocorrectives
EP-INTERACTIU

Ep! Interactiu és el nou recurs que ha creat el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, integrat al curs oral de català “Ep! Escolta i Parla”, que s’adreça directament a les persones que volen aprendre la llengua oral –o consolidar el que han après a les classes– a partir d’activitats basades en la imatge i el so. L’interactiu acosta l’aprenentatge de la llengua catalana a persones poc o gens alfabetitzades, també facilita al professorat de català per a adults una eina amb activitats en línia molt útils a les aules virtuals i per recomanar-les per a les pràctiques fora de l’aula. S’adrecen també a tothom que vulgui millorar el domini del català oral i aprendre o consolidar estructures senzilles i vocabulari bàsic. 

L’interactiu s’estrena amb la publicació del primer mòdul complet, format per una trentena d’activitats distribuïdes en 9 unitats. Com la resta de materials de l’Ep! Escolta i Parla, les activitats interactives també estan classificades en tres mòduls i està previst que, en conjunt, s’hi apleguin 90 activitats. A l’Ep! Interactiu s’hi utilitza el material visual del curs, la qual cosa afavoreix la continuïtat de l’aprenentatge fora de l’aula. La mecànica de les activitats consisteix a relacionar àudio i imatge o enregistrar la veu i escoltar-se parlant en català. Totes les activitats són interactives i autocorrectives, excepte els enregistraments dels aprenents.

Per saber com fer cada activitat, els aprenents tenen unes instruccions esquemàtiques, d’una banda, a través d’un vídeo curt o una veu en off i, de l’altra, mitjançant una icona que en destaca l’acció principal. Les propostes són variades: jocs de memòria, exercicis d’arrossegar i deixar anar o de relacionar imatges segons els àudios escoltats, dictats numèrics, fer parelles, etc.

L’Ep! Interactiu és accessible a través de l’ordinador o de qualsevol dispositiu mòbil. A més, ha estat creat amb l’eina de disseny de contingut interactiu H5p que permet que les activitats es puguin incrustar en sistemes de gestió de continguts o entorns virtuals d’aprenentatge (Moodle, WordPress, Drupal), simplement enganxant al lloc de destinació el codi generat des de la mateixa activitat.


Més del 77 % dels alumnes del CPNL, nascuts a l’estranger

L’Ep! Escolta i Parla és el curs íntegrament oral per aprendre català que s’adreça a persones no alfabetitzades, que coneixen només alfabets diferents del llatí o bé que tenen poc bagatge acadèmic i que que no entenen ni parlen català. Està concebut perquè puguin resoldre les necessitats bàsiques de la vida quotidiana en català. La metodologia que es proposa és significativa i comunicativa, amb activitats que demanen moviment, joc i participació. Actualment té 224 recursos d’imatge i àudio (88 làmines, 115 presentacions i 21 vídeos), a disposició de tot el professorat de català per a adults i dels formadors que fan acolliment lingüístic.

La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística el van crear el 2019 per donar resposta a l’increment d’aprenents no alfabetitzats o amb dificultats d’aprenentatge que volen aprendre català, però que no poden seguir amb èxit els cursos ordinaris inicials i bàsics que ofereix el CPNL. El 77,5 % dels alumnes inscrits al CPNL han nascut a l’estranger (segons dades de la memòria de 2020).

 

 

llengua.gencat.cat/ep-interactiu

llengua.gencat.cat/ep

llengua.gencat.cat/ep-videos

https://www.cpnl.cat/cursos-de-catala/acolliment-linguistic/